E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKamuda tasarruf düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda---

Kamuda tasarruf düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda

Kamuda tasarruf düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda
18 Temmuz 2024 - 05:44 borsagundem.com

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan maddeler kabul edildi.


Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin Genel Kurul'da kabul edilen maddelerine göre, Anayasa Mahkemesinin, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türk Standartları Enstitüsünün gelirleri arasında sayılan "genel bütçeden yapılacak Hazine yardımlarına" ilişkin hükme yönelik kararı doğrultusunda düzenlemeye gidiliyor. Buna göre söz konusu hüküm, Türk Standartları Enstitüsü ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'a derç ediliyor.

Genel Kurul'da kabul edilen yasa değişiklikleri, Türkiye'nin çeşitli sektörlerinde önemli düzenlemelere ilişkin şu başlıkları içeriyor:

Anayasa Mahkemesi Kararları ve Düzenlemeler

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına istinaden yapılan düzenlemeler kapsamında, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmiştir. Örneğin, Türk Standartları Enstitüsü gelirleri ile ilgili düzenlemeler Türk Standartları Enstitüsü ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun kapsamında ele alınmış ve bu kurumun gelirleri arasında "genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları" hükmüne ilişkin düzenlemeler getirilmiştir.

Özelleştirme İdaresi Yetkileri

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile taşıt ve iş makinelerinin idareler adına hızlı ve bütüncül bir şekilde satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na yetki verilmiştir. Bu kapsamda, satış işlemleri ve ihale süreçleri Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde yürütülecek ve giderler Özelleştirme Fonu'ndan karşılanacaktır.

Damga Vergisi Kanunu Değişikliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yapılan yatırım sözleşmeleri, yatırım teşvik belgelerine dayalı olarak damga vergisinden istisna tutulmuştur. Bu değişiklikler 1 Temmuz 2024 tarihinden geçerli olacak şekilde düzenlenmiştir.

Üniversitelerde Kadro Düzenlemesi

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda yapılan düzenleme ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümlere uygun olarak üniversitelere öğretim elemanı kadroları ihdas edilmiştir.

BOTAŞ ve TPAO'ya İlişkin Düzenlemeler

Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, BOTAŞ'ın nakit yönetimi düzenlenmiş ve doğal gaz alımlarıyla ilgili yeni düzenlemeler getirilmiştir. Özellikle, BOTAŞ'ın nakit akışının sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için vergi, fon ve idari para cezalarının mahsup edilmesi gibi düzenlemeler yapılmıştır.

Kamu İhale Kanunu'nda Değişiklikler

Doğal gaz alımları için Kamu İhale Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle alım sürecinin yönetimi ve piyasa koşullarına uygun olarak ihalelerin yapılması düzenlenmiştir. BOTAŞ tarafından yapılacak doğal gaz alımları, Kamu İhale Kanunu'ndan istisna tutulmuştur.

TÜBİTAK'ın Dış Finansmanı

 Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin Japonya'dan sağlayacağı dış finansmana Hazine geri ödeme garantisi verilmesi düzenlenmiştir.

ÖTV Oranlarına İlişkin Düzenlemeler

Plug-in hibrit elektrikli araçların ÖTV oranları, karbondioksit emisyonları ve elektrikli menzil özelliklerine göre ayrıca belirlenmiştir.

Bu düzenlemeler, Türkiye'de ekonomik politikaların şekillendirilmesinde ve kamu kaynaklarının etkin kullanımında önemli bir rol oynayacak nitelikte.

Kamuda tasarruf tedbirleri komisyondan geçtiKamuda tasarruf tedbirleri komisyondan geçti

 

Tasarruf tedbirleri yapay zekayla takip edilecekTasarruf tedbirleri yapay zekayla takip edilecek

 

Erdoğan'dan kamuda tasarruf açıklaması: Hiçbir kurum savurganlık içinde olamazErdoğan'dan kamuda tasarruf açıklaması: Hiçbir kurum savurganlık içinde olamaz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SSK emekli 18 Temmuz 2024 09:25

    Acil intibakkkkkkkkkk imdattttttttttt prim gün sayısı az olanla çok olan aynı maaş olmaz adaletli olun yeter artıkkkkkkkkk