E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalarİtalya'da ilginç gelişme---

İtalya'da ilginç gelişme

İtalya'da ilginç gelişme
06 Şubat 2011 - 01:43 borsagundem.com

İtalya’nın TÜİK’i ISTAT (Devlet İstatistik Enstitüsü), 2011 madde endeksine döneri de aldı.

ISTAT’ın ülkedeki enflasyonu ölçmek için seçtiği 30 madde arasında giren döner de yer alırken, 2010 yılında sepette kullanılan birçok madde de çıkarıldı. Geçen yıl enflasyon hesaplarında kullanılan DVD kiralama, mobilya, şehirlerarası otobüs ücreti silinerek, bu yıl bu maddelerin yerine döner, somon füme gibi etnik fast food ile teknolojide iPad fiyatları fiyatları eklendi. ISTAT seçtiği 30 maddenin ortalamasının bularak buna göre enflasyon yüzdesini açıklıyor.

Bazı bölgelerde yasak

Geçen yıl enflasyonun, bir önceki yıla göre yüzde 0.3 artarak yüzde 2.1 olduğu İtalya’da, dönerin sepete girmesi İtalyanların yaşamının önemli bir gıda maddesi haline geldiğini de yansıtıyor. Ancak İtalyanlar sepete almak durumunda kaldıkları dönere bir çok bölgede yasak da getirmişti. İtalya’da tarihi yerlerde etnik mutfaklara karşı başlatılan kampanya kapsamında dönerin yasaklanması ilk kez 2008’de Lucca kentinde başlamıştı. Ardından Venedik ve Lucca’da bu yasak devreye sokulmuştu.

Türkiye’de ‘kebaplar’ maddesi var

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon sepetinde ise doğrudan “döner” olarak bir kategori bulunmuyor. TÜİK’in 2011 yılı için hazırladığı madde sepetinde, “kebaplar” maddesi “lokanta ve oteller” kategorisinde yer alıyor. Toplam 13 maddenin yer aldığı bu grubun, toplam enflasyon ağırlığı içindeki payı ise yüzde 5.89. Ancak bu grupta, döner, hazır yemek, ekmek arası yiyecekler ve alkollü içkiler, otel ve yurt ücreti de yer alıyor.

hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)