E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivKarsan İstanbul için de aday---

Karsan İstanbul için de aday

Karsan  İstanbul için de aday
10 Şubat 2011 - 01:04 borsagundem.com

ABD’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul için de benzeri bir çalışma olduğunu ve Karsan’ı izlediklerini söyledi

 

Karsan New York’u zorluyor İstanbul için de aday

NEW YORK AA / REUTERS

Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, New York taksi ihalesi için Amerika’da imalat konusunun gündemlerinde olduğunu ancak nihai kararın ihalenin sonucuna göre alınacağını söyledi. Karsan, Kıraça ve Hexagon Grup şirketlerinin ortak iştiraki olan Hexagon Studio’nun A’dan Z’ye geliştirilmesini üstlendiği V1 adlı araç, ihalenin kazanılması halinde yaklaşık 200 milyon dolar yatırımla üretilecek.
“Geleceğin Taksisi” projesi, 26 bin 500 aracı kapsıyor. Karsan, diğer finalistler olan Ford Transit Connect ve Nissan NV200 arasından sıyrılıp ihaleyi kazanırsa, 10 yıl boyunca yılda 2 bin 650 adet aracı satmakla yükümlü.
Nahum, “İhaleyi kazandığımız takdirde fizıbıl olmak kaydıyla niyetimiz aracın montajını Amerika’da geliştirmek yönünde” dedi. ABD merkezli internet sitesi Crain’s New York’ta yer alan Jeremy Smerd imzalı bir haberde, Karsan’ın Amerikalı otomobil üreticileriyle ortaklığa gitmek istediği belirtilmiş, otomobilin güç ünitelerini Amerikalı bir firmaya yaptırmayı planlayan Karsan’ın bunun için General Motors ve Chrysler gibi firmalardan birisini tercih ettiği ifade edilmişti. Habere göre Karsan’ın ABD’li bir üretici ile ortaklığa giderek, “Amerikalı bir firmanın tecrübesinden yoksun olması” nedeniyle gelebilecek eleştirilerin önünü kesmek istediği vurgulanmıştı.

Topbaş Karsan için lobi yaptı
Öte yandan, ABD’de bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Karsan’ın taksi projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı sıfatıyla New York’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Topbaş, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile görüştü.
Görüşmede, New York’ta 2013’ten itibaren kullanılacak taksiler için açılan ihalede Türk şirketi Karsan’ın finale kalmasının da gündeme geldiğini anlatan Topbaş, şöyle konuştu:
“New York taksisi ile ilgili çalışmaları takip ettiğimizi, aynı şekilde İstanbul için de bizim çalışmalarımız olduğunu ve bu konuda buradaki değerlendirmeleri takip ettiğimizi, bir Türk firmasının burada iyi bir derece aldığını ve başarılı olduğunu gördüğümüzü, bunu İstanbul’da yapmak istediğimiz çalışmalarda örnek aldığımızı ifade ettim. Bir Türk firmasının dizaynını beğendiğimiz ve şartlara uygun olarak hazırlıkları yapmış oldukları bir üretimini, New York’ta görmekten mutluluk duyacağımızı da özellikle belirttik.”
Bloomberg ile olumlu geçen görüşmesinde kendisini İstanbul’a davet ettiğini söyleyen Topbaş, New York Belediyesi’ni de UCLG bünyesinde görmek istediklerini de kaydetti.

 

Yeni taksiyi ilanla protesto eden de çıktı
New York’ta şehir içinde ücretsiz dağıtılan Metro gazetesine verilen bir ilanda, şehirde 2013 yılından itibaren hizmet vermeye başlayacak taksiler için açılan ihalede finale kalan iki firma eleştirildi. Nükleer İran’a Karşı Birlik Derneği’nce verilen ilan, gazetenin birinci sayfası ile arka sayfasında yer aldı.
İlanda, finale kalan iki firma Karsan ve Nissan’ın İran ile ticaret yapması eleştirilirken, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın sarı New York taksisi içinde ön koltukta otururken çizilmiş bir karikatürü de bulunuyor. New York’ta ücretsiz dağıtılan Metro gazetesinin önemli bir okuyucu kitlesi bulunuyor.
Bu ilan üzerine bir açıklama yapan Karsan, bugün itibariyle İran’da herhangi bir şirket veya kurum ile finansal, ticari veya endüstriyel bağının bulunmadığını bildirdi. 

‘İran’la şu an iş yapmıyoruz’
Karsan’ın, otomotivde faaliyet gösteren bir çok firma gibi, kendi kurumsal değerleri, iş ahlakı ve yürürlükteki kanunlar çerçevesinde İran ile ticari ilişkide bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bu faaliyetin tamamı geçmiş dönemlerde sonlandırılmıştır. Bugün itibariyle Karsan’ın İran’da herhangi bir şirket veya kurum ile finansal, ticari veya endüstriyel bağı bulunmamaktadır. Karsan’ın mevcut ve geçmiş ticari faaliyetlerinin New York Taxi ihalesine hukuki açıdan olumsuz etki etmesi beklenmemektedir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)