E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı---

JPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı

JPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı
18 Eylül 2024 - 11:34 borsagundem.com

Uzun vadede borsa getirilerinin beklentilerin altında kalması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan, “Yatırımcılar gelecek 10 yılda daha düşük borsa getirilerine hazırlanmalı” diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankasının modelleri, S&P 500'ün ortalama takvim yılı getirisinin II. Dünya Savaşı'ndan bu yanaki seviyenin yaklaşık yarısı olan yüzde 5,7'ye düşebileceğini gösteriyor.

Getiriler yarıya düşebilir

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, JPMorgan Securities'deki hisse senedi analistleri ekibi, “Y kuşağı ve Z kuşağı, ebeveynlerinin ve büyükanne ve büyükbabalarının emeklilik hesaplarını şişiren ABD hisselerinden elde edilen güçlü getirilerden yararlanamayabilir” diyor.

JPMorgan'daki uzun vadeli piyasa performansına odaklanan bir stratejist ekibi tarafından geliştirilen modellere göre, önümüzdeki on yılda S&P 500'ün ortalama takvim yılı getirisi yüzde 5,7 seviyesine düşebilir. Bu, II. Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana görülen getiri hızının yaklaşık yarısına karşılık geliyor.

Ekibin argümanlarının temeli çoğunlukla matematiksel hesaplamalara dayanıyor. Mevcut borsa değerlemeleri, büyük ölçüde ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri gibi bir avuç dev sermayeli hissenin performansından dolayı geçmişe göre yüksek kabul ediliyor. Model, tarihsel verilere göre, uzun vadede değerlemelerin ortalamaya dönmesi gerektiğini ve bunun da önümüzdeki yıllarda daha düşük borsa getirilerine dönüşmesi gerektiğini öne sürüyor.

Modele göre, 23,7 katlık mevcut takip eden fiyat-kazanç oranıyla S&P 500, 19 katlık 35 yıllık ortalamasına göre yaklaşık yüzde 25 daha pahalıya işlem görüyor. Ekip tarafından kullanılan bir başka değerleme metriği olan Robert Shiller'in Döngüsel Olarak Ayarlanmış P/E oranı da, hisse senetlerinin şu anda daha pahalı bir şekilde değerlendirildiğini gösteriyor.

Teorik düzlem

Ancak piyasalarda sıklıkla olduğu gibi, modeller nadiren tüm hikayeyi anlatıyor. Bu nedenle JPMorgan ekibi, borsa getirilerini ileride etkileyebilecek bazı temel faktörleri teorik bir düzleme oturtuyor.

Ekibe göre, söz konusu teorilerin en bariz olanı, ABD nüfusunun ve aslında küresel nüfusun büyük çoğunluğunun yaşlanma hızındaki artış. Yaşlı yatırımcılar, tahviller gibi daha muhafazakar yatırımlar lehine hisse senetlerinden kaçınma eğiliminde oluyor.

Bu, daha fazla sayıda ‘baby boomer’ ve X kuşağının daha yaşlı üyeleri emeklilik yaşına ulaştıkça, ortalama hanehalkı hisse senedi tahsisinin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Şu anda ise bu alanlara kaydırılan yatırım rekor seviyelerde seyrediyor.

Stratejist Jan Loeys ve Alexander Wise, yayınladıkları raporda, “Yaşlanma, sayıları artan yaşlı ‘baby boomer’ grubunun, daralan yatırım ufuklarıyla uyumlu olarak, şu anda rekor seviyelerde olan hisse senedi tahsislerini düşürmesine neden olduğu için katlar düşebilir” diyor.

Diğer sorunlar

Ancak, borsa getirilerini etkileyebilecek başka sorunlar da bulunuyor. Ekip, şirketlerin Kovid-19 salgını sırasında rekor seviyelere ulaştıktan sonra büyümeye devam edip edemeyeceğini de sorguluyor. “Ekip, Küreselleşme ve artan piyasa konsantrasyonu, cömert kurum vergisi kesintileri gibi, 1990'ların başından bu yana kârların ekonomiden daha hızlı büyümesine yardımcı oldu. Ancak ABD’nin bütçe açığını azaltmak için çabalaması vergi oranlarının yükselmesine neden olabilir” diye yazıyor.

Öte yandan, henüz en büyük şirketlerle mücadele etmenin politikacılar için kazanç sağlayabileceğine dair çok fazla kanıt olmasa da, ekip ABD hükümetinin antitröst eylemlerinin son birkaç yılda arttığını da ekliyor. Ekip, “Hükümetin antitröst çabaları ilerlerse, bu durum bazı büyük teknoloji şirketlerinin hakimiyetini sarsabilir ve yakın tarihe kıyasla zaten fahiş olan değerlemelerini daha da düşürebilir” diyor.

Siyasi istikrarsızlık ve dedolarizasyon

Stratejistler, ABD’de artan siyasi istikrarsızlığın ve dedolarizasyonun da uzun vadede hisse senedi getirilerini azaltabileceğini söylüyor. Ancak, şimdiye kadar, bunların hiçbirinin piyasalar üzerinde fark edilebilir bir etkisi gözlenmiş değil.

Ekip, “Aslında, ABD piyasaları artan hükümet bütçe açıklarına karşı dikkate değer bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı. Ancak, yabancı yatırımcılar dolar cinsinden varlıklara karşı daha az hevesli hale geldikçe, önümüzdeki beş veya 10 yıl içinde bu durum değişebilir” diye yazıyor.

Ekip, analizlerini bir uyarıyla sonlandırıyor: “Gözlemler yalnızca uzun vadede faydalıdır. Piyasayı zamanlama amacıyla uygulanmamalıdır. Değerlemeler bize uzun vadeli tutma dönemlerinde getiriler hakkında bilgi vermede harikadır ancak bize yakın vadede yukarı veya aşağı doğru temiz bir yön vermede oldukça yetersizdir.”

Hisse senedi ve tahvil karışımı yüksek getiri için yeterli değilHisse senedi ve tahvil karışımı yüksek getiri için yeterli değil

 

Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağıFundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı

 

Küresel hisse senedi fonlarından 3.46 milyar dolarlık çıkışKüresel hisse senedi fonlarından 3.46 milyar dolarlık çıkış

 

Uzun vadeli yatırımcılar için doğru stratejiUzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji

 

Borsalardaki düşüş uzun vadeli satış dalgası habercisi mi?Borsalardaki düşüş uzun vadeli satış dalgası habercisi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)