E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeopolitik risk ve enflasyon sorunu piyasaları baskılıyor---

Jeopolitik risk ve enflasyon sorunu piyasaları baskılıyor

Jeopolitik risk ve enflasyon sorunu piyasaları baskılıyor
14 Ağustos 2017 - 08:35 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD-Kuzey Kore restleşmesinin yanı sıra ABD enflasyonunun düşük kalması piyasaları baskı altına aldı

Asya borsaları, yüksek seyir izleyen Wall Street'i izleyerek üç günlük kayıplarının ardından toparlanırken, dolar Kore yarımadasındaki gerilim ve Fed'in bu yıl faizleri tekrar artırma ihtimalini azaltan düşük ABD enflasyon verisiyle baskı altında bulunuyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  ABD ve Kuzey arasındaki artan gerilimden dolayı art arda üç gündür yüzde 3 geriledikten sonra bugün yüzde 0.7 yükseldi. Avustralya borsaları yüzde 0.75 ve Güney Kore KOSPI endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.9 ve Şanghay yüzde 072 arttı. Çin'de fabrika üretimi Temmuz'da yüzde 7.2 olan tahminin altında kalarak yüzde 6.4 arttı. Sabit varlıklı yatırımlar ilk yedi ayda yüzde 8.6'lık büyüme tahmini karşısında yüzde 8.3 arttı. Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks Cuma günü yüzde 0.4 düştükten sonra bugün 93.145'da yatay seyrediyor.

DÖVİZ

Dolar, önümüzdeki dönem görünüme temel teşkil edecek ABD ve Kuzey Kore arasında artan gerilimin etkisiyle yen karşısında yükselerek ve yaklaşık dört ayın dip seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Dolar, jeopolitik risk endişelerine ek olarak Fed'in bu yıl faizleri tekrar artırma ihtimalini azaltan beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verisiyle baskı altında bulunuyor. Dolar yen karşısında Cuma günü 108.72 ile 19 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeden uzaklaşarak bugün yüzde 0.3 artışla 109.52'da bulunuyor. Geçen hafta riskli varlıklardaki düşüşü tetikleyen ABD ve Kuzey Kore arasındaki artan gerilim, yakın vadede piyasaların odak noktası olarak kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Dolar yen karşısında son birkaç auda 108 ve 115'de işlem gördü ve 17 Nisan'daki gördüğü 108.13'deki teknik göstergeleri destekledi. Euro Cuma günkü güniçi 1.1749 dolar seviyesinden yükselerek 1.1818 dolarda yatay seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları, Çin'in rafineri faaliyetlerindeki büyümenin yavaşlamasının ham petrol talebi görünümüne gölge düşürmesiyle geriledi. Artan ABD kaya petrol üretimi arzın yüksek kalmaya devam edebileceğinin sinyalini veriyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.2 gerileyerek varil başına 52 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.1 gerileyerek varil başına 48.78 dolarda bulunuyor. Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre Çin rafinerileri Temmuz'da 45.5 milyon ton ile bir önceki yıldan yüzde 0.4 daha fazla ham petrol işledi. 

ALTIN

Altın, dolar geçen haftaki düşük seviyelerinden yükselip yatırımcıların Kore yarımadasındaki gerilimde yaşanan gelişmeleri yakından izlemesiyle iki ayın zirvesinden geriledi. Spot altının ons fiyatı dün 1,291.86 Dolar ile 7 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 1,287.60 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı hafif değişim göstererek 1,293.8 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)