E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKentbank uzlaşması...---

Kentbank uzlaşması...

Kentbank uzlaşması...
06 Ocak 2013 - 02:10 borsagundem.com

Mustafa Süzer ve Eksen Holding’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtıkları 4 milyar 132 milyon dolarlık davadan feragat ettiği ortaya çıktı

BDDK tarafından 2001’de el konulan Kentbank’ın ana hissedarı Mustafa Süzer ve Eksen Holding’in, el koyma konusunda Danıştay tarafından alınan iptal kararlarına uyulmadığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtıkları 4 milyar 132 milyon dolarlık davadan feragat ettiği ortaya çıktı
Milliyet'in haberine göre BDDK vekilleri de, Süzer ve Eksen Holding yetkilileri hakkında Kentbank’ın zararına ilişkin açılan ceza davasına, yazılı başvurudan ve müdahillikten çekilmelerinin gündemde olduğuna ilişkin dilekçe verdi. BDDK yazılı başvuru şartından vazgeçerse, sanıklar hakkında açılan davanın düşmesi gündeme gelecek.
‘Feragat ettik’ dilekçesi
AİHM’nin uzlaşmaya davet ettiği taraflardan ilk uzlaşma sinyali Kentbank’ın zararına ilişkin açılan ceza davasında geldi. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Mustafa Süzer, bankanın eski yöneticileri ile Eksen Holding yetkililerinin sanık olarak yargılanmasına 4 Ocak 2013’te devam edildi. Duruşmaya katılan BDDK vekilleri, mahkemeye, müdahillikten çekilmelerinin gündemde olup, duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesini talep eden dilekçe verdi.
BDDK dilekçesinin ekinde, “Mustafa Süzer ve Eksen Holding A.Ş. vekilleri Celal Erkut, Sami Çakır ve Ali Baran Süzer’in, AİHM’ne sunmuş oldukları 2 Ocak 2013 ve 31 Aralık 2012 tarihli dilekçe ile AİHM’de görülmekte olan uyuşmazlık ile ilgili davayı takip etmeme ve feragata ilişkin beyanlarını içeren dilekçe fotokopisi” yer aldı. Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, BDDK vekillerinin yazılı başvuru şartından ve müdahillikten çekilme hususu gündemde olduğundan, bu hususta süre verilmesine yönelik talebin bir defaya mahsus olmak üzere kabul etti. Mahkeme duruşmayı 8 Mart’a erteledi.
AİHM’de açılan davanın sebebi
Süzer ve Eksen Holding, Kentbank’a el konulması konusunda Danıştay tarafından verilen iptal kararlarına uyulmadığı gerekçesiyle 2005’te AİHM’nde dava açtı. Türkiye’den 4.1 milyar dolar tazminat istedi. AİHM, kısa süre önce, Türkiye’nin, AİHS’nin adil yargılanma ve mülkiyet haklarına ilişkin maddelerini ihlal ettiğine karar verdi. Tazminatın 1.050 milyar dolarlık kısmını reddeden AİHM, kalan 3 milyar 51 milyon dolarlık kısım için inceleme yapacağını bildirmiş ve 6 aylık süre içinde tarafları uzlaşmaya davet etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)