E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJaponya piyasaları hareketlendirdi---

Japonya piyasaları hareketlendirdi

Japonya piyasaları hareketlendirdi
29 Ocak 2016 - 13:45 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar, Japonya Merkez Bankası'nın sürpriz bir şekilde negatif faiz politikasına geçmesinin ardından hareketlendi

Hisse senetleri ve tahviller, tüm dünyada, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal teşviki beklenmedik bir şekilde artırması ve bu ay finans piyasalarında görülen kargaşaya tepki veren merkez bankalarının arasına katılmasının ardından ralli yaptı. Yen sert bir düşüş yaşarken, Brent petrolü kazançlarını geri verdi.

Japonya'da tahvil faizleri, BOJ'un negatif faiz politikasına geçme kararı almasının ardından, rekor seviyelere düşerken, yen önemli para birimleri karşısında zayıfladı. Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, parasal teşviğin hisse senetlerine yönelik talebi artırması ile birlikte son iki haftanın en yüksek kapanışına yöneldi. Malezya ringgiti ve Rus rublesi, gelişen piyasa paralarındaki yükselişlere öncülük etti.  Petrol, Rusya Enerji Bakanı'nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ile görüşmeye hazır olduklarını, ancak bu konuda adım atılması için henüz bir plan olmadığını açıklamasının ardından kazançlarını geri verdi. 

Bugünkü ralli, küresel hisse senetlerinin toplam piyasa değerinden 7 trilyon doları silen ve 2008'den bu yana en kötü yıl başlangıcının gerçekleşmesini sağlayan sert satış dalgasının etkilerini biraz olsun giderdi. Yılın ilk ayında görülen türbülans, Fed'in Çarşamba günkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, küresel ekonomideki gelişmeleri izlediklerini söylemeye yöneltirken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mart ayındaki toplantıda teşviği artırma yönünde işaret verdi. Petrol üreticilerinin arz fazlasını gidermek için adım atabileceğine ilişkin haberler, 12 yılın en düşük seviyesine inen petrolün bir miktar toparlanmasına yardımcı oldu.

Bonn, Almanya'da Deutsche Postbank AG stratejistlerinden Heinz-Gerd Sonnenschein, "Japonya Merkez Bankası iyi bir sürprizle ayı sonlandırdı," dedi ve "Uzun süreli bir toparlanmaya girip girmeyeceğimizi söylemek için henüz çok erken" şeklinde görüş bildirdi. 

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 06:05'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve bu ayın kaybını yüzde 7.6'ya indirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2.9 yukarıda kapandı. Standard & Poo's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 tırmandı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.7yükseldi. Yen dolar karşısında yüzde 1.6 ile Aralık 2014'ten bu yana en sert düşüşünü yaptı. Japonya para birimi euro karşısında yüzde 1.1 geriledi. Brent petrolü yüzde 0.4 düşüşle varil başına 33.75 doalra inerkeni Batı Teksas petrolü fazla değişmeyerek 33.19 dolarda kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)