E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJaponya'da toptan eşya enflasyonu Haziran ayında hızlandı---

Japonya'da toptan eşya enflasyonu Haziran ayında hızlandı

Japonya'da toptan eşya enflasyonu Haziran ayında hızlandı
10 Temmuz 2024 - 07:18 borsagundem.com

BOJ verilerine göre, Japonya'da toptan eşya enflasyonu Haziran ayında artış gösterdi

Japonya'da toptan eşya enflasyonu, yendeki düşüşün hammadde ithalatının maliyetini artırmasıyla Haziran ayında hızlandı.

Verilere göre artan küresel emtia maliyetleri ile benzin ve akaryakıt sübvansiyonlarının kademeli olarak kaldırılması da toptan eşya fiyatlarını yukarı çekerek enflasyonist baskının arttığına işaret etti.

BOJ verilerine göre, şirketlerin mal ve hizmetleri için birbirlerinden talep ettikleri fiyatı ölçen kurumsal mal fiyat endeksi (CGPI), Haziran ayında bir önceki yıla göre %2,9 artarak medyan piyasa tahminiyle eşleşti. Bir önceki ay revize edilen %2,6'lık artıştan hızlandı ve Ağustos 2023'ten bu yana yıllık bazda en hızlı artışını gösterdi. Endeks 122,7 ile üst üste yedinci ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

VERİLER BİR SONRAKİ FAİZ TOPLANTISINDA İNCELENECEK

Veriler, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) yeni büyüme tahminlerini açıklayacağı ve faiz oranlarını mevcut sıfıra yakın seviyelerden yükseltip yükseltmemeyi tartışacağı 30-31 Temmuz'daki bir sonraki politika toplantısında inceleyeceği faktörler arasında yer alacak.

Yen bazlı ithalat fiyat endeksi, zayıflayan para biriminin şirketlerin ithal hammadde için birbirlerinden talep ettikleri fiyatı şişirdiğinin bir işareti olarak, Mayıs ayındaki revize edilmiş %7,1'lik artıştan hızlanarak Haziran ayında bir önceki yıla göre %9,5 yükseldi.

Daiwa Securities ekonomisti Yutaro Suzuki, "Yen'deki düşüşün devam etmesi ve enerji fiyatlarının yükselmesi nedeniyle ithalat fiyatlarının artmaya devam etmesi muhtemel. Enflasyon, bu yılın başından bu yana yendeki düşüşün etkisini yansıtacak şekilde sonbahara doğru hızlanabilir ve bu da BOJ'un faiz oranlarını ne zaman artıracağına ilişkin kararı açısından kritik önem taşıyacaktır" dedi.

Çin'de Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandıÇin'de Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

 

Asya borsaları karışık seyrediyorAsya borsaları karışık seyrediyor

 

THY'nin, yolcu sayısı Haziran'da %1 arttıTHY'nin, yolcu sayısı Haziran'da %1 arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)