E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJim Cramer: Şirketler ‘bilançoyla’ aldatıyor---

Jim Cramer: Şirketler ‘bilançoyla’ aldatıyor

Jim Cramer: Şirketler ‘bilançoyla’ aldatıyor
16 Ağustos 2024 - 16:08 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jim Cramer şirketlerin bilanço açıklamalarında karşı karşıya oldukları riskleri olması gerektiği gibi paylaşmadığından şikayet etti

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer kurumsal şirketlerin bilanço açıklamalarıyla gerçekler arasındaki farkları eleştirdi. Insider Monkey’nin haberine göre Cramer şirketlerin değişen finansal durumları hakkında daha dürüst olmaları halinde güvenilirlik kazançlarını ve potansiyel olarak hisse senedi fiyatlarını artıracağını belirtiyor. Ancak borsa uzmanı bazı şirketlerin bilançolarındaki önemli ayrıntıları saklayarak yatırımcıların kafasını karıştırabileceğini ve şirket yönetimlerinde kötü kararlar alma olasılıklarını artırabileceklerini söyledi.

Cramer, “Şirketler sadece kendi değişen koşullarına ayak uydurursa işler herkes için çok daha kolay olur. Ama kim hatalarını kabul etmek ister ki? Daha yüksek hisse senedi fiyatlarına öncülük ederek kendileri için çok fazla güvenilirlik kazanmayı hedefliyorlar. Yatırımcılar gerçekten neler olup bittiğini değerlendirmeye çalıştıkça da aksine hisse senetleri çürüyor. Yatırımcılarsa en iyisini değil en kötüsünü varsayıyor” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı çok fazla yanlış bilginin yaygınlaştığı bir dönemde yatırımcıları yanıltmanın kolay olduğunu vurguladı ve bu boşlukları tanıma ihtiyacına dikkat çekti. Cramer özellikle ABD’deki atıştırmalık ve içecek şirketlerinin değişen ortama ayak uyduramadığına dikkat çekti:

"ABD’de yaklaşık 20 milyon kişi GLP-1 ilaçlarını kilo vermek ve diyabet hastalığıyla mücadele etmek için kullanıyor. İçecek şirketleri ise bu ilaçların kendi sektörlerine olan etkisini kabul etmeyi reddediyor. Cramer GLP-1 ilaçlarının sektöre etkisinin inkar edilmesinin doğru olmadığını savunuyor."

Cramer, şirketlerin değişen durumları konusunda daha dürüst olmaları halinde güvenilirlik kazanacaklarını ve potansiyel olarak hisse senedi fiyatlarını artıracaklarını savunuyor. Ancak şirketler bunun yerine, önemli ayrıntıları saklayarak yatırımcıların kafasını karıştırıyorlar ve kötü kararlar alma olasılıklarını artırıyorlar.

“İnsanların bu GLP-1 ilaçlarını aldıklarında çok daha az yediklerini ve daha az atıştırmalık tükettiğini biliyoruz. Çünkü bu ilaç abur cubur isteklerini azaltıyor. Bu ilaçlar inanılmaz derecede güçlü. Atıştırmalık yiyecek şirketlerine zarar vermeyeceği fikri çılgınca. “

Cramer, artan fiyatlar hakkında yorum yaparak, pandemi sırasında önemli artışlara rağmen çoğu şirketin fiyatları düşürmeye gerek görmediğini belirtti. Borsa uzmanı bilançolarında sürekli olarak düşük performans gösteren havayolları şirketlerinin fiyat artışları hiç olmamış gibi davranarak ücretleri düşürmeyi reddettiğine dikkat çekti.

“Sürekli olarak düşük performans gösteren havayolu şirketleri var. Fiyatlarını geri çekmiyorlar ve sanki ilk etapta fiyatları onlar yükseltmemiş gibi davranıyorlar."

Aynı durum pandemi sırasında fiyatlarını keskin bir şekilde artıran ve talep tahminleri düşse bile fiyatlarını düşürmekte direnen otel ve eğlence mekanları için de geçerli. Cramer birçok restoranın fiyat artışlarının satışlarına zarar vermediğini iddia ettiğini veya fiyatları geri çekme ihtiyaçlarını kabul etmeyi reddettiğini söyledi.

"Pandemi sırasında fiyatları büyük ölçüde artırdılar. Tahminler sert bir şekilde düşerken bile artan fiyatları çok fazla sınırlamayacaklar."

Yapay zeka konusunda da açıklamalarda bulunan Cramer, Wall Street’in yapay zeka yatırımlarının para kaybı olduğu iddiasına kesinlikle katılmıyor. Borsa uzmanı yapay zeka çiplerine yoğun bir şekilde harcama yapan büyük şirketlerin önemli bir getiri elde etmediğine ve yalnızca rakiplerine ayak uydurmak için yatırım yaptığına inanıldığını söyledi :

“Bize sürekli olarak yapay zeka çiplerine servet harcayan şirketlerin hiçbirinin bu yatırımlarından anlamlı bir getiri elde etmediği söyleniyor. Bunu sadece rakiplerinin avantaj elde etmesini önlemek için yapıldığını söylüyorlar. Bunu sürekli olarak duyuyoruz. Çok saçma!”

Cramer Intel’in sektöründe lider olmaya devam ettiği yönündeki yaygın inanışa da meydan okudu. Şirketin özellikle veri merkezlerinde büyük bir geri dönüşe hazır olduğu ve rakiplerin piyasa hakimiyetine rakip olabilecek bir çipe sahip olduğu iddialarını reddetti.

Borsa uzmanı şirketin mali durumunun farklı bir hikaye anlattığına dikkat çekerek Intel’in geçen yılki temettüsünü kestiğine ve bu yıl temettülerin geri kalanını askıya alma kararına atıfta bulundu. Cramer’a göre bu hamleler şirketin piyasa hakimiyetine işaret etmiyor, aksine bir zamanlar olduğu gibi güçlü bir yarı iletken şirketi olmadığını gösteriyor:

Cramer Intel’e karşı Nvidia’nın çiplerine dikkat çekerek, “Sizden para koparmak için çiplerini ve daha da önemlisi piyasa hakimiyetini kullanıyorlar. Hayal edip duruyorsunuz! Intel'in bilançosunu gördünüz mü? Bir tanesini okudunuz mu? Geçen yıl temettüsünü kesen ve ardından bu yıl geriye kalanları temettülerini askıya alan bir şirketin piyasa hakimiyetini savunabileceğini düşünüyor musunuz?! Bakın, biz öyle olmasını istesek de bu eskinin Intel'i değil. Intel'in tüm karşı iddialarına rağmen, Intel'in ortağı olmak istemezdim” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar resesyon olasılığını 'mantıksız' bulmaya başladıYatırımcılar resesyon olasılığını 'mantıksız' bulmaya başladı

 

Milyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştıMilyarder Paul Singer: Muhteşem Yedili balonlaştı

 

Wells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecekWells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)