E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKârlıklarda tedirgin edici bekleyiş---

Kârlıklarda tedirgin edici bekleyiş

Kârlıklarda tedirgin edici bekleyiş
24 Temmuz 2024 - 08:44 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’li teknoloji devleri Tesla ve Alphabet’in zayıf kar açıklamalarının piyasa duyarlılığını olumsuz etkilemesinin ardından Asya hisse senetleri bu sabah satıcılı. MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi  %0,08, Japonya’nın Nikkei, Tayvan finans piyasaları tayfun nedeniyle kapalı olduğundan %0,23 düştü.

Nasdaq vadeli işlemleri %0,5 ve S&P 500 vadeli işlemleri Tesla’nın beş yıldan uzun süredir en düşük kar marjını bildirmesiyle %0,36 geriledi. Google’ın ana şirketi Alphabet’in hisseleri, Şirket gelir ve kar hedeflerini aşmış olmasına rağmen kapanış sonrası işlemlerde düşüş yaşadı. Çünkü Alphabet için çıta o kadar yüksekti ki, mütevazı bir kazanç artışı bile hisseyi daha yükseğe taşıyamadı. Yani, piyasada satın alınacak bir haber yok. Bu durum, teknoloji hisselerinin çok yüksek değerde olduğuna dair endişeleri de dile getiriyor.  Makro tarafta yatırımcılar, bu yıl faiz indirimi beklentilerini ölçmek için perşembe günü açıklanacak ABD GSYİH verilerini ve cuma günü açıklanacak Fed’in enflasyon ölçütü olan PCE verilerini bekliyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’de yatırımcı güveni, teşvik çabalarına rağmen kırılganlığını sürdürdü. Çin hisseleri dalgalı işlemlerde düşüş yaşadı, Şanghay Bileşik Endeksi %0,18 geriledi.

TCMB, temmuz ayında politika faizini beklentilere paralel olarak %50’de sabit tutarken, şahin duruşu ve sıkılaştırma yönünde gerekirse adım atabileceği vurgusunu korudu. Aylık enflasyonun temmuz ayında geçici unsurlara bağlı olarak yükseleceğine (kamu ve gıda), Hizmet enflasyonundaki katılığın devam ettiğini, iç talebin yavaşlamasına karşın halen enflasyonist seviyede olduğuna dikkat çekmeye devam etti. Diğer taraftan fazla likidite konusunda faiz koridorunun alt bandının yükseltilebileceğine yönelik oluşan piyasa beklentisini teyit edecek bir yaklaşım görmedik.

TCMB’nin sonbaharı bekleme modunda geçirmesini ve 1 Kasımda S&P’den alacağı not artırımı ile birlikte 21 Kasımdaki toplantısında ilk faiz indirimini gerçekleştirmesini ve Aralık ayında indirime devam ederek yılı %45 politika faiziyle kapatmasını beklemekteyiz.

Avrupa tarafına baktığımızda ise Lüks devi LVMH’nin Çinli alıcıların harcamalarını kısması ve ABD’li büyük teknoloji firmaları Tesla ve Alphabet’in hayal kırıklığı yaratan sonuçları nedeniyle beklenen satış rakamına ulaşamaması, yatırımcıların Avrupa’daki kar açıklamaları öncesi tedirgin olmasına neden olabilir. Dolayısıyla gözler bankacılık sektörü üzerinde olacak. Piyasa değerine göre avro bölgesinin en büyük iki kredi kuruluşu, İspanya’nın Santander’i ve Fransa’nın BNP Paribas’ı, Almanya’nın Deutsche Bank’ı ve İtalya’nın UniCredit’i Nisan-Haziran dönemi mali tablolarını açıklayacak. Bankaların yüksek faiz oranlarından elde edilen kazanımların tükenip tükenmediği irdeleyeceğiz. Kazançların yanı sıra, yatırımcıların ekonominin sağlığını ölçmelerine ve Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz oranlarını düşürüp düşürmeyeceğini görmelerine olanak tanıyacak olan Avrupa’daki PMI verilerine de dikkat çekilecek.

ABD para birimini altı rakibe karşı ölçen dolar endeksi 104.47’de çok az değişti. Endeks bu ay %1.3 düştü. Emtialarda, petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki düşüşle yükseldi. Eylül ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,25 artarak varil başına 81,21 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Ara Ham Petrolü Eylül ayı %0,26 artarak varil başına 77,16 dolara çıktı.

12 göstergesi 12 göstergesi "al" veren hisseler (24.07.2024)

 

BIST 50'de ağırlığı yüksek 6 şirket kazandırdıBIST 50'de ağırlığı yüksek 6 şirket kazandırdı

 

Moody's, 17 Türk bankasının kredi notunu revize ettiMoody's, 17 Türk bankasının kredi notunu revize etti

 

 Günün önemli şirket haberleri 24/07/2024 Günün önemli şirket haberleri 24/07/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)