E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarKahin Avrupa'yı uyardı---

Kahin Avrupa'yı uyardı

Kahin Avrupa'yı uyardı
30 Kasım 2010 - 16:40 borsagundem.com

Kriz Kahini olarak bilinen ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, borç sorunu olan Portekiz'in de kurtarma için başvurması konusunda uyardı

Küresel krizi önceden başarılı şekilde tahmin ettiği için 'Kahin' ünvanı alan Roubini, Portekiz'de yayımlanan Diario Economico gazetesine konuştu. Roubini, Portekiz'in uluslararası yardıma ihtiyaç duyma olasılığının giderek arttığını söyledi.

Roubini, ülkenin yüksek borç yükü nedeniyle ve yavaş büyüme performansı nedeniyle ‘kritik noktaya' yaklaştığını ve şu anda ülkenin bu durumdan kurtulmasına destek olacak yeterli fonun elde bulunduğunu söyledi. Euro bölgesinin ekonomik olarak küçük üyeleri arasında yer alan Portekiz'in, 16 üyeli birliğin toplam gayri safi yurtiçi hasılasındaki payı yüzde 2'den daha düşük seviyede bulunuyor.

Portekiz'in kurtarılabilecek büyüklükte olduğunu belirten Roubini diğer taraftan Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi İspanya'nın ise 'kurtarılmak için çok büyük' olduğunu belirtti.

EURODA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
AB maliye bakanlarının İrlanda'yı kurtarmak için kullanılacak 85 milyarlık yardım paketini onaylamasının ardından değer kazanan euro, borç kriz endişelerinin diğer ülkelere sıçrayacağıyla ilgili endişelerin kaybolmaması nedeniyle yeniden geriledi. Karar sonrası dün 1.33 seviyesine yaklaşan euro/dolar paritesi, bugün 1.30 sınırına kadar geriledi.

Credit Agricole analistlerinden Mitul Kotecha, gelişmelerin euro üzerindeki olumsuz etkileri derin olduğunu ve karar sonrası yakaladığı yükseliş ivmesini devam ettiremediğini belirtti. 

Bununla birlikte Portekiz, İspanya, İrlanda'nın borçlanma maliyetleri de artışa geçti.

Tokyo merkezli MF Global yatırım kurumunun araştırma biriminin direktörü olan Nicholas Smith, "Ekonomik büyüklüğü Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in toplamından daha fazla olan euro bölgesinin dördüncü büyük ekonomisi İspanya, yakından takip edilmesi gereken konu" değerlendirmesini yaptı. 

Smith sorulması gereken asıl sorunun ise, euro bölgesinin Yunanistan ve İrlanda'yı kurtarırken uyguladığı yöntemi İspanya için de uygulayacak mali güce sahip olup olmayacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)