E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan’dan yatırımcılara müjde: Yeni zirveler yakın---

JPMorgan’dan yatırımcılara müjde: Yeni zirveler yakın

JPMorgan’dan yatırımcılara müjde: Yeni zirveler yakın
31 Ocak 2024 - 14:24 borsagundem.com

JPMorgan’dan Grace Peters, ABD borsalarının bu yıl yeni rekorlar kırmak için uygun konumda olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları güçlü geçen bir dördüncü çeyrek rallisinin ardından 2024’e bir miktar çekingen başladı. Ancak Wall Street endeksleri yine de ay sonu itibariyle yeni zirvelere ulaşmayı başardı. JPMorgan Chase’in Küresel Yatırım Stratejileri Başkanı Grace Peters’a göre borsalardan elde edilecek getirilerin daha da artması bekleniyor.

Peters Financial Times’taki yazısında borsaların olabilecek en etkili noktada konumlandığını ve 2024’de yeni zirvelerin yapılması beklendiğini belirtiyor. ABD’de ılımlı bir biçimde devam eden ekonomik büyüme, yavaşlayan enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaklaşan faiz indirimleri bu beklentilerin en önemli sebepleri arasında. Ancak JPMorgan baş stratejisti ayrıca birkaç sebebe daha işaret etti:

Bilançolara dair öngörüler olumlu hale geldi. ABD bilanço sezonu devam ederken, şirketler 2024'te yavaşlayan (ancak yine de dirençli kalan) bir büyüme ortamında kârlarını artırmak için kendilerini iyi bir konumda görünüyorlar.

ABD'li büyük sermayeli şirketler halihazırda bir bilanço resesyonunu geride bıraktı. S&P 500'deki 11 ana sektörden dokuzu, 2022-2023'te art arda üç çeyrek boyunca negatif bilanço büyümesi bildirdi.

Şirketler daha sade maliyet yapıları ve daha güçlü bilançolarla ortaya çıktılar. Faizler düşükken şirketler de borçlarının vadelerini makul ücretlerle uzattılar. Bugünse S&P 500 şirketlerinin borçlarının %70’i sabit faizlerle ödeniyor. Bu oran 2007’de ise %50’nin altındaydı.

Tüm zamanların zirvesine ulaşmasının ardından borsalar genellikle daha fazla getiri sağlama eğilimindedir. Rekor dönemlerinde yatırım yapmak geleneksel olarak ileride daha fazla getiri sinyali anlamına geliyor. JPMorgan baş stratejisti 1970’e kadar olan verileri incelediğinde şöyle bir istatistik buluyor: Ortalama olarak, yeni bir rekora yatırım yapılmasından bir yıl sonra, S&P 500 yüzde 70'ten fazla ihtimalle arttı ve medyan getiri yüzde 12,1 oldu. Bu getiri, herhangi bir noktada borsaya yatırım yaparak bir yıl boyunca elde edilebilecek %10,5'lik genel medyan getiriden daha yüksekte. Gerçekten de S&P 500 nadiren yeni bir zirve yapabiliyor ve daha sonraki dönemlerde bu rekora ulaşmakta zorlanıyor.

Güçlü rallilerden bir sonraki yıllarda güçlü kazanımlar elde edilebiliyor. Geçen yıl S&P 500 Endeksi %26’lık etkileyici bir toplam getiri sağladı. Peters %20 ve üzeri rallilerin sonrasında gelen yıllarda neler olduğunu incelediklerini belirtiyor. 1970'ten bu yana yaşanan diğer 14 rallinin 11'inde (oran yaklaşık %80) bir sonraki yıl borsalarda yüksek getiriler elde edilmiş. Dahası, ralli ertesi yılların medyan getiri de %13,7. Elbette geçmiş performanslar geleceğe dair sonuçları garanti etmez. Ancak bu eğilim 2023’ün 4.769 puanlık yıl sonu kapanışına indirgenirse bu S&P 500’ün aralıkta 5.400 puanın üzerine çıkacağını gösterir.

