E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivKar 4 bin adetlik satışı frenledi---

Kar 4 bin adetlik satışı frenledi

Kar  4 bin adetlik satışı frenledi
07 Şubat 2012 - 01:57 borsagundem.com

2012 yılının ilk ayında otomotiv satışları geçtiğimiz yıla göre yüzde 34.2’lik düşüşle 29 bin 545 bin adede geriledi.

2011 Ocak’ın beklentilerin ve mevsimsel etkilerin üstünde istisnai bir ay olduğunu kaydeden yetkililer, 2012 Ocak’ın çok da kötü olmadığı görüşünde birleşiyor. Sektör yetkilileri ocak ayının ilk haftasında aralık ayına yetişmeyen ama faturalandırılan araçların satıldığını, ayın son haftasında ise Türkiye geneli ve İstanbul’daki kar yağışından ötürü 3-4 bin adetlik satış kaybı yaşandığını belirtiyor. Ayın iki haftasının kayıp olmasına rağmen 30 bine yaklaşan satışın olumlu olduğu noktasında birleşen yetkililer, istisnai 2011’i saymazsak, 2010 yılında toplam 20 bin araç satıldığını hatırlatıyor.
Toplam pazar 825 bine ulaşır
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) raporuna göre, Türkiye’de ocak ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29.4 azalarak 21 bin 77 adet seviyesinde gerçekleşti. Hafif ticari araç pazarı ise geçen yılın ocak ayına göre yüzde 43.6 gerileyerek 8 bin 468 adet oldu. Yılın ilk ayındaki daralmada ÖTV oranlarında ve araç fiyatlarında artışla birlikte yüksek faiz oranlarının etkili olduğu belirten Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, şunları dile getirdi: “Ocak ayındaki yüksek daralmanın nedenleri arasında, ÖTV oranlarındaki artış, araç fiyat artışları, faiz oranlarındaki yükseliş ve 2011 yılı Ocak ayına ait yüksek pazar adedi nedeniyle baz etkisini sıralayabiliriz. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu büyüme tahminleri paralelinde J.D. Power’ın da 3’üncü çeyrek otomotiv üretim ve satış tahminlerini bir önceki çeyrek tahminlerine göre aşağı yönlü revize ettiğini görmekteyiz. Tüm bu göstergeler doğrultusunda, 2012 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 775-825 bin adetler aralığında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.”
2 Ferrari, 17 Porsche satıldı
Ocak ayında toplam otomobil ve ticari araç satışlarında ilk sırayı Renault aldı. 4 bin 710 adetlik satışla birinciliğe yerleşen Renault’u, 3 bin 848 adet ile Volkswagen takip etti. Üçüncü sırayı alan Ford 3 bin 671 adetlik satış gerçekleştirirken onun arkasından gelen Fiat da 3 bin 27 adetlik satışla dördüncü sırayı aldı. Binek oto satışında bakıldığında Renault 3 bin 884 adet ile yine ilk sırayı alırken, ticari araçta ise Ford 2 bin 170 adet ile liderlik koltuğuna oturdu. Ocak ayındaki lüks otomobil satışlarında ise Ocak ayında 2 adet Bentley, 2 adet Ferrari, 17 adet Porsche satışı gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)