E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı---

JPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı

JPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı
07 Ekim 2024 - 10:49 borsagundem.com

Uzmanlar, hisse senedi piyasalarının seyrinin güvenilir olmadığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan'ın strateji şefi David Kelly, yatırımcıların riski neden azaltmaları gerektiği konusunda “Piyasalardaki bozulmadan giderek daha fazla huzursuz oluyorum” diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, JPMorgan Asset Management'tan David Kelly'ye göre, güçlü ekonomik veriler ve geçen ayki büyük faiz indirimi yükseliş eğilimini körükledi ancak yatırımcılar daha fazla risk ekleme konusunda dikkatli olmalı.

Piyasalarda çarpıklık

Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, Kelly, yumuşak iniş vaadinin Amerikalıları tam da olmaması gereken zamanda daha riskli varlıklara yatırım yapmaya teşvik ettiğini söylüyor. Kelly, “Bunun hisse senedi piyasası için olumlu olduğunu düşünmeme rağmen, hisse senedi piyasasının yumuşak bir iniş fiyatlandırmaya devam etmesi gerçeğinden giderek daha fazla huzursuz oluyorum” diyor.

Piyasa fiyatlarının yumuşak bir inişte olmasıyla değerlemelerin yükseldiğini, bunun da piyasalara yönelik herhangi bir şokun varlık fiyatlarını düşürebileceği anlamına geldiğini ifade ediyor. Kelly, “Piyasalar çok yükseldi ve daha çarpık hale geldi ve daha çarpık oldukları ve daha yüksek değerlemelere sahip oldukları için daha riskliler” şeklinde konuşuyor.

Bu dönemde, ortalama bir Amerikalının serveti de fırladı. Fed verilerine göre, Amerikan hanelerinin toplam serveti son 5 yılda yaklaşık 50 trilyon dolar arttı. Kelly, bunun birkaç yıl önce emekliliği karşılayamayan birçok orta gelirli hanenin artık bunu karşılayabileceği anlamına geldiğini belirtiyor ve sonuç olarak, yatırımcıların gereğinden fazla risk almaması gerektiğini söylüyor. Kelly, “Yatırımcılar riski azaltmalılar. Yapmak istediğiniz şeyleri yapmak için yeterli paranız varsa riski artırmaya gerek yok” diyor.

Büyüme hisseleri tehlikeli

Kelly, parayı yüksek uçan büyüme hisselerine bağlama konusunda ise özellikle dikkatli. Kelly, “Mantığın yatırımcıların masadan biraz risk almasını dikte ettiğini düşündüğüm bir zamanda, masada risk birikmesine pasif olarak izin veriyorlar” diyor.

Kelly, bunun yerine yatırımcılara portföylerini yeniden dengelemelerini, fonları büyüme hisselerinden çıkarıp değer hisseleri ve uluslararası hisse senetleri gibi alternatiflere yönlendirmelerini öneriyor.

Çarpıcı istihdam raporu ve faiz indirimi umutlarının sonu

Kelly, piyasanın bir süredir yumuşak bir inişe doğru eğilim gösterdiğini ve Cuma günkü çarpıcı istihdam raporunun bu durumu daha da güçlendirdiğini söylüyor. Raporda, 254.000 tarım dışı istihdam eklenerek yaklaşık 150.000'lik tahminlerin aşıldığı, işsizlik oranında yüzde 4,2'den yüzde 4,1'e düşüş olduğu gösterildi.

Güçlü rapor, yatırımcıların CME FedWatch Tool'a göre 50 baz puanlık bir hareketin olasılığını yüzde 33'ten yüzde 1'in altına düşürmesiyle gelecek ay başka bir büyük faiz indirimi umutlarını neredeyse yok etti.

Yıl sonuna kadar 50 baz puan indirim beklentisi

Kelly, yine de verilerin hata payı bıraktığını kabul ediyor; bu nedenle ona göre geçen ayki istihdamın gerçeklikten daha zayıf, bu ayın ise gerçeklikten daha güçlü görünmesi mümkün. Bununla birlikte Kelly raporun ABD'nin sağlıklı ve güçlü bir iş gücü piyasasına sahip olduğunu ve ekonominin ‘çok iyi ve yumuşak bir iniş yolunda’ olduğunu doğruladığını söylüyor.

Kelly, Fed'in gelecek iki toplantı boyunca ek 50 baz puan ve gelecek yıl 100 baz puan daha faiz indirmesini bekliyor.

Ağustos ayında, işsizlikteki sürpriz artışın küresel çapta büyük bir satış dalgasına yol açması üzerine Kelly, Fed'in ekonomiye olan güvenini duyurmak için daha fazlasını yapması gerektiğini ifade etmişti. Şimdi ise Kelly, Fed'in güvenini göstermeye devam etmesi ve faiz oranlarını düşürmek için zaman ayırabileceğini göstermesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Fed zaman ayırıp aşırı endişeli görünmedikçe güveni desteklemek için daha fazlasını yapacaktır."

Goldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puanGoldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puan

 

Trump zaferi borsada hangi sektörlere yarayacak?Trump zaferi borsada hangi sektörlere yarayacak?

 

Borsada dördüncü çeyrekte yön yukarıBorsada dördüncü çeyrekte yön yukarı

 

Borsada yüzde 10'luk düşüş beklentisiBorsada yüzde 10'luk düşüş beklentisi

 

Wall Street borsalarında rotayı ne belirleyecek?Wall Street borsalarında rotayı ne belirleyecek?

 

Borsada düzeltme ne kadar derinleşebilir?Borsada düzeltme ne kadar derinleşebilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı07 Ekim 2024 12:17

    ihlaslardan hisse almış olan yatırımcı 20 yıldan beri halen zararda ama ihlas cemaati her yıl bir şirket kurup varlıgını katlıyor faizden bedelliden soygundan türkiye bütçesi kadar para çarptılar maliye bakanlıgı bu ihlas cemaatini araştırmalı.

  • ALİ KODUŞ07 Ekim 2024 11:36

    Hani 10 gün öncede tam tersini söylüyordunuz ne oldu söylermisiniz.