E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKış öncesi doğalgaza zam!---

Kış öncesi doğalgaza zam!

Kış öncesi doğalgaza zam!
10 Eylül 2012 - 14:32 borsagundem.com

BOTAŞ'ın maliyetinin altında satış yaptığına ilişkin açıklamalar zam düşüncesini akıllara getirdi

BOTAŞ'ın planladığı zammın yanı sıra dağıtımı 8 yıl zam yapmama şartıyla özel şirketlere devredilen illerde çifte zam tehlikesi kapıda...
Bu ay sonunda doğalgaza bir zam yapılma ihtimali yüksek bulunuyor. BOTAŞ'ın maliyetinin altında satış yaptığına ilişkin açıklamalar doğalgazda 1 Ekim ya da 1 Kasım itibariyle doğalgaza zam olacağı sinyali olarak algılandı. Ancak bazı iller iki kere şanssız olacak.
Çünkü tarife zammı da kapıda. Geçen günlerde Kayseri'de zam yapıldı. Konutlarda yüzde 7'ye varan zam gerçekleşti. Kayseri'nin ardından Konya'da da yüzde 4'lük tarife zammı yapıldı. Şimdiye kadar 54 bölgede dağıtım şirketlerine verildi. Süreler peyderpey doluyor. Kayseri ve Konya'nın yanı sıra Kütahya, Erzurum, Gebze gibi birçok dağıtım bölgesinde süre doldu. Sürelerin tamamen dolması 2016'yı bulacak.
Eylül ayının sonuna kadar zam için çalışma yapılacak. Çalışmayla; BOTAŞ'ın yıl sonu zararının tamamen mi kapatılacağı yoksa yarı yarıya mı indirileceği konusundaki alternatif hesaplamalar yapılacak. BOTAŞ'ın tamamen zararının kapatılması için yaklaşık yüzde 30 zam ihtiyacı bulunuyor.
Ancak yapılacak zam oranının bu kadar yüksek olmasını kimse beklemiyor. BOTAŞ'ın zararının belli bir seviyede tutulması için zam oranının hangi oranda yapılması gerektiği konusunda çalışma yapılacak. Çalışma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'a sunulacak ve kararı Erdoğan verecek.
Hangi iller şanssız Bu zammın dışında bir de bazı illerde tarife zammı yapılması gerekiyor. İlk zam Kayseri'de yapılmıştı, şimdi de Konya'da yapıldı. 2003'te birçok bölgede gaz dağıtımı sıfıra yakın kârla özel şirketlere dağıtıldı. Bu şirketlere 8 yıl boyunca zam yapmama şartı getirildi ki bu süre dolmaya başladı.
Kayseri'de gaza ağustos başı itibariyle yüzde 7 zam yapıldı. Konya'dan sonra sırada Kütahya, Çorlu, Erzurum, Gebze, İnegöl, Çatalca, Çorum, Balıkesir , Sivas, Aksaray , Samsun var. Radikal

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çetin16 Eylül 2012 18:18

    bu kadar vatandasa zam dayatan parti sandıkta sonunu hazırlıyor olsa gerek.

  • exper 10 Eylül 2012 19:46

    Seçimden önce zamları yaparlar, seçime çok az kala her zamanki gibi ağlamaya başlayıp yine oyları alırlar. Türk halkı ağlayana kıyamaz.Zam falan unutulur gider.

  • metin10 Eylül 2012 15:05

    bir hükümet zam yapıyorsa adil vergi almıyor,vergi kaçağında başarısız ve israf ediyor demektir.bu oranların büyüklüğü küçüklüğü de o hükümetin kalitesini ortaya koyar...

  • külah10 Eylül 2012 14:59

    maliyetin altında satış mı.seni onu gel de benim külahıma anlat...

  • ZAM ZAM ZAM. 10 Eylül 2012 14:44

    Yapın bakalım seçimlerdede sizleri ZAMLARLAN uğurlayacağız.bunuda kulağınızın arkasına yazın .