E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivJapon otomotiv sektörüne Çin darbesi ---

Japon otomotiv sektörüne Çin darbesi

Japon otomotiv sektörüne Çin darbesi
05 Ekim 2012 - 09:29 borsagundem.com

Yükselen Çin-Japonya gerilimi, Japon otomotiv sektörünü vurdu

BORSAGUNDEM.COM
Doğu Çin Denizi’ndeki Senkaku (Diaoyu) adalarının kime ait olduğu tartışmasıyla yükselen Çin-Japonya gerilimi, Japon otomotiv sektörünü vurdu. Geçtiğimiz ay Çin’in dört bir yanında patlak veren Japonya karşıtı eylemlerin ardından satış verisi açıklayan ilk Japon otomotiv şirketi olan Mazda, büyük bir düşüş gördü.
Financial Times’ın haberine göre Mazda’nın Eylül ayındaki Çin satışları, Eylül 2011’e oranla yüzde 35 düşerek 13 bin 258 olarak gerçekleşti. Bu ilk veri, milliyetçi duygularla hareket eden Çinli tüketicilerin Japon ürünlerini boykot ettiğini gösteriyor. Daha önce de, Xian kentindeki protestolar sırasında bir Japon otomobili kullanan bir Çinli feci şekilde dövülmüştü.
Gerginlik nedeniyle binlerce Çinli ve Japon turist de karşılıklı gezileri iptal etti. Çinli gümrük yetkililerinin ise, limanlara gelen Japon mallarının girişine izin vermediği kaydediliyor.
Goldman Sachs’ın tahminlerine göre, Eylül ortasından Ekim sonuna dek, Çin’deki Japon otomotiv satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 düşecek. Oysa Çin otomotiv pazarı için en önemli aylar da Eylül ve Ekim.
Goldman analisti Kota Yuzawa, yayınladığı raporda, Çin’in Japon otomotiv sektörü için ABD’den sonra ikinci önemli dış pazar haline geldiğini vurguladı. Yuzawa, milliyetçi tepkilerin kısa vadede satışlara ciddi tehdit oluşturduğunu dile getirdi.
Yuzawa’ya göre Çin pazarındaki etkilere en çok açık firma, Nissan. Goldman analisti, Nissan için yıllık kar tahminlerini yüzde 9.5 düşürürken, Honda ve Toyota için kar tahminlerini yüzde 6.2 ve yüzde 2.4 oranlarında aşağı çekti.
Nissan, Honda ve Toyota’nın, Eylül ayı Çin pazarı satış rakamlarını gelecek hafta açıklaması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)