E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizİsviçre’den frank’a ‘sınırsız’ pranga---

İsviçre’den frank’a ‘sınırsız’ pranga

İsviçre’den frank’a ‘sınırsız’ pranga
07 Eylül 2011 - 08:31 borsagundem.com

SNB, bundan sonra 1 euro’nun, 1.20 frank’ın altına inmesine izin vermeyecek.

İsviçre Merkez Bankası (SNB), ABD ve Avrupa ekonomilerindeki kötü gidiş nedeniyle sürekli yükselen ‘güvenli liman’ İsviçre frank’ına müdahale etti. SNB, bundan sonra 1 euro’nun, 1.20 frank’ın altına inmesine izin vermeyecek.
Ülke ticaretini olumsuz etkileyen frank’taki yükselişi durdurmak için harekete geçen İsviçre Merkez Bankası, euro/frank kurunun 1.2’nin altına inmesine izin vermeyeceğini açıkladı. SNB, bu hedefe ulaşmak için sınırsız tutarda döviz alımı yapabileceğini de ilan etti. SNB tarafından yapılan açıklamada, “Euro/frank kurunun asgari 1.2 frank’ın altına inmesine kesinlikle izin verilmeyecek. Karar derhal geçerli. SNB bu asgari hedefi kararlılıkla takip edecek ve sınırsız miktarda döviz almaya da hazırlıklı” denildi.
Güçlü frank’ın İsviçre ekonomisini tehdit ettiğini belirten banka, koşulların gerekli kılması halinde yeni önlemler alacağını de ifade etti. Bu yıl frank euro’ya karşı yüzde 13’ün üzerinde değer kazanmıştı. Euro/frank paritesi 9 Ağustos’ta 1.0075’e kadar gelmişti. İsviçre Merkez Bankası’nın hamlesinin olumlu etkisi hemen gözlendi.
En büyük günlük düşüş
Açıklamanın ardından frank euro karşısında yüzde 8.7 civarı değer kaybetti. Bu düşüş euro’nun 1999’da tedavüle çıkmasından bu yana en büyük günlük değer kaybı olarak kaydedildi. Euro, frank karşısında 1.1270 seviyesinden 1.200’e sıçrarken, euro ise dolar karşısında 1.4120 seviyesinden 1.4286’ya yükseldi. İsviçre Borsası da yüzde 4.36 civarı yükselerek müdahaleye olumlu tepki gösterdi ve özellikle ihracatçı firmaların hisseleri değer kazandı.
Kararla birlikte SNB, son 30 yıl içinde ilk kez frank için bir tavan belirlemiş oldu. İsviçre frank’ının Euro ve dolar karşısında rekor değerlere yükselmesi, İsviçre’nin ihracatını ve ekonomik büyümesini olumsuz yönde etkiliyordu. SNB, geçen ay da frank’a müdahalelerde bulunmuş, ancak piyasadaki likiditeyi artırmak ve bankalar arası borçlanma faizlerini sıfıra yakın seviyeye çekmekle yetinmişti.
‘İsviçre sözünü tutmak zorunda’
İsviçre’nin en büyük bankalarından Credit Suisse ekonomisti Fabian Heller, “İsviçre Merkez Bankası limitsiz frank basabileceğinin garantisini vermiş oldu. Paranın değerini euro’ya karşı korumak için de bu frank’ları satmaya hazırlar. Bu sözün arkasını getirmek zorundalar. Yoksa bankanın güvenilirliği büyük darbe alır ve frank yine yükselişe geçer” yorumunda bulundu. SNB, son asgari tavan kararını 1978 yılında Alman markına karşı almıştı. Goldman Sachs Varlık Yönetimi Başkanı Jim O’Neill, SNB’nin aldığı kararın sonuna kadar doğru olduğunu savunarak, frank’ın değer artışını “saçma” olarak niteledi.
‘Sürü psikolojisine darbe’
O’Neill, “İsviçreliler bu kararla ‘Piyasanın tüm stresini bizim üzerimize yığmayın’ diyor. Bir merkez bankası kuru ana meselesi yaparsa, sonuna kadar takip eder. Frank’a müdahale tüm sorunları çözmeyecek ama piyasaların sürü psikolojisiyle hareketini biraz dengeleyecek” dedi. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)