E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKartal borsada rakiplerinden geri düşecek---

Kartal borsada rakiplerinden geri düşecek

Kartal borsada rakiplerinden geri düşecek
02 Kasım 2014 - 07:21 borsagundem.com

Beşiktaş Kulübü, elindeki yüzde 57’lik hissenin yüzde 7’sini “borsada satılabilir”statüye çevirdi

Beşiktaş, cuma günü öğleden sonra borsada hisseleriyle ilgili sürpriz bir işleme imza attı. Kulüp, elindeki hisselerin bir bölümünü “satılabilir” statüye getirdi.

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, bu operasyon gerçekleşirse Beşiktaş Kulubü’nün şirketteki (Beşiktaş Futbol AŞ) hissesi yüzde 50.4’e kadar gerileyecek. Fenerbahçe’de bu oran yüzde 79.4’e, Galatasaray’da yüzde 68.7’e işaret ediyor. Beşiktaş hisse satışı yaparsa ‘elinde tuttuğu hisse ligi’nde ezeli rakiplerinden oldukça geriye düşmüş olacak.

Mali açıdan oldukça sıkıntılı olan Beşiktaş Futbol’un halihazırda sermayesinin yüzde 57.5’i Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne ait. Sermayenin kalan yüzde 42.5’i ise halka açık durumda.

43 milyon TL kaynak sağlar

Kulüp geçtiğimiz cuma günü Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurdu. Sebebi, elindeki 138 milyon TL nominal değerli payın 17 milyon TL’lik kısmını borsada satılabilir statüye çevirmekti. Bunun anlamı şu: Beşiktaş istediği zaman hisselerin yüzde 7’sine karşılık bölümünü borsada satabilecek. Bu durumda da kasasına 43 milyon TL’ye yakın kaynak sağlamış olacak.

Daha fazla hisse satar mı?

Beşiktaş Kulübü, böyle bir operasyona imza atıp işlem görebilir statüye çevirdiği hisseleri sattığı taktirde, söz konusu girişimiyle birlikte şirketin sermayesinin yüzde 49.58’i halka açık konuma gelmiş olacak.

Bir diğer ifadeyle, Beşiktaş Kulübü’nün elinde kalan hisselerin oranı yüzde 50.42 seviyesine kadar düşecek. Böylece şirketin yarısından biraz fazlası Beşiktaş Kulübü’nün olurken, kalan kısmı da borsadaki yatırımcıların eline geçecek. Kulübün şirket üzerindeki hakimiyetini kaybetmemek için daha fazla satmayı göze alamadığı anlaşılıyor.

Teknik olarak iflasta...

Sermayesi 240 milyon TL olan Beşiktaş Futbol’un 31 Ağustos itibariyle öz sermayesi 376.5 milyon TL negatife düşmüş durumda. Teknik olarak iflas konumunda bulunan şirketin rayiç mal varlığı değeri ise 82.5 milyon TL. Bu anlamıyla mali açıdan hiç de iyi durumda bulunmayan firmanın sıkıntısını aşabilmek için alternatif yaratması gerekiyor.
Şirket, üç aylık bilançosunu ekimde açıkladı. Açıklanan son bilançoda azalma olmakla birlikte zarar devam ediyor. Şirketin satış gelirlerini artırması zararın düşmesinde etkili oldu.

Beşiktaş gibi diğer spor firmalarında da benzer şekilde mali sorunlar devam ediyor. Son açıklanan üç aylık bilançolarda sadece Trabzonspor Sportif 579 bin TL gibi sembolik bir kâr açıklarken diğer üç firma zarar açıkladı.

Öte yandan tüm spor firmalarının öz sermayelerinin negatifte olması sıkıntının sadece Beşiktaş Futbol’a özgü olmadığını sektörel bazda olduğunu gösteriyor.

Hisselerle ilgili gelişme cuma günü saat 16.11’de KAP’a duyuruldu. Cuma günü öğleden sonrayı 2.53-2.73 TL bandında geçiren Beşiktaş hisseleri, günü yüzde 2.94 oranındaki değer kaybı ile 2.64 TL seviyesinden kapattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 6,29
En Yüksek: 6,41
En Düşük: 6,25
Değişim -1,56 %
FK: 15,86
PD / DD: -2,49
İşlem Hacmi 66.056.879
Toplam Adet: 10.484.550
Ağırlıklı Ort.: 6,33
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)