Ekonomideki yumuşak inişler genellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimleri için iyi zamanlardır. 1970’e geri dönüldüğünde ekonominin bir resesyondan kaçındığı bu dönemde FED’in ilk faiz indirimini sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirdiği ve S&P 500 Endeksi’nin bu dönemde %16’lık bir ralli yaptığı görülüyor. Dahası, S&P 500’ün son 40 yılın en iyi 10 yılından beşi, FED’in resesyon olmadan faiz oranlarını düşürdüğü dönemde gerçekleşti: 1985 (yüzde 32), 1989 (yüzde 32), 1995 (yüzde 38), 1998 (yüzde 29), 2019 (yüzde 31).

Hisse senetlerinin ucuz olmadığı bir gerçek. ABD hisse senedi değerlemeleri, son 20 yılda piyasa değeri ağırlıklı S&P 500 aralığının üst ucunda işlem görüyor. Endeksin bileşenlerinin tamamını eşit ağırlıklı olarak konumlandıran endeks ise medyana daha yakın seviyelerde işlem görüyor.

İlk bakışta, geçen yıl S&P 500 getirilerinin yüzde 60'ından fazlasını oluşturan ve Muhteşem Yedili olarak adlandırılan dev sermayeli teknoloji hisseleri, daha geniş pazara göre oldukça pahalı görünüyor. Ancak Muhteşem Yedili’nin hisse değerlemeleri ayırt edici güçleri göz önüne alındığında daha az aşırı gözüküyor. Zira söz konusu hisseler güçlü serbest nakit akışı büyümesine (2018'den bu yana endeksin geri kalanı için yüzde 7'ye karşı yüzde 14,5 bileşik yıllık büyüme oranı), üstün kâr marjları ( Endeksin geri kalanı için yüzde 9'a karşı yüzde 19) ve daha yüksek bilanço büyüme beklentisi gösteriyor.

Baş stratejist bankanın hisse senedi portföylerinde kaliteli büyüme hisselerinin (teknoloji), kaliteli döngüsel ekonomi hisselerinin (sanayi) ve kaliteli portföy savunma hisselerinin (sağlık hizmetleri) bir karışımını oluşturduklarını belirtiyor. JPMorgan bölgesel bazda ise ABD pazarını tercih ediyor. ABD ekonomisi için yumuşak bir iniş öngören Wall Street devi 2024 ve 2025’te S&P 500’ün %8 kâr büyümesi sağlayacağını tahmin ediyor.

JPMorgan’ın piyasalara dair tanımladığı iki ana risk var: Bunlardan biri enflasyonun hızlanması (örneğin artan jeopolitik çatışma ortamının bir emtia fiyat şokuna yol açması veya ücret artışlarının kalıcılık göstermesi) ve FED’in faiz indirimlerini ertelemek ve hatta faizleri yükseltmek zorunda kalması. Bu iki senaryoda da hem hisse senetleri hem de tahviller zor durumda kalacak.

Peters’a göre alternatif bir senaryoda ekonomik veriler de hayal kırıklığı yaratabilir. Bu gerileme jeopolitik gerilimleri veya daha yüksek faiz oranlarını, dolayısıyla daha sıkı finansal koşulların şirket bilançoları üzerindeki gecikmeli etkisini yansıtabilir.

Ancak baş stratejist her iki ihtimalin de baz senaryoları arasında yer almadığını belirtiyor. Peters geçen yılın ve ocak ayının borsa rallisini kaçıranlara endişelenmemesini tavsiye ediyor. Zira tarihsel veriler ve mevcut ekonomik temeller yıl boyunca yeni zirvelerin ulaşılabilir olduğunu gösteriyor.

Borsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret

 

Ocak ayı rekorları 2024 için ne anlatıyor?

 

‘Görev tamamlandı’ pankartı için henüz erken

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)