E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJackson Hole’da 50 baz puanlık faiz indirimi mesajı gelir mi?---

Jackson Hole’da 50 baz puanlık faiz indirimi mesajı gelir mi?

Jackson Hole’da 50 baz puanlık faiz indirimi mesajı gelir mi?
19 Ağustos 2024 - 17:06 borsagundem.com

Yatırımcıların gözü bu hafta Jackson Hole’da, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmada ve vereceği mesajlarda olacak.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole'da büyük bir faiz indirimi sinyali verip vermeyeceği merak ediliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de bu hafta tüm gözler, Nobel ödüllü bir ekonomisti kovboy şapkalı olarak görme şansının her yıl en yüksek olduğu Fed'in Jackson Hole sempozyumu için Wyoming dağlarına çevrilecek. En önemli olay, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açılış konuşmasında ekonomik görünüm hakkında konuşmasıyla Cuma günü gerçekleşecek.

İkili riskler

Bloomberg’den Christopher Condon’un haberine göre, ABD Merkez Bankası kritik bir dönüm noktasına yaklaşırken finans piyasalarının Jackson Hole’a ne kadar dikkat kesileceğini abartmak zor. Piyasalar öncelikle, Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını düşüreceğinin teyidini arıyacak. Ancak bundan sonra ne olacağı ve Fed'in hem enflasyon hem de istihdam açısından ikili risklerle karşı karşıya kalmasıyla gelecek birkaç ay içindeki ek faiz indirimlerinin hızı konusunda daha fazla dram yaşanması bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey de Cuma günü bir konuşma yapacak ve Avrupa Merkez Bankası Baş Ekonomisti Philip Lane de bir gün sonra konuşacak. Konferans, genellikle çok çeşitli politika yapıcılar ve ekonomistlerden gelen ek yorumların sel gibi yağması için pozitif bir etkinlik olarak kabul ediliyor.

50 baz puan mesajı gelir mi?

Etkinlik başlamadan hemen önce ve ayrıca incelemeye alınması muhtemel olan Fed'in 30-31 Temmuz politika toplantısının tutanakları da Çarşamba günü yayınlanacak. Bloomberg Economics, “Powell’ın Jackson Hole konuşmasını faiz oranlarını düşürmek için yakında uygun zaman olacağını ilan etmek için kullanması oldukça olası. Bu nedenle dikkat daha dar bir soruya odaklanacak: 50 baz puanlık bir hamleye açık olduğunu işaret edecek mi, etmeyecek mi? Powell'ın 50 baz puanlık bir indirime kapıyı kapatacağını düşünmüyoruz ancak buna yönelik herhangi bir özel eğilim göstereceğini de tahmin etmiyoruz. Bunun nedeni, politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmenin aciliyeti konusunda muhtemelen bir fikir birliğine varamamış olmaları” diyor.

ABD konut talebine ilişkin yeni rakamlar ve haftalık işsizlik başvuruları, ABD ekonomik verileri açısından zayıf bir haftanın en önemli noktaları olarak öne çıkıyor. Perşembe günü, Ulusal Emlakçılar Birliği daha önce sahip olunan ev satışlarına ilişkin verileri yayınlayacak; ardından ertesi gün hükümetin yeni ev satın alımlarına ilişkin anlık görüntüsü yayınlanacak. Her ikisinin de mütevazı artışlar gösterdiği görülüyor ve bu da konut piyasasının ipotek oranlarındaki son düşüşün ardından istikrara kavuştuğunu gösteriyor.

Çarşamba günü, Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Mart ayına kadar olan yıl için maaş bordroları için ön kıyaslama revizyon tahminini yayınlaması planlanıyor.

Diğer merkez bankaları ve faiz kararları

Daha kuzeyde ise, Temmuz ayına ilişkin Kanada enflasyon verileri, merkez bankasının Eylül ayında üçüncü kez üst üste faiz indirimi yapma yolunda ilerlemesini sağlamak için önemli olacak. Kanada Merkez Bankası yüzde 2 hedefine doğru düzensiz bir ilerleme bekliyor ve giderek daha fazla aşağı yönlü risklere odaklanıyor. Bu nedenle öncelikle gevşemeye dair sürdürülebilir kanıtlar görmek istiyor. Haziran ayına ilişkin perakende satış verileri ve Temmuz ayına ilişkin anlık tahminlerin de ülkenin tüketicisinin sağlığına ışık tutması bekleniyor.

Japonya, İngiltere ve Euro Bölgesi için ise flaş satın alma yöneticisi endeksi okumaları odak noktasında olacakken Çin'in kredi faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. İsveç'in Riksbank'ının faiz oranlarını düşürmesi muhtemelken Türkiye, Tayland, Endonezya ve Güney Kore'deki merkez bankalarının ise faizleri sabit tutması bekleniyor.

Jackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralliJackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli

 

Küresel piyasalar Jackson Hole'a odaklandıKüresel piyasalar Jackson Hole'a odaklandı

 

Gözler Powell'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşmaya çevrildiGözler Powell'ın Jackson Hole'da yapacağı konuşmaya çevrildi

 

Ed Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecekEd Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecek

 

Faiz indirimi sonrası yatırımcılar riskten uzak durmalıFaiz indirimi sonrası yatırımcılar riskten uzak durmalı

 

Wells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecekWells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bohem şevki20 Ağustos 2024 07:36

    dün konuştuk bi arya geldik koktelde mesaj vermek zorunda sistem böle abd de süprize yer yok ekonomide .sizin orası gibi değil.akşam yat sabah aaaa  bi şeler olmuş borsa çöker memleket batar falan .burda ekonomide öncelik msaj ve insan faktörü öndedir.sizin orda yapısal reform bile yok 5 yıldızlı oteller dünya turu bol harcırah sonuç bol vergi sefalet kasvet karanlık en önemlisi tüikleme abidikleme .tüik rakamına göre demeç bakın bakın mücize efason düşüyo komedisi.hahuhauhauhauhauha pahalılık var efason düşüyo dünyada başka yok .cahapa maveddi devam .