E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKara paranın kalbi İsviçre'de kriz---

Kara paranın kalbi İsviçre'de kriz

Kara paranın kalbi İsviçre'de kriz
15 Ocak 2015 - 14:11 borsagundem.com

İsviçre borsasında tüm zamanların en büyük günlük kaybı yaşandı

Avrupa'da bankacılık sistemi ve açılan gizli hesaplarıyla ünlü İsviçre'de, Merkez Bankası'nın aldığı kararlar piyasaları salladı. İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve minimum kur uygulamasına son vermesinin ardından İsviçre borsasında tüm zamanların en büyük günlük kaybı yaşandı. İsviçre frangında yüzde 30'a varan yükseliş görüldü.

Güne 9.277 puandan başlayan SMI endeksi İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve kur politikasında değişiklik yapmasının ardından yüzde 12,10'luk düşüşle 8.085 puana gerileyerek tüm zamanların en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Kararların ardından dolar/İsviçre Frangı paritesinde yüzde 30'a varan kayıplar görüldü. TSİ ile 16:00'da İsviçre frangı dolar karşısında yüzde 16,6 değer kazandı. Euroya karşı ise yüzde 15 değer kaazanmış durumda.

İsviçre Merkez Bankası, bugün açıkladığı kararlar ile minimum kur uygulamasına son verirken, mevduat faizini de yüzde eksi 0,75'e düşürdü.

İsviçre Merkez Bankası'nın, euro için 1,20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son vermesiyle euro/ İsviçre Frangı paritesi 1,2001 seviyesinden 1,0238'e kadar geriledi. Banka ayrıca, mevduat faiz oranını 50 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,75'e çekti. İsviçre Merkez Bankası, 3 aylık libor faizi hedefini ise yüzde eksi 0,75 ile yüzde 0,25 aralığından yüzde eksi 1,25 ile yüzde eksi 0,25 aralığına düşürdü.

İsviçre Merkez Bankası, Euro için minimum takas oranını 1,20 seviyesinde tutma kararına son vereceğini, faiz oranlarını ise negatif bölgeye çekeceğini belirtti.

İsviçre Merkez Bankası, yaptığı duyuruda "Bu, İsviçre ekonomisini ciddi bir darbeden korumak için alınan istisnai ve geçici bir önlemdir. İsviçre frangı hala yüksek seviyede seyrederken minimum takas oranının yürürlüğe girmesinden beri aşırı değerlenmede azalma görüldü" dedi.

Bu hareket, İsviçre Merkez Bankası'nın Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısında parasal genişlemeyi uygulayacağı beklentilerinin yüksek olduğu şeklinde yorumlandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)