E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarKiliseler yardıma koşuyor---

Kiliseler yardıma koşuyor

Kiliseler yardıma koşuyor
28 Kasım 2010 - 09:17 borsagundem.com

Laiklik ve pozitivizmin merkezi Avrupa'da trend tersine dönmeye başladı. Krizde yoksullaşan halkın imdadına kiliselerin yardım kuruluşları koşuyor

Avrupa'yı kasıp kavuran mali kriz, Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Portekiz, İspanya ve Belçika'yı da etkisi altına aldı. Bütçelerini doğrultmaya çalışan krizdeki ülkelerin birbiri ardına aldıkları kemer sıkma önlemleri, tıpkı 2008'de patlak veren küresel ekonomik krizde ABD'de yaşandığı gibi Avrupa'da da 'yeni fakirler' yaratıyor. Yani, sahip olduğu ev ve arabasının kredisini ödeyecek gelirini kaybeden bir kitleden bahsediyoruz. Krizde işini, evini kaybeden ve alım gücü azalan halk, kilise destekli sosyal yardım fonları ve vakıf yardımlarına başvuruyor. Acı reçeteler yüzünden maaşları kesilen ve sosyal hakları ellerinden alınan halk, eski yaşam standardının altında bir hayata kendilerini adapte etmeye çalışıyor.

YARDIM BAŞVURULARI ARTIYOR
Kısacası şimdilik 'Zengin Avrupa' dönemi rafa kaldırılmış durumda. Avrupa'da halk ayağını yorganına göre uzatmayı öğreniyor. İrlanda'dan gelen son haberler bunun en somut örneği. 2008 öncesi günde 250 kişinin yardım başvurusunda bulunduğunu söyleyen İrlanda kiliselerine bağlı yardım kurumlarından Capuchin Day Centre, bu rakamın son dönemde 520'ye çıktığını açıkladı. Yardım almaya gelenlerin profilinde de değişiklik yaşandığı belirtilirken, yoksul kesimin yanı sıra orta gelirli kesimin de yardımlardan yararlanmaya başladığı belirtiliyor.

PORTEKİZLİ DE UMUTSUZ
Euro Bölgesi'nde iflasın eşiğinde gösterilen bir diğer ülke olan Portekiz'de de tablo çok farklı değil. Portekiz'de yoksullara gıda ve çeşitli yardımlar yapan Katolik Kilisesi'ne bağlı Caritas adlı kurum da son dönemde artan yardım başvurularına dikkat çekiyor. Bu yıl içinde yardım oranlarının geçen yıla göre yüzde 30 arttığını kaydeden Caritas'ın Portekiz'den sorumlu başkanı Eugenio Fonseca, başvurulara artık yetişemediklerini söylüyor. Portekiz'deki bir başka yardım kuruluşu Banco Alimentar da son bir yıl içinde günde 200 bin civarında olan gıda yardımının 240 bine ulaştığını açıkladı. Banco Alimentar Başkanı Isabel Jonet, "Yardım almak zorunda kalan insanlar öfkeli, geleceğe dair umutsuz ve hiçbir beklentisi yok" diyor.

Yeni tip fakirler çoğalıyor
İRLANDA'NIN resmi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre ülkede yoksulluk artışta. Geçtiğimiz yıl ev kredisi, fatura ve diğer borçların ödenmeme oranı yüzde 10 iken bu yıl söz konusu oran yüzde 25'e çıkmış durumda. Emeklilik yaşı yükseltilen ve vergi oranlarının arttığı ülkelerde alım gücü azalıyor. İrlanda'da hane halkının 'harcanabilir gelir' oranı da yüzde 6.3 azalmış durumda. Benzer durum, işsizlik oranının yüzde 20'yi aştığı İspanya'da da yaşanıyor.

Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)