E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKaçakçıyı ihbar et, ödülü kap!---

Kaçakçıyı ihbar et, ödülü kap!

Kaçakçıyı ihbar et, ödülü kap!
14 Ağustos 2013 - 09:00 borsagundem.com

Kaçak akaryakıtı ihbar edene uyuşturucu tarifesinden ödül verilecek

Akaryakıt şirketleri fiyat konusu başta olmak üzere dört koldan denetime alınırken, ekonomiyi yıllık 2.5 milyar dolar vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıtla etkin mücadele için düğmeye basıldı. Kaçak akaryakıtta uyuşturucuda olduğu gibi ihbar edene ikramiye başta olmak üzere depoların denetimine kadar bir dizi tedbir uygulamaya sokulacak.
15 bin liradan başlıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile kolluk kuvvetlerinin üzerinde çalıştığı kaçak akaryakıtla etkin mücadele stratejisi kapsamında kaçak akaryakıt suçlarını bildirenlere, ihbar ikramiyesi verilmesine yönelik çalışmalar da son aşamaya geldi. Maliye ve Emniyetin görüş verdiği yönetmeliğin önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor. Kaçak akaryakıtta ikramiye, uyuşturucuda olduğu gibi mahkeme kararı beklenmeden alınabilecek. Uyuşturucuda ihbar edilene kilogramı başına 15 bin liradan başlayıp 180 bin liraya ulaşan ikramiye veriliyor.
Depolar izlenecek
Kaçak akaryakıtla mücadelede uygulamaya alınacak tedbirlerin başında depo denetimi geliyor. TÜBİTAK ile akaryakıt depolarında da otomasyon sistemi kurulacak. Depolara giren tüm benzin ve motorin EPDK tarafından izlenebilecek.
Yedi bölgede özel tim
Yedi bölgede yedi kişiden oluşan özel tim kurulacak. Trafiğin yoğun olduğu güzergahlardaki istasyonlar daha sık denetlenirken, herhangi bir suistimal yaşanmaması için personel merkezden görevlendirilecek. 10 numara yağa ilişkin denetimlerde artırılacak. Maliye Bakanlığı gelen şikayetler üzerine Ödeme Kaydedici Cihaz denetimine başladı. Bu kapsamda pompanın yazar kasaya bağlı olup olmadığına yönelik denetim faaliyeti yürütülüyor. Denetimlerde fiili envanter sayımı da gerçekleştiriliyor.
Maliye ÖTV’siz satışı yakın takibe aldı
Maliye’nin jet yakıt ve deniz yakıtına yönelik değişikliği ile birlikte bu alanda önemli bir boşluk doldurulmuş oldu. Balıkçılık yapan veya deniz taşımacılığı yapanların ÖTV istisnası uygulamasında değişikliğe gidildi. Deniz yakıtlarında dağıtım şirketleri ve Tüpraş üzerinden yapılan mahsuplaşmada etkin kontrol sistemine geçiliyor. Buna göre vergi dairesine ibraz edilen ÖTV’siz satılan yakıta ilişkin denizcilik sistemi üzerinden kontrol gerçekleştirilecek. Vergi dairesinin onay vermediği firmaya ÖTV’siz yakıt verilmeyecek. Balıkçılık ve deniz taşımacılığında kullanılmak üzere yasal yollarla Tüpraş’tan alınan ÖTV’siz motorin daha sonra yasa dışı yönlemlerle bayilere satılabiliyordu.
Her isteyene istasyon yok
Üzerinde durulan bir diğer yöntem ise her isteyen şirketin istasyon açamaması ile ilgili. Bu kapsamda akaryakıt istasyonu açmak için gerekli olan lisans alınmasına yönelik şartların ağırlaştırılması da gündemde. Sektöre yeni girecek oyuncuların sermaye yapısının göz önünde bulundurulmasının yanı sıra asgari sermaye şartının da gözden geçirilmesi üzerinde duruluyor. Firmaların farklı isimlerin üzerine istasyon lisansı almasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.
Pompacı müdür olamayacak
Kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında istasyonda çalışan pompacıların şirketin müdürü olarak gösterilmesi uygulamasını bitirecek adımlar da atılacak. Kaçak akaryakıt operasyonlarında adı geçen kişilerin yakın akrabaları üzerinden şirket açmalarının engellenmesi üzerinde duruluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)