E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içinde---

JPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içinde

JPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içinde
09 Ağustos 2024 - 10:59 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasalarının dalgalı seyri, geleceğe yönelik şüpheler doğuruyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının yılın geri kalanında nasıl performans göstereceğini belirleyecek iki çelişkili güç bulunuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, borsalar, muhtemelen 2024'ün geri kalanında hisse senedi performansının itici güçleri olacak karışık sinyalleri hazmetme dönemine giriyor.

Piyasanın odağında kayma

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, bir yandan yatırımcılar, işsizlik oranındaki son artışın ABD'nin bir durgunluğun eşiğinde olduğuna dair yeni bir korku dalgası başlatmasıyla soğuyan bir ekonomiye hazırlanıyor. Yatırımcıların bu gücün karşısında Wall Street'in kazanç büyümesinin istikrarlı kalacağı ve hisse senetlerinde daha fazla kazanç sağlayacağı yönünde bir beklentisi de bulunuyor.

JPMorgan analistleri paylaştıkları notta, “Yılın ilk yarısında piyasa odağı büyük ölçüde enflasyon yoluna bağlıyken yılın ikinci yarısında ise piyasaların odağı yüzde 9’luk ve 2025 yılı için de yüzde 14’lük yüksek kazanç beklentileri göz önüne alındığında hızla büyüme risklerine yöneliyor” diye yazıyor.

Analistler, piyasa dinamiğinin artık ‘iki taraflı bir tartışma’ya odaklandığını, ekonomik büyümeye yönelik risklerin ve yüksek hisse senedi değerlemelerinin akılda tutulduğunu söylüyor.

Geçen hafta işsizlik oranındaki ani artış, Sahm Kuralı durgunluk göstergesinin tetiklenmesi ve para politikasını potansiyel olarak çok uzun süre kısıtlayıcı bölgede tutan Fed, yatırımcıların durgunluğun yakın olduğuna dair endişelerini artırdı. Bu hisse senedi fiyatlarında büyük bir düşüşle birlikte geldi; bunun bir ön izlemesi bu hafta başında Nasdaq 100'ün aylık düşüşünü yüzde 10'un üzerine çıkarması ve bazı büyük sermayeli teknoloji hisselerinin tek bir günde çift haneli yüzdelik düşüşler yaşamasıyla tam olarak sergilendi.

Resesyon olasılığı artıyor

JPMorgan stratejistleri, “Görüşümüze göre mevcut piyasa gerilemesi, öncelikle zayıflayan büyüme ve durgunluk olasılıklarının yeniden fiyatlandırılmasıyla bağlantılı korkulardan kaynaklandı” diye yazıyor.

Bu hafta, banka, yıl sonuna kadar durgunluk olasılığını yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarırken Goldman Sachs ise durgunluk olasılığını yüzde 15'ten yüzde 25'e çıkardı.

Analistler, değerlemelerin yüksek kalması ve Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acil bir adım atmadığının görülmesiyle borsanın daha fazla düşüş riski altında olduğunu belirtiyor.

JPMorgan, “Son piyasa dalgalanması köpüğün bir kısmını söndürmüş olsa da, özellikle büyüme yavaşlamaya devam ederse ve Fed elini çabuk tutmazsa, hisse senedi konumlandırması ve değerlemesi hala risk altında” diyor.

Şirket kazançları büyüyor

Ancak ABD ekonomisi yavaşlıyor gibi görünse de, şirket kazançları hala büyüyor, bu da hisse senedi fiyatlarının altına bir taban koymaya yardımcı oluyor ve hatta daha fazla yükselmeleri için onlara daha fazla yakıt sağlama potansiyeli taşıyor.

Şimdiye kadar ikinci çeyrek kazanç sonuçlarını bildiren S&P 500 şirketlerinin yüzde 88'inin yüzde 79'u kâr tahminlerini ortalama yüzde 6 oranında aştı. Yıllık bazda, kazançlar sadece birkaç hafta önceki yüzde 9’luk büyüme beklentilerinin çok üzerinde, yaklaşık yüzde 12 oranında yükseldi.

Dahası, Yardeni Research'ün verilerine göre, ileriye dönük kazanç beklentileri geçen ay tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Şirket kazançları artarken, yaklaşan bir durgunluk korkusu ile borsada olası bir yavaşlama arasındaki çarpıcı tezatlık da gözler önüne serilmiş oldu.

Google'da ‘resesyon’ kelimesi için yapılan arama eğilimleri, yükselen enflasyon ve agresif faiz oranı artışlarının yatırımcıları ekonomik yavaşlama konusunda endişelendirdiği Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Aynı zamanda, Bloomberg'in verilerine göre, kurumsal kazanç çağrılarında ekonomik gerilemeden bahsedilme derecesi de, 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Seçim belirsizliği

Yardeni Research'ten Ed Yardeni, bu hafta başlarında paylaştığı bir notta, “S&P 500 yıl başından bu yana yüzde 10,5 oranında daha yüksek. Gelecek aylarda bazı yatay dalgalanmalar bekliyoruz ve Orta Doğu’dan kaynaklanan risklerin farkındayız ancak ABD ekonomik büyümesi ve ABD hisse senetleri konusunda olumluyuz” diyor.

JPMorgan analistleri, yatırımcıların dikkate alması gereken son joker kartın Kamala Harris'in olası Demokrat aday olarak yükselişinin ardından seçim etrafında yeni enjekte edilen belirsizlik olduğunu belirtiyor. Analistler, “Başkanlık yarışına geç dahil olması, yatırımcılar için bu yılın ilerleyen dönemlerinde seçim riskini fiyatlandırma açısından ek bir engel oluşturuyor; zira her iki aday arasındaki fark kapandı ve her ikisinin de nihai politika patikaları belirsizliğini koruyor” diye yazıyor.

ABD borsaları yükselişle kapandıABD borsaları yükselişle kapandı

 

Fundstrat: Borsada en kötüsü geride kaldıFundstrat: Borsada en kötüsü geride kaldı

 

Kara Pazartesi’nin ardından borsaları bekleyen 4 aşamaKara Pazartesi’nin ardından borsaları bekleyen 4 aşama

 

ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?

 

ABD ekonomisi resesyona rahatsız edici derecede yakınABD ekonomisi resesyona rahatsız edici derecede yakın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)