E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​İzmir’de Binali Yıldırım faktörü---

​İzmir’de Binali Yıldırım faktörü

​İzmir’de Binali Yıldırım faktörü
02 Kasım 2015 - 05:46 borsagundem.com

7 Haziran’ın İzmir’de en çok oy kaybeden partisi olan Ak Parti, Binali Yıldırım ile oylarını tekrar yüzde 30’ların üzerine taşıdı

İzmir’de 1 Kasım seçim sonuçları tüm yurtta olduğu gibi, 7 Haziran’a göre büyük değişkenlik gösterdi. CHP 7 Haziran’a göre oylarını yüzde 2 oranında artırırken 2 milletvekili daha fazla çıkardı.
Ak Parti’de Binali Yıldırım faktörü yine kendini gösterdi. Yıldırım ile Ak Parti’nin oyları İzmir’de 7 Haziran’a göre 5-6 puan civarında yükseldi ama bu artış milletvekili sayısına yansımadı.
İzmir seçmen en büyük darbeyi MHP’ye vurdu. 7 Haziran’da MHP’ye İzmir’den 4 milletvekili onayı veren seçmen, aradan geçen 5 aylık süreçte, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin “Hayırcı” tutumuna sandıktan “sana da hayır” mesajı vererek, milletvekili sayısını 2’ye düşürdü.
HDP İzmir’de oy kaybına uğradı. Olasılıkla CHP’den giden oylar 1 Kasım’da geri dönüş yaptı. Oy kaybına rağmen HDP yine 2 milletvekili çıkardı.
Gazetemizin baskıya verildiği saatlerde kesin olmayan İzmir sonuçları şöyleydi: CHP: 14, Ak Parti: 8, MHP:2, HDP:2
7 Haziran’da ise bu tablo şöyleydi: CHP 12, Ak Parti 8, MHP 4, HDP ise 2 milletvekilini TBMM’ye göndermişti.

CHP’nin oyu arttı

İzmir, CHP için oyunu yükselttiği ender metropollerden biri oldu. CHP, İzmir’de 7 Haziran’da aldığı yüzde 44.77 oranındaki oyunu, bu kez yüzde 46.50’ye çıkardı. Bu artış, CHP’ye iki milletvekili kazandırdı.
Buna göre, 1. Bölge’de Selin Sayek Böke, Musa Çam, Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, Özcan Purçu, Ali Yiğit, yeniden milletvekili seçildi. Birinci Bölgede CHP, HDP’ye giden oyları geri almasının yanında, MHP’nin de tepetaklak düşmesiyle 7’inci milletvekili çıkardı. CHP’nin yeni milletvekili Murat Bakan oldu.

Sertel 6. sıradan girdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili adayı olduğu İzmir 2. Bölgede, Zeynep Altıok Akatlı, Kemal Kılıçdaroğlu, Zekeriya Temizel, Mustafa Balbay, Aytun Çıray ve 1 Kasım’da Atilla Sertel’in araya girmesiyle 7. sıraya gerileyen Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yeniden TBMM’ye gitti. 7 Haziran’ın yasaklısı Türkiye gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atila Sertel, 6. sıradan seçime girdi ve bu kez vizeyi aldı. 2. Bölge’de 8. sıraya gerileyen CHP eski İl Başkanı Ali Engin yine seçilemedi.

Ak Parti yükseldi

Ak Parti, 7 Haziran seçimlerinde İzmir’de en çok oy kaybeden parti olmuştu. Bu seçimlerde iktidar partisinin oyları yüzde 26.7’lere gerilemişti. 1 Kasım, Ak Parti’nin İzmir’de büyük bir sıçrama yaptığı seçim oldu. Hiç şüphesiz ki bunda geçen sefer 3. dönem engeline takıldığı için aday olamayan Binali Yıldırım’ın tekrar İzmir’den milletvekili adayı yapılmasının payı çok büyük. Çünkü Yıldırım, her iki seçim bölgesinde de Ak Parti’nin 7 Haziran milletvekili aday listelerinin neredeyse tamamını değiştirdi. İzmir 1. Bölge’den birinci sıra adayı olan Yıldırım, 2. Bölge’nin başına da Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ı koydurttu.

Vekil sayısına yansımadı

Büyük ölçüde parti teşkilatından ve İzmir’in tanınmış isimlerinden oluşturulan bir listeyle seçimlere giren Yıldırım partisinin oylarını 1 Kasım’da 31.60’a taşıdı. Ne var ki, yaklaşık yüzde 5’lik artışa rağmen Ak Parti, 7 Haziran’da olduğu gibi toplamda 8 milletvekili çıkarabildi.
1. Bölgede Yıldırım, 2011’den sonra bir kez daha İzmir milletvekili oldu. Cemil Şeboy’un yerine listeye yazılan Atilla Kaya ikinci sıradan seçildi. Hüseyin Kocabıyık da kazananlardan oldu. Bu kez Afyon’dan aday gösterilen Veysel Eroğlu’ndan boşalan yere adı yazılan, yerel seçimlerde Karabağlar’da belediye başkan adayı gösterilen Necip Kalkan da “milletvekili” seçildi.
2. Bölge’de de değişiklikler oldu. 7 Haziran’da 1. Bölge’den seçilen Nükhet Hotar, bu kez 2. Bölge’den milletvekili oldu. İbrahim Turhan, Hamza Dağ ve Kerem Ali Sürekli yeniden seçildi.
7 Haziran’da bu bölgeden milletvekili seçilen ancak 1 Kasım’da 5. sıraya adı yazılan Nesrin Ulema’nın iki dönemlik milletvekilliği son buldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bin ali19 Aralık 2015 01:07

    Bin ali deil milyon ali gelse birsey degismez...akpartinin alicagi oylar bu duzeyde..arada 15 puan fark var...ne basarisi..