E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarJaponya'da maliyet ne olur?---

Japonya'da maliyet ne olur?

Japonya'da maliyet ne olur?
18 Mart 2011 - 13:07 borsagundem.com

Japonya'daki felaketin ekonomik maliyetine dair yeni tahminler gelmeye devam ediyor

Mitsubishi UFJ Menkul Degerler, zararin 250 milyar dolara kadar ulasabilecegini acikladi. CNBC-e'nin NTVMSNBC'de yer alan haberine gore, Japonya'da deprem ve tsunaminin yol actigi ekonomik zararin boyutlariyla ilgili tahminler yapilmaya devam ediyor. Cogu ekonomist, felaketin ekonomide ilk etapta yaratacagi zararin 125 milyar dolarla 200 milyar dolar arasinda olacagini dusunuyor. Bu ekonomistlere gore, Japon ekonomisi ikinci ceyrekte daralacak ancak yilin ikinci yarisinda hizli bir sekilde toparlanacak. Bugune kadar felaketin maliyetiyle ilgili daha kotumser tahminler de yapildi. Mitsubishi UFJ Menkul Degerler, zararin 250 milyar dolara kadar ulasabilecegini acikladi. Kurulusa gore, bu tahmin, vergi gelirlerindeki azalma, etkilenen bolgelerdeki endustrilere verilen tesvikler ve elektrik kesintisi nedeniyle uretimde yasanan kaybi da dikkate aliyor.

Chatham House, felaket bolgesinin limandan konuta, fabrikadan nukleer santrale bastan asagi yeniden insasinin maliyetinin 1 trilyon dolara cikabilecegini belirtti. Bu arada, depremin Japon ekonomisine dolayli zararlarinin olabilecegi de kaydediliyor. Ornegin yenin deger kazanmasi, ihracata dayali Japon ekonomisi icin ciddi bir risk olusturuyor. Ayrica degerli yen, ihracatci sirketlerin Japonya'daki uretimini pahali hale getiriyor. Kobe depreminden sonra, Japon sirketlerin fonlari kendi ulkelerine cekmesiyle, yen dolar karsisinda tarihin en yuksek duzeyine cikmisti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)