E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli---

Jackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli

Jackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli
19 Ağustos 2024 - 09:54 borsagundem.com

ABD borsaları FED Başkanı Powell’ın cuma günü Jackson Hole’da yapacağı açıklamaya kilitlendi. Uzmanlara göre Powell’ın açıklamaları borsalardaki hassas dengeleri destekleyebilir veya bozabilir


BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu’nda neler söyleyeceğine odaklandı. Powell’ın açıklamaları eylül ayındaki faiz indirimi beklentilerini güçlendirebilir. Ancak FED Başkanı beklentilerin aksi yönünde açıklamalarda bulunursa borsalardaki kırılgan yükseliş de tersine dönebilir.

Jackson Hole genellikle FED başkanlarının faiz politikalarıyla ilgili beklentileri yönlendirmek için kullandıkları bir platform değil. Ancak Powell’ın bu yılki konuşması merakla izleniyor. Zira bu yılki konferans aynı zamanda FED’in faiz politikası nedeniyle piyasaların olağanüstü dalgalanmalar geçirdiği bir dönemi takip ediyor.

Beklenenden daha zayıf bir temmuz ayı istihdam raporu, FED’in Temmuz ayındaki son toplantısından iki gün sonra borsada keskin bir satış dalgasının patlak vermesine sebep olmuştu. Bir sonraki istihdam raporu ise FED’İn eylül ayı toplantısından bir gün önce yayınlanacak. MarketWatch’un haberine göre BNP Paribas ekonomistleri mevcut tablonun FED’in beklentileri yönetme yeteneğini sınırlayacağını söylüyor.

Geçmişteki FED başkanlarının Jackson Hole konuşmalarına borsalar genellikle olumlu veya sakin tepki verdi. 20 yıl boyunca S&P 500 Endeksi konferans sırasında ortalama %0,4’le yükseldi. Endeks Jackson Hole’den sonraki ayda ortalama %0,1, konferanstan sonraki üç ayda ise ortalama %1,8 yükseliş gösterdi.

Ancak FED başkanları zaman zaman büyük tepkilere neden olan açıklamalar da yaptılar. Örneğin 26 Ağustos 2022’de Powell’ın konuşmasının ardından borsalar %3,4 gerilemişti. Powell yatırımcıların faiz artışı döngünü hızlı bir şekilde sonuçlandırma beklentini adeta paramparça etmişti.

Analistler bu yıl Powell'ın eylül ayında gerçekleştirilecek bir faiz indirimi için ortamı hazırlamasını bekliyorlar. ING'nin Baş Uluslararası Ekonomisti James Knightley'e göre, Powell'ın enflasyonun doğru yönde ilerlediğini vurgulayarak FED’in %2 hedefine ulaşılacağına dair daha fazla güven vermesi muhtemel. Knightley, Powell'ın enflasyondaki yavaşlamanın merkez bankasının istihdamı maksimize etmek olan diğer görevine daha fazla odaklanmasına izin verebileceğinin sinyalini verebileceğini söyledi.

Knightley, MarketWatch'a yaptığı açıklamada, "İşsizlik oranındaki bozulma göz önüne alındığında, faizleri biraz daha erken düşürmeye başlamamızın mantıklı olabileceğine dair bir şeyler söyleyeceğinden şüpheleniyorum" dedi.

Ancak Interactive Brokers'ın Baş Stratejisti Steve Sosnick, yatırımcıların Powell'ın konuşması için çıtayı çok yükseğe koymuş olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Sosnick, “Ya Powell çıkar ve basitçe faiz oranlarını biraz daha düşük ayarlamak isteyebileceklerini ancak sert bir düşüşün gerekmediğini söylerse?" uyarısında bulundu. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar bu yıl kalan üç para politikası toplantısında da FED’in faizleri indirmesini bekliyor.

Sosnick, Powell'ın, ‘gerekirse daha fazla faiz indirimi düşünebileceğinin’ sinyalini vermesinin mümkün olduğunu, ancak veriler ekonomi için daha kasvetli bir tabloya işaret edene kadar mütevazı bir hızı koruyacağının sinyalini vermesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Baş stratejiste göre, her halükârda Powell'ın konuşması, borsanın bu ayın başlarındaki satışlardan toparlanmasını tehdit edebilir. Resesyon korkularının son zamanlarda yoğunlaşmasıyla birlikte, hisse senedi piyasası artık kötü ekonomik haberlerin sadece kötü haber olarak görüldüğü bir aşamaya girdi. Geçmişte ise ekonomideki kötü haberler FED'i faiz oranlarını düşürmeye sevk etme potansiyeli göz önüne alındığından, genellikle piyasa için iyi haber olarak kabul ediliyordu.

Sosnick, "Jackson Hole'dan önce biraz dikkatli olmayı öneriyorum. Özellikle de konferans öncesinde ne kadar çok ralli yaparsak, borsa o kadar kırılgan olabilir” sözlerine yer verdi.

Küresel piyasalarda risk iştahı açıkKüresel piyasalarda risk iştahı açık

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyorYabancılar borsada hangi hisseleri alıyor

 

Ilımlı enflasyon, ılımlı büyümeIlımlı enflasyon, ılımlı büyüme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dımbıldak horoz nuri19 Ağustos 2024 13:20

    abd ile görüştük indirim eylülde 0,5 olacak sonra bakacaklar durum nasıl.kasım da da tramp gelirse zaten o toptan indircek dünyayı.adam meclisini bastı aday oldu tekrar .dünyayı maveddcelk.