E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKazanç sezonu öncesi yatırımcıların odağındaki 3 tema---

Kazanç sezonu öncesi yatırımcıların odağındaki 3 tema

Kazanç sezonu öncesi yatırımcıların odağındaki 3 tema
07 Ekim 2024 - 13:06 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar kazanç sezonu öncesi 3 ana temaya odaklanmış durumda.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kazanç sezonu hızla yaklaşıyor ve şirketler üçüncü çeyrek sonuçlarını bildirirken yatırımcıların dikkat etmesi gereken çok fazla başlık bulunuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Pepsi bu Salı günü bir dizi rapor yayınlayacak, ardından Cuma günü büyük bankalar JPMorgan ve Wells Fargo'nun kazançları gelecek. S&P 500'ün üçüncü çeyrekte yüzde 5 oranında kazanç elde etmesi ve rekor seviyelere yakın işlem görmesiyle şirketlerin kanıtlaması gereken çok şey bulunuyor.

Şirketler kendilerini kanıtlamalı

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Horizon Investments araştırma başkanı Michael Dickson, “Piyasaya zaten dahil olan büyüme beklentileri göz önüne alındığında, orada herhangi bir zayıflık görmek istemeyeceğiz. Görüşüme göre güçlü yılı devam ettirmek için hisse başına kazanç oranı (earnings per share) beklentilerinin toplamda yüksek tek haneli rakamlarla aşılması gerekecek” diyor.

FactSet'in verilerine göre, Wall Street analistleri S&P 500'ün yıllık bazda yüzde 4,6'lık kazanç büyümesi görmesini bekliyor; bu da üst üste beşinci çeyrekte de büyüme anlamına geliyor. FactSet'e göre, S&P 500 içindeki tüm şirketler için hisse başına düşen kazanç tahmini üçüncü çeyrekte 60,82 dolar.

US Bank Wealth Management'ta yatırım stratejisti olan Tom Hainlin, üçüncü çeyrek kazanç sonuçlarının yıl sonuna doğru daha yüksek hisse senedi fiyatlarını desteklemek için ‘azalan enflasyon, ılımlı faiz oranları ve istikrarlı 2025 kazanç projeksiyonları’ belirtileri göstermesi gerektiğini söylüyor.

Yatırımcıların gerçek kazanç rakamlarına ek olarak, şirket yöneticilerinin kazanç görüşmeleri sırasında rehberlik sunmasıyla birlikte temel temaları da izlemesi bekleniyor. Wall Street'in izleyeceği 3 önemli başlık şu şekilde sıralanıyor…

Yapay zeka benimsemesi

Yatırımcılarda, yapay zeka altyapısına yapılan büyük yatırımların aslında daha yüksek gelirler ve karlar şeklinde karşılığını vermeyeceğine dair artan bir endişe bulunuyor. Gabelli Funds Yönetici Müdürü John Belton, “Şu anda piyasada neredeyse bir mahkum ikilemi var ve şirketler gelir elde edilememesine rağmen yapay zeka teknolojisini el üstünde tutmaya zorlandıklarını hissediyor” diyor.

Teknoloji şirketleri yapay zeka yatırımlarına yönelik harcamaları azaltacaklarına dair sinyal verirse, bu mevcut teknoloji patlamasının büyük ölçüde gerilemesine yol açabilir; bu nedenle yatırımcılar şirketlerin yapay zeka yatırımlarını paraya dönüştürmede nasıl ilerlediklerine dair ipuçları arayacak.

Ayrıca yapay zekanın etki yaratabileceği teknoloji dışındaki sektörler sorusu da yatırımcıların yakından izleyeceği bir diğer başlık olarak öne çıkıyor. Dickson, “Gelecekteki büyümenin büyük bir itici gücü, yapay zeka uygulamalarının sağlık, endüstri, havacılık ve savunma gibi diğer sektörlere nasıl yayılacağına bağlı olacak. Bunlar, çip üreticileri ve veri merkezlerinin ötesinde bu kritik teknolojiden ikinci aşamada en çok faydalanacak sektörler” şeklinde konuşuyor.

