E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKatılım bankalarına ‘sukuk’ şoku---

Katılım bankalarına ‘sukuk’ şoku

Katılım bankalarına ‘sukuk’ şoku
18 Kasım 2012 - 07:50 borsagundem.com

Türkiye’nin fetva vermeye yetkili iki hocası ne dedi? İşte kriz yaratan cevap

Yasal altyapısının hazır olması ve Hazine'nin de 1.5 milyar dolarlık sukuk (kira sertifikası) ihracı ile İslam dinine uygun kaynak sağlamak için heyecanlanan katılım bankalarına kötü haber. Rahim Ak’ın Habertürk’teki haberine göre Türkiye'de fetva vermeye yetkili olarak görülen Prof. Dr. Hayrettin Karaman ve İshak Emin Aktepe'den ret cevabı geldi. İki hoca, "Eğer sukuk ihracında içine murabaha koyarsanız bu helal olmaz" dedi. Katılım bankalarına yönelik açıklamada şu ifadeye yer verildi: “Bugünkü murabaha gelirlerini sukuk ihracına koyarsanız bu helal olmaz ancak gelecekteki murabaha gelirlerini koyabilirsiniz”.
Türkiye Finans yetkilileri hocalardan fetva çıkmaması nedeniyle 350 milyon dolar olarak planladıkları sukuk ihracında murabahayı çıkarıp sadece leasing gelirlerini koyarak 150 milyon dolarlık ihraca gitmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Sukuk ihracına hazırlanan diğer katılım bankalarının ürünleri de murabaha içerdiği için şimdi ya iptal edecek veya çok küçük miktarlara inmek zorunda kalacak. Uzmanlar, Hazine'nin ihraç ettiği 1.5 milyar dolarlık sukuk ihracının tamamen leasing gelirlerinden oluştuğunu ve 'helal' olduğunu belirtti. Hazine'nin ilk sukuk ihracına Şeriat Komitesi tarafından ‘besmeleli' onay çıkmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)