E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJackson Hole konuşması öngörülebilir olmaktan uzak---

Jackson Hole konuşması öngörülebilir olmaktan uzak

Jackson Hole konuşması öngörülebilir olmaktan uzak
20 Ağustos 2024 - 15:32 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole’da yapacağı konuşmanın piyasalarca çok yakından izlenmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole konuşmasının çok daha az öngörülebilir hale geldiği görüşünde.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, 1981 yılından beri, Fed yetkilileri, iş liderleri, tanınmış akademisyenler ve hükümet yetkilileri, küresel ekonomi ve finans piyasalarının karşı karşıya olduğu kritik konuları tartışmak için her Ağustos ayında Jackson Hole’da üç günlük bir sempozyum için bir araya geliyor. Genelde öngörülebilir olan bu konuşmaların bu kez hiç olmadığı kadar koyu bir belirsizlik bulutuyla çevrili olduğu görülüyor.

Ana aktör belirsizlik

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yıllık konuşması her zaman yakından izleniyor. Son yıllarda, Fed enflasyonla mücadele ederken, sempozyumdaki ilgi daha da parlak hale gelmiş durumda. Powell'ın Jackson Hole yorumları, yatırımcılar için bir tür toplantılar arası rehberlik, piyasaları önemli ölçüde hareket ettirebilecek gelecekteki Fed politikalarının bir ön izlemesi olarak hizmet ediyor.

Ana etkinlik bu yıl Cuma günü gerçekleşecek. Yatırımcılar ve iş liderleri, Mart 2020'den bu yana ilk kez Eylül ayında bir faiz indirimi yapılacağına dair bir teyit için Powell'a odaklı olacak.

Ancak her zaman olduğu gibi, Powell'ın tonu, kelime seçimi ve uzun vadeli görünümü kapsamlı bir şekilde incelenecek ve Fed Başkanı'nın hem maksimum istihdam hem de istikrarlı fiyatlar için çaba göstermesini gerektiren ikili görevini nasıl dengeleyeceği konusunda sorular gelecek.

Güvercin ton

Hisse senedi stratejisti Ohsung Kwon liderliğindeki Bank of America ekonomistleri ve stratejistleri ekibi, paylaştıkları notta, Powell'ın zayıf Temmuz istihdam raporunun ardından Fed'in odak noktasını iş gücü piyasasında istenmeyen zayıflığı önlemeye kaydıracağının bir işareti olarak ‘güvercin bir ton’ sergileyeceğini savunuyor.

Kwon ve ekibi, merkez bankasının bu yıl Eylül ayında ve ardından Aralık ayında olmak üzere iki kez faiz oranlarını düşüreceğine inanıyor ancak, Jackson Hole'un son yıllardaki dramı yaratmasının bu kez pek olası olmadığını savunuyor ve “Powell, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye "yakın" veya hatta "çok yakın" olduğunu ima eden Temmuz Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısındaki mesajını büyük ölçüde tekrarlamayı tercih edebilir ancak büyük çaplı faiz indirimleri için rehberlik sunmayabilir” diyor.

Powell tahmin edilenden daha ılımlı olsa bile, yatırımcılar bunun piyasaya etkisi olmamasından dolayı hayal kırıklığına uğrayabilir. BofA ekibi, “Faiz indirimleri zaten piyasada fiyatlandırılmışken Jackson Hole'daki ılımlı bir konuşmanın bile getirisi muhtemelen sınırlı çünkü piyasa ekonomik büyümenin durumu hakkında daha iyi bir işaret için bir sonraki hafta Nvidia kazançlarını bekliyor” diyor ve “Fed'in piyasayı 'geride bırakması' pek olası değil, ancak büyüme iyi olduğu sürece hisse senetleri daha az ılımlı bir Fed'e dayanabilir” diye ekliyor.

Ekonomik veriler öngörülebilirliği azalttı

Powell'ın ‘bekle ve gör’ yaklaşımını seçmesi için kesinlikle geçerli nedenler bulunuyor. Piyasalar son haftalarda çatışan ekonomik verilerle sarsılmış durumda. Çalışma İstatistikleri Bürosu 2 Ağustos'ta işsizlik oranının Temmuz ayında yüzde 4,3'e yükseldiğini bildirdi, bu da Sahm Kuralı adı verilen önemli bir durgunluk göstergesini tetikledi ve Fed'den agresif faiz indirimleri çağrılarına yol açtı. Ancak geçen hafta, nispeten güçlü bir perakende satış raporu ve haftalık ilk işsizlik başvurularında üst üste ikinci kez yaşanan düşüş, birçok ekonomistin ve Wall Street’in ‘yumuşak iniş’ kampına geri dönmesine yol açtı ve Fed Başkanı Powell'ı Jackson Hole'da tuhaf bir noktada bıraktı. Bankanın stratejistleri: “Fed’in faiz oranını düşürmek için iyi nedenleri var ancak onu olduğu yerde bırakmak için de iyi nedenleri var” diye yazıyor.

