E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKıymetli maden ticaretinde yeni dönem---

Kıymetli maden ticaretinde yeni dönem

Kıymetli maden ticaretinde yeni dönem
17 Kasım 2011 - 10:37 borsagundem.com

Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Türkiye’ye ithali ve ihracını serbest olacak.

Altın, gümüş, platin ve paladyumdan oluşan kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Türkiye’ye ithali ve ihracı serbest olacak. Ancak standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin, ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilecek olup, ithalat ve ihracat rejim, karar ve yönetmelikleri uygulanmayacak. Standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali yalnızca, Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılacak. Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin üç iş günü içinde Borsa’ya teslim edecek.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ın yürürlüğe konulması; Başbakan Yardımcılığının 25 Ekim tarihli ve yazısı üzerine,14 Kasım’da Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırıldı. Buna göre 7 Ağustos 1989 tarihli Kanunu’nun kıymetli madenler, taşlar ve eşyalarla ilgili 7. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde kıymetli madenlerin (her tür ve şekilde altın, gümüş, platin ve paladyum), taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye’ye ithali ve ihracı serbest olacak. Ancak standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin, ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olacak. İthalat ve ihracat rejim, karar ve yönetmelikleri uygulanmayacak. Standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali yalnızca, Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılacak.
-KIYMETLİ MADENLER BORSASI ÜYESİ ARACI KURULUŞLAR 3 GÜN İÇİNDE BORSA’YA TESLİM EDECEK-
Ancak, Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin üç iş günü içinde Borsa’ya teslim edecek. Tebliğ’in 2. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde kıymetli madenler arasına altın, gümüş, platin ve paladyum olarak belirlendi. Standart işlenmiş altın en az 995/1000 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen barlar veya külçeler halindeki altını, standart dışı işlenmemiş altın 995/1000’den düşük (995/1000 saflık hariç) saflıkta külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklinde altını ifade edecek. Tanımlar arasında işlenmiş altın, standart ve standart dışı işlenmemiş gümüş, işlenmiş gümüş, standart ve standart dışı işlenmemiş platin, işlenmiş platin, standart ve standart dışı işlenmemiş paladyum ve işlenmiş paladyum bulunuyor. Karar, bugün itibariyle yürürlüğe girecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)