E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJaponya'da enflasyon yükseldi---

Japonya'da enflasyon yükseldi

Japonya'da enflasyon yükseldi
23 Ocak 2014 - 06:53 borsagundem.com

Yüksek enerji maliyetlerinin enflasyon baskılarını artırmasıyla Japonya'nın fiyat endeksi 1998'den bu yana en büyük artışını kaydetti

Japonya'nın fiyat endeksi, yüksek enerji maliyetlerinin daha geniş kapsamlı enflasyon baskılarını artırarak 15 yılın en büyük sıçramasını yaptı. Fiyat endeksindeki artış, Başbakan Shinzo Abe'nin deflasyondan kurtulma konusunda ilerleme kaydettiğinin sinyalini verdi.

Zayıf yen ve nükleer sektörün kapanmasına neden olan 11 Mart 2011'daki depremin ardından yüzde 22 artan elektrik maliyetlerinin etkisiyle, enerji ve taze gıda hariç fiyatlar Ekim'de yüzde 0.3 arttı. Bloomberg'in beklentisi, fiyat endeksinin yüzde 0.2 geleceği yönündeydi.

Hanehalkları neredeyse bir nesildir ilk kez devam eden enflasyonla karşı karşıya ve bu durum, ücretlerin artmaya başlamaması hâlinde harcamaları olumsuz etkileyebilir. Japonya'da şimdi dikkatler, önümüzdeki, Abe'nin reflasyon başarısını belirleyebilecek olan maaş görüşmelerine çeviriliyor.

Verinin artan ithalat fiyatlarının etkisini gösterdiğni belirten Dai-ichi Life Research Institute'ün başekonomisti Hideo Kumano, "Japonya'nın deflasyondan çıkış hızı güçleniyor ve bu ücret artışları için şartları oluşturuyor" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)