Ekonomik verileri çözümlemek zor ve bu da Powell'ın konuşmasının içeriğinin buna bağlı olarak daha az öngörülebilir hale geldiği anlamına geliyor. Goldman Sachs baş ekonomisti David Mericle, paylaştığı notta, “Powell, Temmuz ayındaki basın toplantısında FOMC'nin iş gücü piyasası verilerini dikkatle izlediği ve gerekirse ekonomiyi desteklemek için çok iyi bir konumda olduğu mesajını tekrarlayabilir” diye yazıyor.

25 baz puan beklentisi

Mericle, kendisinin de Eylül ayında daha büyük bir 50 baz puanlık indirim yerine 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağına inandığını ifade ediyor. Bu, tahvil piyasasının beklentileriyle de uyumlu. CME Group'un FedWatch Tool'una göre, yatırımcılar şu anda 25 baz puanlık bir faiz indirimi için yüzde 77,5, 50 baz puanlık bir faiz indirimi için ise yüzde 22,5 olasılık fiyatlıyor.

Yardeni Research'ten deneyimli piyasa gözlemcisi Ed Yardeni de Powell'ın Jackson Hole'da 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını bekliyor. Ancak Yardeni paylaştığı notta, Fed başkanının faiz indirimleri olmadan bile ekonominin iyi performans gösterdiğini ve enflasyonun azaldığını yineleyeceğini, bunun da daha fazla faiz indirimi için uzun vadeli görünümün sorgulanabileceği anlamına geldiğini savunuyor.

Yardeni, teknoloji inovasyonu ve artan üretkenliğin yönlendirdiği ‘Kükreyen 2020’ler' dönemi yaşadığımıza inandığını ve Powell'ın ‘veriye bağımlı' kalacağını vurgulayarak, “Başkan Powell Kasım ve Aralık aylarındaki faiz indirimi beklentilerini de geri çekebilir” diye yazıyor.

İş gücü piyasasında terslik olasılığı

Çalışma İstatistikleri Bürosu, yarın, Nisan 2023'ten Mart 2024'e kadar daha önce yayınlanan bordro verilerinde büyük bir revizyon için tahminler yayınlayacak. Raporda, ABD ekonomisinin hayal edilenden çok daha az iş yaratmayı başardığının ortaya çıkması bekleniyor. LPL Financial'ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby, bu verilerin Cuma günü Başkan Powell'ın yorumlarını değiştirebileceğini ve onu çok daha ılımlı hale getirebileceğini söylüyor.

Krosby, “Son zamanlarda Fed'in eğrinin gerisinde kaldığı endişelerine yol açan bir büyüme korkusu yaşayan piyasalar, piyasanın ilk tepkisinin gerçekten doğru olup olmadığını görmek için Çarşamba günü referans revizyonunun yayınlanmasını izleyecek. Rapor, başlangıçta aylık bordro raporlarında duyurulandan önemli ölçüde daha az sayıda iş yaratıldığını ortaya koyarsa, Fed başkanının iş gücü piyasası zayıflığı hakkındaki endişeleri, yorumlarında daha çok yer bulabilir” diyor.

Krosby, diğerleri gibi, Powell'ın iş gücü piyasasını önemli bir yavaşlama belirtisi açısından dikkatle izlediğini ve ‘gerekirse müdahale etmeye hazır olduğunu' açıkça belirttiğini de hatırlatıyor.

Ekonomist Andrew Hollenhorst liderliğindeki Citi ekonomistleri de daha ılımlı bir Fed bekliyor. Aylardır iş gücü piyasasının yumuşadığını ve sert bir inişin yolda olduğunu savunan ekip, “Powell yumuşak bir iniş için daha iyimser olsa da, iş gücü piyasasının aşağı yönlü riskine karşı korunma konusunda giderek daha fazla endişe duyacak. Powell Jackson Hole'da konuşurken çoğunlukla ılımlı bir risk ve potansiyel olarak daha hızlı bir faiz indirimi temposuna doğru daha fazla sinyal verme potansiyeli görüyoruz” diye yazıyor.

Jackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralliJackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli

 

Küresel piyasalar Jackson Hole'a odaklandıKüresel piyasalar Jackson Hole'a odaklandı

 

Jackson Hole sonrası piyasaları zorlu bir hafta bekliyorJackson Hole sonrası piyasaları zorlu bir hafta bekliyor

 

Ed Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecekEd Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecek

 

Jackson Hole’da 50 baz puanlık faiz indirimi mesajı gelir mi?Jackson Hole’da 50 baz puanlık faiz indirimi mesajı gelir mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)