Tüketici sağlığı

Eylül ayında kredi devi Ally Financial'dan gelen endişe verici bir güncelleme ve pandemi tasarruflarının tükenmesiyle harcamalarda olası bir yavaşlama korkusunun ardından yatırımcılar tüketicinin gücüne daha yakından bakıyor.

Dickson, “Bankaların kredi temerrütleri ve kredi kalitesi hakkında söylediklerini, perakende odaklı firmaları ve tüketici harcama davranışlarında gördüklerini yakından takip etmek önemli olacak. GSYİH ile ilgili veriler burada güçlü eğilimler gösteriyor ancak daha zaman odaklı ve ayrıntılı görüşler yatırımcıların odağında olacak” diyor.

Hainlin, kredi kartı temerrütlerinin ‘normal seviyelerde’ olması ve tatil alışveriş sezonunun yaklaşması nedeniyle tüketici harcamalarındaki büyümenin devam etmesini beklediğini ifade ediyor. Ancak bazı uyarı işaretleri de yok değil.

Hainlin, “Seyahat güçlü kalırken genel harcamaların, tüketicilerin harcamalarını başka sektörlere yönlendirmesi veya genişletmesiyle durakladığı görülüyor. Ayrıca, düşük gelirli gruplar finansal stres ve genel harcamaların yavaşlaması belirtileri gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Bankalar, perakendeciler ve tüketici odaklı şirketlerin kazanç tahminlerinin, yatırımcıların yıl sonuna ve 2025'e doğru tüketicilerden ne beklemeleri gerektiğini değerlendirmelerine yardımcı olacak ayrıntılı görüşler sunması bekleniyor.

Düşük faiz oranlarının etkisi

Fed'in geçen çeyreğin sonunda döngünün ilk faiz oranı indirimini yapmasıyla yatırımcılar, daha düşük sermaye maliyetlerinin şirket sonuçlarına ve/veya rehberliklerine yansıyıp yansımadığını görmek isteyecek. Dickson'a göre, bankalar ve kamu hizmetleri gibi faiz oranına duyarlı sektörlerin yanı sıra daha fazla borç taşıma eğiliminde olan daha küçük ölçekli şirketler de spot ışığı altında olacak.

Dickson, “Üçüncü çeyrekte düşen faiz oranlarına orta ve küçük ölçekli şirketlerin nasıl tepki vereceğini görmek önemli olacak. Bu şirketler göreceli olarak çok fazla zarar gördüler; bu nedenle borç hizmet baskılarında anlamlı bir azalma görülürse, bu daha küçük ölçekli hisselerde genişleme için iyimser bir görüntü olur” diyor.

Düşük faiz oranlarının konut piyasası üzerinde de büyük bir etkisi bulunuyor ve inşaat şirketlerinin durumunun piyasaya dair sağlam bir rehberlik sunabileceği düşünülüyor. Hainlin, “Düşük ipotek oranları, Temmuz ayının sonundan bu yana haftalık ipotek başvurularındaki yaklaşık yüzde 50'lik artışla kanıtlandığı üzere, konut piyasasına biraz can veriyor ve 2022 ortasından bu yana en yüksek noktaya ulaşıyor” diye belirtiyor ve ekliyor: “Düşük ipotek oranları konut talebini artırmalı, çevrimiçi biraz ek envanter getirmeli ve konut satışlarına ve konutla ilgili tüketici harcamalarına mütevazı bir destek sağlamalıdır.”

Yüksek riskli kurumsal kazanç sezonu ABD’de başlıyorYüksek riskli kurumsal kazanç sezonu ABD’de başlıyor

 

JPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalıJPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı

 

Goldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puanGoldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puan

 

Trump zaferi borsada hangi sektörlere yarayacak?Trump zaferi borsada hangi sektörlere yarayacak?

 

Borsada dördüncü çeyrekte yön yukarıBorsada dördüncü çeyrekte yön yukarı

 

Borsada yüzde 10'luk düşüş beklentisiBorsada yüzde 10'luk düşüş beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)