E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKarkim satışının perde arkası ---

Karkim satışının perde arkası

Karkim satışının perde arkası
29 Mart 2013 - 10:26 borsagundem.com

Yaklaşık 1 yıl önce büyük vaatlerle halka arz edilen Karkim satıldı, hemen holdinge dönüştürüldü. Peki, satışa kim aracılık etti

BORSAGUNDEM.COM
Kağıt üzerinde holdinge çevrilme kervanına Karkim de katıldı. Karkim, 2011 yılında büyük vaatlerle halka arz edilmişti. Aradan yaklaşık bir yıl geçtikten sonra şirketini satılduğu duyuruldu. Karkim hakim ortakları hisselerini 2 liradan satarken elinde hisse olan küçük yatırımcıya 2.40 lira ödeneceği açıklandı. Yatırımcı dostu, fedakar patron imajı çizildi. Bir de şirketi alan Murat Çelik’in kim olduğu, ne iş yaptığı, neden Karkim’i aldığı ilk etapta açıklanmadı, hatta sır gibi saklandı.
Borsagundem.com olarak Murat Çelik’le ilgili bir araştırma yaptığımızda, halka arz seferberliğinde bir şirketini halka açmak için bir süre araştırmalarda bulunduğu, ancak sonra bu niyetinden vazgeçtiğini öğrendik. Karkim’i alır almaz holdinge çeviren Çelik, zaman kaybetmeden Çelik İplik’teki paylarını halka açık şirkete satma kararı aldı. Yaklaşık 45 milyon lira değerlenen Çelik İplik’in yüzde 55’ine Karkim 25 milyon ödeyecek. Yani Karkim’in kasasından 25 milyon lira çıkacak ve Çelik’in cebine girecek.
SPK’nın da mercek altına aldığı, yaptıkları değerlemeler tartışılmaya başlanan bağımsız denetim şirketinin raporunda İNA yöntemine göre şirkete 57 milyon lira değer biçiliyor. Piyasa çarpanlarına göre 43 milyon, yasal özkaynak değerine göre ise 17 milyon lira değeri var şirketin. İki şirkete değerleme yaptırıldığı belirtilmesine rağmen şirkete en yüksek değer biçen şirketin raporu KAP’ta yayınlanıyor olması da dikkat çekici! Merak edenler tekstil sektörünün Türkiye’deki durumu ve projeksiyonlarla ilgili ayrıntıları bağımsız denetim raporundan okuyabilir.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Bu satışta önemli olan noktalar ve cevap bekleyen sorular şöyle:
-Karkim’in satışına hangi yasaklı spekülatör aracılık etti? Ne kadar komisyon aldı? Ankara’da ödenen bu komisyonu hangi patron spekülatöre ödedi?
-Yaşar Karakaya ve Murat Çelik arasında borsaya bildirilmeyen gizli bir protokol var mı?
-Satış görüşmeleri hangi tarihte başladı, yüzde 33.5’i halka açık Karkim aylar önce bu görüşmeleri neden borsaya bildirmedi?
-Çelik İplik’e yüzde 55 oranında iştirak ettirilmek zorunda kalan Karkim, 25 milyon lirayı nasıl ödeyecek?
-Karkim, Murat Çelik’in halka açık olmayan başka şirketlerini de satın alacak mı?
-Murat Çelik, Karkim’i almadan önce çağrı yapmayan Mataş’ı, VBG Holding’den almak için görüştü mü?
-Ansa Yatırım Holding’de yapılamayanlar Karkim’de mi yapılacak? Bu yüzden mi çağrı fiyatı satış fiyatının üzerinde tutuldu? Bu fiyat politikası aslında bir göz boyama taktiği miydi?
-Murat Çelik, Çelik İplik’i halka açmaktan neden vazgeçti? Halka açmak isterken Çelik İplik’e ne kadar değer biçilmişti?
-Son dönemde yatırımcılara kurulan en büyük tuzaklardan biri olan; ‘borsadan şirket al, halka açık olmayan şirketini bu şirkete sat, tahsisli sermaye artırımı yap, tahsisliden gelen hisseleri piyasada sat, sonra da bedelli sermaye artırımı yap’ taktiği Karkim’de de uygulanacak mı?
-Geçmişte SPK tarafından defalarca yasaklanmış bir isim mi Murat Çelik’e borsa danışmanlığı yapıyor?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)