E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivİsyan otomotivde alarma geçirdi---

İsyan otomotivde alarma geçirdi

İsyan otomotivde alarma geçirdi
28 Şubat 2011 - 09:25 borsagundem.com

Yıllık 1 milyar dolardan fazla ihracat hacmi bulunan K. Afrika ve Ortadoğu’daki olaylar, otomotivciyi alarma geçirdi

Kuzey Afrika ülkelerinde meydana gelen olaylar diğer sektörlerde olduğu gibi otomotiv ihracatçısını da alarma geçirdi. Kuzey Afrika ülkelerinde Tunus’tan başlayan, kısmen Ortadoğu’yu da içine alan olaylar, Türkiye’nin bu bölgede son dönemde filizlenen ihracatını riske soktu. Türkiye’nin yan sanayi ağırlıklı olmak üzere Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesine otomotiv ihracatının yıllık hacmi 1 milyar doları aşıyor. Gerilemenin ilk işaretleri de geçen aydan itibaren gelmeye başladı. Ayaklanmanın ilk yaşandığı Tunus’a otomotiv ihracatı geçen ay yüzde 19, Mısır’a ise yüzde 42 oranında gerileme gösterdi. Otomotiv, Tunus’a en fazla ihracat yapan sektörler sıralamasında tekstil, çelik ve kimyevi ürünlerden sonra dördüncü sırada, Mısır’da ise beşinci sırada yer alıyor. Şubat ayında isyanla sarsılan ve halen olayların devam ettiği Libya’ya ihracat ise 2010 yılında kaydedilen yüzde 28’lik gerilemenin ardından, yılın ilk ayında yüzde 58 gibi önemli bir oranda artmış, 7.4 milyon dolara yükselmişti. Bu yükselişin şubatla birlikte yeniden gerilemeye geçmesi sürpriz olmayacak.

EN FAZLA İHRACAT CEZAYİR’E

Sıcak hattın kapsama alanındaki en önemli ülkelerden biri olan Cezayir, Türkiye’nin bu bölgede en fazla otomotiv ihracatı yaptığı ülke unvanını taşıyor. Geçen yıl bu ülkeye yapılan otomotiv ihracatı 402 milyon dolar gibi önemli bir düzeye yükseldi. Cezayir’de araç parkı çok yaşlı ve son yıllarda pek fazla değişmediğinden yedek parça talebi giderek artıyor. Türkiye’de de uygun üretim ve parça oldugu için de bu ülkeye ihracat yükseliyor. Ancak geçen ay Cezayir’e yapılan ihracat yüzde 3.9 gerilemeyle 34 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ortadoğu bölgesinde de bazı ülkelerde gerilemeler yaşanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pazarında geçen yıl başlayan gerileme trendi sürüyor. BAE’ye yapılan otomotiv ihracatı ocak ayında yüzde 80 gerilemeyle 3.9 milyon dolara kadar düştü. Yemen’e ihracatta ise yüzde 12, Lübnan’a ihracatta yüzde 2 gerileme kaydedildi.

TAYSAD: Kısa vadeli etkiler

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Sekreteri Özlem Gülşen, şu aşamada proje iptalinin olmadığını ancak ihracatın yüzde 5 ile 10 arasında etkileneceğini söyledi. Gülşen “Olaylar büyümezse yedek parça ihracatımız açısından sıkıntı geçici olur, daha sonra yine düzene girer. Bir avantaj da ihracatın yoğunlukla yedek parça yani after market olması, hatta doğrudan tedarik sadece Mısır’a ve düşük oranda” diye konuştu.

Libya’da ocakta yükseliş başlamıştı

İhracat (Milyon $)

Ülke Ocak Ocak Değişim

2010 2011 (%)

Cezayir 35.4 34.0 -3.9

Fas 3.5 5.8 65

Tunus 0.8 0.6 -19

Mısır 15.7 8.9 -42

Libya 4.6 7.4 58

5 ülkeye ihracat 1 milyar $’a dayandı

İhracat (Milyon $)

Ülke 2009 2010

Cezayir 357.4 402.9

Fas 81.8 89.1

Tunus 91.3 75.6

Mısır 120.0 180.7

Libya 68.4 53.2

BELMA TOPRAK - STAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)