E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKKM’de vergi avantajı kaldırıldı---

KKM’de vergi avantajı kaldırıldı

KKM’de vergi avantajı kaldırıldı
01 Ağustos 2024 - 01:51 borsagundem.com

Kur Korumalı Mevduat ve katılma hesapları için uygulanan indirimli stopaj oranı, diğer Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan indirimli oranlarla uyumlu olacak şekilde artırıldı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesapları için uygulanan stopaj oranları artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla KKM’ye 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj getirildi. Stopaj uygulaması aynı oranlarda altın dönüşümlü hesaplar ve kur korumalı katılım hesapları için de uygulanacak.

Karara göre, Türk lirası (TL) mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen faiz ve kar payları için indirimli tevkifat oranı uygulaması sürecek. 1 Ağustos-31 Ekim arasında açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kar payları üzerinden yapılacak tevkifat oranları 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 2,5 olarak uygulanmaya devam edilecek.

KKM ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarına, TL mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan tevkifat oranları uygulanacak. KKM ve katılma hesaplarında uygulanan yüzde 0 tevkifat oranı, 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında açılan veya vadesi yenilenen KKM/katılma hesaplarına ödenecek faizler ve kar payları üzerinden 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 5 olarak uygulanacak. 1 Ağustos öncesinde açılmış veya vadesi yenilenmiş hesaplarda ise indirimli oran (yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.

Yatırım fonlarından elde edilen gelir

Yatırım fonlarından elde edilen gelirler için geçerli olan yüzde 7,5 indirimli tevkifat oranı uygulaması sürecek.

Yatırımcıların Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek üzere, portföyü Türk lirası ve TL cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi de 31 Ekim'e kadar uzatıldı.

Düzenleme kapsamında, 1 Ağustos-31 Ekim arasında iktisap edilen katılma belgelerinden elde edilecek gelirlere de yüzde 7,5 indirimli tevkifat uygulanacak. Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde ise önceden olduğu gibi yüzde 10 tevkifat yapılmaya devam edilecek.

Bankalar tarafından ihraç edilen borçlanma araçları

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlere indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Ekim'e kadar uzatıldı.

Düzenleme kapsamında söz konusu dönemde iktisap edilen bu menkul kıymetlerden elde edilecek gelirler üzerinden yapılacak tevkifat oranları 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda yüzde 5, 1 yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde 2,5 olarak uygulanmaya devam edecek.

Devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için yüzde 0 tevkifat uygulaması 31 Ekim'e kadar uzatıldı.

Düzenleme ile Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç etmiş olduğu varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlar için geçerli olan indirimli tevkifat (yüzde 7,5 ) oranı uygulamasının yürürlük süresinin de 31 Ekim'e kadar uzatılması kararlaştırıldı.

KKM bakiyesi 4.3 milyar dolar gerilediKKM bakiyesi 4.3 milyar dolar geriledi

 

KKM'den 60 milyar TL'lik çıkış KKM'den 60 milyar TL'lik çıkış

 

KKM'de sınırlı düşüş sürüyorKKM'de sınırlı düşüş sürüyor

 

Merkez'den TL mevduata destek, KKM'ye önlem adımıMerkez'den TL mevduata destek, KKM'ye önlem adımı

 

Mehmet Şimşek'ten KKM açıklamasıMehmet Şimşek'ten KKM açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi01 Ağustos 2024 15:45

    KKM den dolayı MB zararı ( vatandaşa ödetilen ) 800 milyar . Affedilen vergiler bundan da fazla . Alıan borçl faizlerine ödetilen para daha da fazla.. ne bileyim sallıyorum işte. Onbin lira maaş verdikleri emekliye 2500 lira daha verdik diyen zihniyet yönetimde kaldıkça daha çokkk...

  • xyz01 Ağustos 2024 12:13

    Bir zamanlar reform yaptık KKM ile diyenler. Bu reformla uçacaktık kaçacaktık. Resmen ülke battı. Şimdide bu ne idüğü belirsiz sistemden milleti kaçırmak için uğraşıyorlar. Bunların alayı ekonomist olsa ne olur. Faturayı millet ödüyor. Bakkal dükkanı versen batıracak insanların kararları ülkeyi ne hale gwtirdi.