E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKaramehmet tahtını kaptıracak mı?---

Karamehmet tahtını kaptıracak mı?

Karamehmet tahtını kaptıracak mı?
10 Ekim 2011 - 08:20 borsagundem.com

34 milyon abonesi, yüzde 54 pazar payıyla cep telefonu pazarının lideri Turkcell, tarihinin en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor

“Turkcell” haftaya New York’ta borsaya kote oluşunun 10’uncu yılını ABD’de dev bir baloyla kutlamaya hazırlanıyor. Bunun öncesinde, baştan bu yana şirketi yöneten işadamı Karamehmet için “12 Ekim” kritik bir toplantıya sahne oluyor.
34 milyon abonesi, yüzde 54 pazar payıyla cep telefonu pazarının lideri Turkcell, tarihinin en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor. Çukurova Grubu başlangıçtan bu yana yönettiği şirketin kontrolünü kaptırmak istemiyor, yabancı ortaklar İskandinav TeliaSonera ile Rus Alfa (Altimo) ısrarla yönetimi istiyor. Bu ortamda şirketin ortaklarını buluşturan genel kurul 12 Ekim Çarşamba günü Turkcell’in Tepebaşı’ndaki merkezinde yapılıyor.
Hatırlatalım... Dağıtılması karara bağlanan rekor kâr payına (1.3 milyar TL) son iki genel kurulda ‘olur’ çıkmadı. Yatırımcılar bununla ilgili kararı bekliyor. Yabancı ortaklar bunu engelliyor. Bunun dağıtılmasının tek şartının ‘yönetimin değişmesi’ olduğunu belirtiyor.
Bir hatırlatma daha... Son iki toplantıdan bir önceki genel kurul hükümet komiserlerinin ‘trafiğe takılması’ sonrası yapılamamıştı. O dönem bu durum devletin müdahalesi olarak algılanmıştı.
Ankara: Durum kritik
Böylesine bir süreçte Ulaştırma Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), bir diğer ifadeyle “Ankara”nın tavrı oldukça önemli. Daha önce Turkcell’deki değişiklik gündeme geldiğinde Ulaştırma Bakanlığı cephesinden gelen “Yanlışa izin vermeyiz” yönündeki açıklama yerli ortakların elini güçlendirmişti. Aradan zaman geçti. Yeni dönemde Ankara’nın bakışı büyük merak konusu. Ankara cephesinden toplantıyla ilgili önemli notu paylaşalım: Kritik... Ankara tarafında ilk kez Turkcell’de yeni bir dönemin başlayabileceği konuşuluyor. Daha önce yabancılarla ilgili olarak “Biz önümüzü görmek isteriz. Henüz erken” sözleriyle, bu ihtimalin güç olduğunun altını çizen Ankara tarafının şimdiki görüşü “Yabancı sermayeye karşı değiliz. Bizim için Türkiye’nin milli menfaatleri birinci derece önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Mevcut ortaklık yapısı, yönetim değişecekse Türkiye’nin mevcut haberleşme altyapısına fayda sağlamasını ümit ederiz” şeklinde oluyor.
Konuya yakın üst düzey yetkililer Turkcell’in mevcut durumuyla Türkiye için ‘oldukça önemli’ olduğunun altını çizdikten sonra şirkette kontrol unsuru değiştiği durumda bu değişikliğin onay için BTK’ya geleceğini hatırlatıyor. Bu sözler Ankara’nın Turkcell’de sadece “makul değişikliğe” sıcak baktığı anlamına geliyor.
Şükrü Andaç/Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 93,60
En Yüksek: 95,70
En Düşük: 93,50
Değişim -0,21 %
FK: 9,14
PD / DD: 1,35
İşlem Hacmi 2.575.954.258
Toplam Adet: 27.241.565
Ağırlıklı Ort.: 94,74
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bunlarrrrr 12 Ekim 2011 09:24

    Dev kutlamalar yapacağınıza indirim yapın.Dünya fiyatlarıyla kıyaslayın,gerçi çok iyi biliyosunuz farkı.