E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizKaynağı belirsiz para kalıcı---

Kaynağı belirsiz para kalıcı

Kaynağı belirsiz para kalıcı
20 Ağustos 2011 - 11:01 borsagundem.com

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, cari açığın sadece 14-15 milyar dolarının sıcak para girişi ile finanse edildiğini söyledi

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, cari açığın sadece 14-15 milyar dolarının sıcak para girişi ile finanse edildiğini, bu açıdan bakıldığında cari açığın finansmanı konusunda bir riskin söz konusu olmadığını söyledi.Ödemeler dengesinde 10 milyar dolara yaklaşan net hata noksan (kaynağı belirsiz) kaleminin de kalıcı sermaye olduğunu söyledi. TCMB verilerine göre, cari işlemler açığı, ilk altı ayda dış ticaret artışındaki artışla 45,01 milyar dolar oldu, net hata noksan kaleminin ilk altı ayda ulaştığı 9,8 milyar dolar seviyesinin ise tarihi yüksek seviye olduğu belirtiliyor.
BloombergHT televizyonunda konuşan Canikli, net hata noksan kaleminin gayrimenkul başta olmak üzere kalıcı olarak gelen önemli bir rakam olduğunu belirterek, "Bu rakam devam edecek çünkü Türkiye bölge ülkelerde güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor. Sermayenin Suriye, Irak, Gürcistan'dan gelme ihtimali doğaldır. Buralarda finansal sistemin yeterli olmadığını biliyoruz." dedi. Yılın son çeyreğinde sadece büyüme beklentilerinin revizyonundan değil, aynı zamanda kurun da etkisinden dolayı cari açıkta yavaşlama beklediklerini kaydeden Canikli, "Artış hızı yavaşlayacak, 2012'nin ilk çeyreğinde daha da belirgin olarak ortaya çıkacaktır; tek kırılganlık noktası olan cari açık noktasında büyük oranda rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca, özellikle ithalata yönelik ilave tedbirler de gündeme gelebilir; önlemlerde kriter, ithal ettiğimiz ürünlerde ya da Türkiye'de üretimi çok az olan ürünlerde olmalı." diye konuştu. Canikli, 2012 yılı için büyüme beklentileriyle ilgili olarak da, "Yüzde 5'in altında olmaz, yüzde 5'in altında büyümeye izin vermeyiz." dedi.
Kur seviyesi ile ilgili olarak, geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın döviz sepetinin, olması gereken seviyenin yüzde 5-10 arasında üzerinde olduğu açıklamasıyla ilgili olarak da Canikli, "Merkez bankaları sadece yazılı açıklamalar vermezler, yönlendirme amaçlı bir açıklama olabilir. Onun dışında piyasa şartları içinde fiyatların oluşması gerekir. Aşağı inerken söylediklerimizi söylemek durumundayız, söylüyoruz. Bu seviye piyasanın biçtiği değerdir." diye konuştu. Canikli, "Ama kurda geçici dalgalanmalar olabilir, kalıcı olacağını düşünmüyorum. Ani bir baskı olursa bu kesin olarak geçici olur. Kurda olması gereken seviye, cari dengeyi sağlayan seviyedir bana göre." dedi.
Zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)