E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKırgızistan'dan 'altın' davet---

Kırgızistan'dan 'altın' davet

Kırgızistan'dan 'altın' davet
20 Mart 2012 - 07:53 borsagundem.com

İki yıl önceki devrimin ardından, yatırım hamlesi başlatan Kırgızistan'dan Türk işadamlarına davet var

İki yıl önceki devrimin ardından, yatırım hamlesi başlatan Kırgızistan'dan Türk işadamlarına davet var. 420 tonluk altın rezervine sahip olan, yumurtanın bile ithal edildiği Kırgızistan turizm, inşaat, madencilik ve hayvancılık başta olmak üzere farklı alanlarda yeni girişimcileri bekliyor.
Kırgız Baharı'nın etkisi geçti, Kırgızistan yatırımcı avına çıktı. TUSKON tarafından düzenlenen Kırgız-Türk Ticaret ve Yatırım Forumu başkent Bişkek'te gerçekleşti. 150'si Bursa'dan olmak üzere toplam 200'e yakın Türk işadamının katıldığı forumda Türk işadamları ile Kırgız işadamları arasında ikili ticaret görüşmesi gerçekleştirildi.
Forumun açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Kırgızistan'ın doğal zenginleri, tarım, turizm ve gıda alanında büyük potansiyel taşıdığını söyledi. Meral, 2011'de Kırgızistan'dan yapılan ithalatın 47.5 milyon dolar olduğunu Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı ihracatın 164 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydederek, 'Geçen yıl Kırgızistan yüzde 5.7 büyüdü. Sanayi ve turizm alanında da potansiyel yüksek. Kırgızlar yumurtayı bile ithal ediyorlar. Tavukçuluk konusunda ortak projeler yapılabilir' dedi.
ORTA ASYA'YA AÇILANYATIRIM KAPISI OLACAK
Tiryaki, Agro, Arbel-Memişsan Anadolu Gıda gibi Türkiye'nin önde gelen gruplarının bu ülke ile çalıştığını ayrıca Fibula Mücevharat Şirketi'nin sahibi Öztürk Şerefoğlu'nun bu ülkede altın madeni arayacağını ifade eden Meral, 'Kırgızistan yabancı yatırımcılar anlamında bölgenin en liberal ülkesi. Vergi ve işçilik maliyetleri de çok düşük. Kırgızistan'ı Orta Asya'da komşu olan Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan'a açılan bir ticaret ve yatırım kapısı olarak görüyoruz' dedi.
BAŞBAKAN BİLE KARIŞAMAZ
Kırgızistan Başbakanı Omurbek Babanov, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin ticarete yansımamasından şikayet etti. Ülkede büyük reformlar gerçekleştirmeye başladıklarını, vergileri düşürdüklerini, kara paraya karşı büyük mücadele verdiklerinin altını çizen Babanov, 'Kırgızistan kanunla yönetiliyor. Aile müesseselerinin elinde değil. Kırgızistan'da işlerinize başbakan bile engel olsa cezası kesilir. Bu yüzden gelin Kırgızistan'a yatırım yapın' dedi.
420 TONLUK REZERV VAR
Türk işadamlarının turizm, enerji, ziraat ve hayvancılık alanlarında yatırım yapabileceği vurgulayan Babanov, 'Hali hazırda bilinen 420 ton altın rezervimiz var. Yıllık ihracatımız da 20 ton. İhracatımızın yüzde 8'i altından oluşuyor. Gelin altın madenlerimizi çalıştırın. Bu konuda vergi muhafiyeti de getireceğiz' açıklamasını yaptı.
AYDA 100 BİN DOLAR İHRACAT
1997 yılından buyana Kırgızistan'da akü üretimi yapan Ünvar Akü'nün Genel Müdürü Eşref Koçak, yılda 50 bin akü üretirken, ayaklanmada işyerlerinin yağmalandığını, 500 bin Dolar zarar ettiğini söyledi. Ünvar, 'Şu anda yeniden üretime başladım. Ayrıca kurşun madeninde ayda 100 bin dolarlık ihracatı yapıyorum' dedi.
Duran yatırım tekrar başladı
Türkiye'de 500 milyon dolarlık ciroya sahip Mıstaçoğlu Grup, Kırgızistan'ın en büyük yatırımına imza atıyor. 3 yıl önce 65 milyon dolar yatırımla başlayan, ayaklanma sırasında ara verilen AVM projesine tekrar başlıyor.
30 milyon dolarlık yeni bir yatırım için de çalışmalara başladıklarının altını çizen Aydın Mıstaçoğlu, telekomünikasyon konusunda yatırıma sıcak baktıklarını söyledi. Aylin Löle - Akşam

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)