E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKasırga zayıfladı, piyasalar güçlendi---

Kasırga zayıfladı, piyasalar güçlendi

Kasırga zayıfladı, piyasalar güçlendi
12 Eylül 2017 - 08:53 borsagundem.com

ABD'yi vuran Irma Kasırgası'nın zayıflaması ile Asya borsalarında yükseliş kaydedildi

Asya borsaları Kuzey Kore'ye ilişkin endişelerin hafiflemesi ve Irma Kasırgası'nda en kötü senaryonun gerçekleşmemesiyle 10 yılın zirvesini görürken, yatırımcılar rahat bir nefes aldı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 primle 2007 sonlarından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 yükseldi. ABD'nin S&P 500 endeksi yüzde 1'den fazla artışla rekor seviyesi olan 2,488'e yükselirken, 47 piyasayı kapsayan MSCI endeksi yaklaşık iki ayın en yüksek kazanımlarını kaydederek yeni bir zirveyi gördü. Sigorta şirketleri, Irma Kasırgası nedeniyle oluşan sigorta zararının öngörülenden daha düşük kalacağı beklentisiyle en fazla yükselen hisseler arasında yer alırken, dünya MSCI sigorta endeksi yüzde 1.5 yükseldi. Kuzey Kore'nin hafta sonunda füze ve nükleer denemede bulunmaması da risk iştahındaki artışta etkili oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'nin 3 Eylül'deki altıncı ve en büyük nükleer denemesinin ardından dün oybirliğiyle Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları artırdı. Konsey, Kuzey Kore'nin tekstil ihracatları üzerine bir yasak koydu ve ham petrol ithalatını sınırladı.

DÖVİZ

Kuzey Kore ve Irma kasırgası endişelerinin azalması ve risk iştahındaki artışın desteğiyle euro ve yen karşısında yükselen dolar elde ettiği kazanımları korudu. Dolar yen karşısında dün yüzde 1.4 ile Ocak ortasından bu yana en büyük günlük yükselişini kaydettikten sonra bugün 109.345 ile yatay seyrediyor. Dolar, Irma Kasırgası'nın Florida'ya yaklaştığı ve finansal piyasaların Kuzey Kore'nin 9 Eylül'deki kuruluş yıldönümündeki gelişmeleri beklediği Cuma günü yen karşısında 107,320 ile 10 ayın dip seviyesini görmüştü. Ancak Pyongyang füze ve nükleer denemede bulunmadan kuruluş yıldönümünü kutladı ve Irma Kasırgası'nın şiddeti azalarak tropikal bir fırtınaya dönüştü. Euro dün yüzde 0.7 geriledikten sonra bugün hafif değişimle 1.1962 dolarda bulunuyor.

PETROL

Harvey Kasırgası'nın ardından rafinerilerin yeniden üretime başlaması daha fazla ham petrol işlenmesini sağlamasına rağmen, petrol fiyatları işlemcilerin Irma Kasırgası'nın ardından talepteki azalma etkisini göz önüne almalarıyla Asya piyasasının ilk işlemlerinde düşüş kaydetti. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle varil başına 53.79 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle varil başına 48.03 dolardan işlem görüyor.

ALTIN

Altın fiyatları, yatırımcıların hisse senetleri gibi riskli varlıklara yönelik iştahının artmaya başlamasıyla dünkü kayıplarını artırarak bir haftadan uzun sürenin dip seviyesini gördü. Spot altının ons fiyatı ilk işlemlerde 1 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 düşüşle 1,324.80 dolara geriledi. Spot altın dün yüzde 1.4 düşüşle Temmuz başlarından bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.5 düşüşle 1,329.40 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)