E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKara Pazartesi’nin ardından borsaları bekleyen 4 aşama---

Kara Pazartesi’nin ardından borsaları bekleyen 4 aşama

Kara Pazartesi’nin ardından borsaları bekleyen 4 aşama
08 Ağustos 2024 - 11:07 borsagundem.com

Wall Street endeksleri pazartesi günkü şok düşüşün etkisinden hâlâ kurtulamadı. Uzmanlarsa borsaları 4 aşamalı bir toparlanma süreci beklediğini ve bu süreçte diplerin yeniden test edilebileceğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları salı günü kaydettiği geri dönüşün ardından çarşamba gününü sallantılı geçirdi. Haftaya yaklaşık iki yılın en sert düşüşüyle başlayan borsalarda yatırımcılar bundan sonraki sürecin nasıl ilerleyeceğini merak ediyor.

MarketWatch’un haberine göre tarihsel verileri işaret eden Ned Davis Research (NDR) ABD Baş Stratejisti Ed Clissold ve Kıdemli Analisti Thanh Nguyen borsaların pazartesi günkü dip noktasının yeniden test edilmesinin muhtemel olduğunu belirtiyor. İyi haberse resesyon ihtimallerinin uzak kalması ve ABD büyüme rakamlarına dair endişelerin giderilmesi halinde borsaların önümüzdeki haftalarda yeniden toparlanma eğilimi göstereceği.

İkili konuyla ilgili paylaştıkları raporda, “Sonuç olarak, piyasalar pazartesi günkü şokun etkilerini birkaç hafta boyunca hissedebilir. Ancak temel göstergeler şu anda büyük bir ayı piyasasıyla uyumlu değil” ifadelerine yer verdi.

Clissold ve Nguyen ABD borsalarının korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi’ne (VIX) dikkat çekti. Endeks geçtiğimiz hafta perşembe günü 16,4 seviyesinden pazartesi günü 38,6’ya kadar yükselerek üç işlem günü içerisinde iki kattan fazla arttı. Bu ölçekte bir hareket tarih boyunca sadece dört kez gerçekleşti.

VIX’in daha önceki ani yükselişleriyle bugünü karşılaştıran analistler S&P 500 Endeksi’nin volatilite artışları sırasında önce geri dönüş yaptığını ve sonraki haftalarda dipleri yeniden test ettiğini belirtiyor. NDR araştırmasına göre VIX’in bundan önceki her dört ani yükselişini endeks en düşük seviyeye sonraki haftalarda geri döndü. Bununla birlikte bu dört örneğin üçünde endeksin bir yıl sonrasında medyan %11,2 yükseldiği görülüyor.

Pazartesi günkü kapanış, S&P 500'ün temmuz ayında kaydettiği rekor kapanıştan %8,5'lik bir geri çekilmeye işaret etti. Bu ekim ayından bu yana endeksin rekorla arasındaki en büyük fark oldu. Ancak endeks hâlâ bir piyasa düzeltmesini işaret eden %10’luk eşiğe ulaşmadı. Ayrıca stratejistler, piyasanın yılda ortalama %10'luk bir düzeltme yapma eğilimi olduğunu da hatırlattı.

Clissold ve Nguyen, borsanın tipik olarak keskin düşüşlerin ardından dört aşamalı bir iyileşme süreci gördüğünü belirtti. Bu adımlarsa "aşırı satış, ralli, yeniden test ve genişlik hamleleri”.

S&P 500'ün pazartesi günkü %3'lük düşüşü analistlere göre piyasanın açıkça aşırı satış durumunda olduğunu gösteriyor. Zira aynı gün S&P 500’de düşen hisselerin 18’de 1 oranla yükselen hisselerden daha fazlaydı. Hacme göre yükselen ve düşen hisse senetlerini ölçen 20 günlük TRIN göstergesi, Mayıs 2010'daki "ani çöküş"ten bu yana en yüksek verilerini kaydetti.

İkinci adımsa hisse senetlerinin keskin bir şekilde yükseldiği salı günü başladı. Çarşamba günü hisse senetleri sabah seansında kazançlarını genişletti. Ancak endeksler öğleden sonra ivme kaybetti. S&P 500 %0,8, Dow Jones %0,6 ve Nasdaq %1,1 geriledi.

Clissold ve Nguyen, ilk toparlanma rallilerini genellikle ilk satış dalgasındaki diplerin yeniden test edilmesiyle takip edildiğini ve piyasaların bu noktada gerginleşebileceğini belirtti.

Analistler, başarılı bir yeniden testin anahtarının daha az hisse senedinin ve daha az sektörün yeni diplere ulaşması olduğunu belirtiyor ve uyarıyor: “Yeniden test başarısız olursa, işlem birinci adıma geri döner.”

Son aşamada ise hisse senetlerinin son derece yüksek bir yüzdesi “genişlik hamlesi” olarak da bilinen bir yükseliş rallisi kaydedebilir.

Analistler borsa yatırım fonları ve algoritmik ticaretin çoğalması nedeniyle piyasanın çoğu zaman yeniden test aşamasını atladığını belirtiyor. Bu aynı zamanda borsalardaki bir dizi genişlik hamlesini ve yükseliş trendinin devamlılık göstermesini de açıklıyor.

Clissold ve Nguyen, "Temel göstergeler güçlü kaldığı sürece, ana pozisyonumuz, borsanın dört aşamalı süreci tamamladıktan sonra yükseliş trendine devam edeceği yönünde" diye yazdı.

Temmuzda en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?Temmuzda en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

 

Borsada hafif satıcılı başlangıç bekleniyorBorsada hafif satıcılı başlangıç bekleniyor

 

Dimon: Fed'in enflasyon hedefine döneceğine şüpheliyimDimon: Fed'in enflasyon hedefine döneceğine şüpheliyim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ufak borsaci08 Ağustos 2024 12:56

    Tav için her gun kara pazartesi böyle hisse mi olur? Tav yüzünden borsadan nefret ettim. Bu yıl yüzde yüz kazandırmış da onu söylüyorlar demiyorlar ki beş yıldır milletin ocağına incir ağacı diktim. Bes yıl önce yüz bin liraya aldığım araba şimdi iki milyon lira yirmi kat gitmiş. Şu hisse biraz gitsin lânet olsun çıkacağım borsadan .tav bir yatirim aracı değil adamlar senin Parana gözünü dikmişler küçük yatirimciya para kazandırmamaya yemin etmişler. Beş yıldır bana para kazandırmayan enflasyon karşısında paramı eriten bir kurum bana yatırımdan bahsedemez.