E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarJapon ev kadınları piyasaları sarstı---

Japon ev kadınları piyasaları sarstı

Japon ev kadınları piyasaları sarstı
18 Mart 2011 - 08:55 borsagundem.com

‘Japon yatırımcıları eve dönüyor’ beklentisiyle yen, tarihi zirveyi gördü. Japonya’da şimdi de ‘güçlü yen’ korkusu var

DEPREM ve nükleer tehditle sallanan Japonya ekonomisine bir darbe de para biriminden gelmek üzere. Dolar karşısında tarihi yüksek seviyeleri gören yenin gücünü koruması halinde ihracata dayalı ekonomiye darbe vuracağı endişesi yaşanıyor. Ancak uluslararası piyasalarda Japon yatırımcıların, varlıklarını ülkeye geri getireceği spekülasyonu, yende yükselişe neden oluyor. Carry trade olarak adlandırılan yen borçlanıp deniz aşırı piyasalarda yatırım yapan, başta Japon ev kadınları olmak üzere yatırımcıların varlıklarını anavatana geri getireceği beklentisiyle yen, dolar karşısında tarihi zirveyi gördü. Önceki gün ABD piyasalarında dolar/yen paritesi 76.36’yla 2. dünya savaşından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Fransa’nın G-7 ülkelerine çağrı yapması ve Japon Merkez Bankası’nın müdahalesiyle dolar, yen karşısında tekrar değer kazanarak parite dün 79 seviyesinin üzerine çıktı. Depremin olduğu 11 Mart’ta değer kaybeden yen, daha sonra hızla yükselmeye başladı. Bu yükselişte, dünyanın en yüksek tasarruflarından birine sahip Japon halkının ve şirketlerinin, yeniden inşayı finanse etmek için, paralarını Japonya’ya çekeceği beklentisi etkili oldu. Japon halkının tasarrufunun büyük kısmı ülke dışında bulunuyor. Sigorta şirketlerinin deprem mağdurlarına yen cinsinden ödeme yapacağı beklentisi, yendeki değer kazancını tetikleyen bir diğer etken oldu. Bu beklentilerle, yen carry trade’i tersine döndü ve yene çok yoğun bir alım dalgası geldi. Benzer bir hareket Kobe depreminden sonra da yaşanmış, dolar/yen o zaman için tarihin en düşük düzeyi olan 79.75’e gerilemişti. Ancak Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, Japon sigorta şirketlerinin fonlarını ülkeye çektiğine dair bir işaret olmadığını belirtti. Yosano, yendeki yükselişin spekülasyondan kaynaklandığını savundu. Güçlü yen, felaket nedeniyle ilk etapta daralması beklenen Japon ekonomisi için ciddi sorun. Çünkü Japon ekonomisi ihracata dayalı.

Gelişmiş 7 ülke masaya yatırıyor

Ayrıca güçlü yen, Japonya’da üretim yapan şirketler için maliyetleri artırıyor. Bu nedenle Japonya Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale edeceği beklentisi oluştu. G7 ülkeleri, Japonya’daki depremin dünya ekonomisine etkisini ele alacak. Bir G7 yetkilisi, görüşmenin piyasaya müdahaleden çok durum değerlendirmesi için yapılacağını ifade etti. 

Maliyet 250 milyar doları bulabilir

JAPONYA’DA deprem ve tsunaminin yol açtığı ekonomik zararın boyutlarıyla ilgili tahminler yapılmaya devam ediyor. Çoğu ekonomist, felaketin ekonomide ilk etapta yaratacağı zararın 125 milyar dolarla 200 milyar dolar arasında olacağını düşünüyor. Bu ekonomistlere göre, Japon ekonomisi ikinci çeyrekte daralacak ancak yılın ikinci yarısında hızlı bir şekilde toparlanacak. Bugüne kadar felaketin maliyetiyle ilgili daha kötümser tahminler de yapıldı. Mitsubishi UFJ Menkul Değerler, zararın 250 milyar dolara kadar ulaşabileceğini açıkladı. Kuruluşa göre, bu tahmin, vergi gelirlerindeki azalma, etkilenen bölgelerdeki endüstrilere verilen teşvikler ve elektrik kesintisi nedeniyle üretimde yaşanan kaybı da dikkate alıyor. Chatham House, felaket bölgesinin limandan konuta, fabrikadan nükleer santrale baştan aşağı yeniden inşasının maliyetinin 1 trilyon dolara çıkabileceğini belirtti. Bu arada, depremin Japon ekonomisine dolaylı zararlarının olabileceği de kaydediliyor. Örneğin yenin değer kazanması, ihracata dayalı Japon ekonomisi için ciddi bir risk oluşturuyor. Ayrıca değerli yen, ihracatçı şirketlerin Japonya’daki üretimini pahalı hale getiriyor. Kobe depreminden sonra, Japon şirketlerin fonları kendi ülkelerine çekmesiyle, yen Dolar karşısında tarihin en yüksek düzeyine çıkmıştı.
STAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)