E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKoalisyon piyasası... Borsa nereye gider---

Koalisyon piyasası... Borsa nereye gider

Koalisyon piyasası... Borsa nereye gider
08 Haziran 2015 - 06:10 borsagundem.com

Tek parti mi, koalisyon mu?’ tartışmaları yaşanırken piyasaların beklentisi zayıf AKP hükümetinden yanaydı. Seçmenin tercihi koalisyondan yana oldu

Türkiye dün sandık başına giderek seçimini yaptı. HDP'nin barajı geçtiği seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidarı yakalayamadı. Zeynep Aktaş, Milliyet'teki yazısında seçim sonuçlarının piyasaya etkilerini değerlendirdi. İşte Aktaş'ın o yazısı:


Günlerdir beklenen seçim sonuçları açıklandı. Yaklaşık 54 milyon seçmenin bulunduğu kritik bir seçim geride kaldı. ‘Tek parti iktidarı mı, koalisyon mu, zayıf AKP iktidarı mı?’ tartışmaları yoğun bir şekilde gündemde gidip gelirken ibrenin koalisyon hükümetini gösterdiği gözlenmekte. Böylece seçmen belirsizliği önemli ölçüde ortadan kaldırmış oldu.  
Seçimlere dair ilk sonuçlar ekranlara kilitlenerek izlendi. Seçim öncesi piyasa aktörlerinin sosyal medya platformlarından “barış kazanacak” söylemleri biraz da piyasa beklentisini ortaya koyuyordu. Piyasanın ağırlıklı olarak beklediği baz senaryo zayıf AKP hükümeti ve HDP’nin barajı aşması yönünde idi.

2 güne dikkat...

Yani AKP hükümeti tek başına iktidar olacak oy çokluğuna erişsin, ancak Anayasa değişikliği, referandum gibi ihtimalleri ortadan kaldıracak güce de erişemesin. İşte bu senaryo yabancı yatırım kuruluşlarının da raporlarında dillendirdikleri senaryonun başında yer alıyordu.
Mevcut oy oranları takip edildiğinde piyasalar açısından korkulan senaryonun gerçekleşmediğini gösteriyor. Öte yandan arzu edilen senaryodan da uzak düşüldüğü gözlenmekte. Seçmen siyasi partilerden uzlaşma isterken koalisyon istedi. Bu durum piyasalarda ilk 2 gün tepkiye bağlı olarak sert fiyat dalgalanmalarına neden olsa da sonrasında durulma yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır.

‘Faiz artışı gerekebilir’

Seçim sürecinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya faizleri indirmesi için siyasiler tarafından yoğun çağrılarda bulunulmuştu.
New York merkezli siyasi ve ekonomik danışmanlık şirketi Teneo’nun Türkiye uzmanı Dr. Wolfango Piccoli, sosyal medya platformu Twitter’da yaptığı yorumda, bir koalisyona işaret eden seçimin ardından Merkez Bankası’nın kısa vadede Türk Lirası’nı desteklemek için faiz artışına gitmek durumunda kalabileceği yorumunda bulundu. Piccoli’nin diğer öngörüleri şöyle:
“Türk Lirası’nın sert düşüş göstermesi olası. Bono faizleri yükselebilir. Faiz artışına ihtiyaç duyulması olası. Türkiye ekonomisi darbe alabilir.”
Bu arada seçim sonuçlarına göre, tek parti hükümeti olasılığının son bulmasının ardından cuma günü 2.6615 seviyesinde işlem gören dolar/TL düşük hacimli işlemlerde 2.7996’ya kadar yükseldi.

Yatırımcı 2 kritik soruya cevap aradı

Bu seçimlerde yatırımcılar özellikle 2 kritik sorunun cevabını bekledi. Birincisi, ‘HDP yüzde 10 barajını aşacak mı?’ İkincisi ise ‘AKP’nin oyu tek parti hükümeti kurmaya yetecek mi?’ idi. Tek başına hükümetin kurulması ve HDP’nin barajı aşması, yeni bir çıkış dalgasını da beraberinde getirmesi beklentisi ağırlık kazanıyordu. Öte yandan, başkanlık sistemini sağlayabilecek bir Anayasa değişikliği gücüne ulaşacak parlamento çoğunluğu ise piyasaları gerecek bir oran olacaktı.
Zira söz konusu çoğunluğun partiler arasındaki gerilimi artıracağı, neticede bunun topluma ve dolayısıyla ekonomiye yansımasının olumlu olmayacağı düşüncesi hâkimdi. Açıklanan sandıklar ise gösterdi ki, bu çoğunluğun gerçekleşme olasılığı gündemden düşmüş bulunuyor.   

4 senaryo konuşuldu

Piyasalarda en fazla ihtimal verilen senaryo, AKP’nin 276 - 330 arasında bir sandalye alması idi. Böylesi bir durumda piyasalarda rahatlama bekleniyordu. Son yapılan anketlerin ortalaması da bu yönde idi. Ancak çıkan sonuç bu bant içinde milletvekilinin yakalanamadığını gösteriyor.
Anketlerde öne çıkan ikinci senaryo ise AKP’nin 330 - 367 arasında bir sandalye çıkarması idi. Bu senaryo piyasaların pek de istediği bir senaryo değildi. Nedeni ise referanduma gitmek için gerekli olan 330 sandalye sayısına erişilmesi olarak gösteriliyordu. Referandum, başkanlık sistemi ve Anayasa değişiminin gündeme gelmesi bir politik gerginliğe girilmesi anlamına geleceği için piyasalar bu senaryoya mesafeli durmayı tercih etmekteydi.

En düşük ihtimal çıktı

Bu noktada piyasalardaki zayıf senaryo ise AKP’nin 367 üzerinde bir sandalye çıkarması idi. 367, referanduma ihtiyaç olmaksızın başkanlık sistemi ve Anayasa değişiminin parlamentodan geçmesi için yeter çoğunluğun sağlanması anlamına gelmekteydi. Bu durumda piyasa çok daha fazla soru işareti ile karşı karşıya kalacağı için istenmeyen senaryolardan biri de bu idi. Piyasalarda en az ihtimal verilen senaryo ise AKP’nin sandalye sayısının 276’nın altında kalması idi. Ancak sandıklar açıldıkça bu senaryonun güçlendiği anlaşılmakta. 

İLK DALGALANMA SERT OLABİLİR

Piyasalarda açılışta ilk tepkiler sert olacaktır. Dolar/TL’de yukarı yönde, bist 100 endeksinde aşağı yönde hareketlenmeler gözlenecektir. Ancak ilk 2 günden sonra biraz daha sakin bir seyir ve daha dengeli fiyat hareketleri gözlenebilir. Seçim sonuçları piyasalarda volatilitenin süreceğini gösteriyor.

Dolar kuru için ‘olumsuz’      

Hisse senetleri piyasasında bir azınlık hükümetinin kurulması ya da bir koalisyonun oluşması satışları beraberinde getirecektir. Dolar/TL’de kademeli olarak yükseliş yaşanabilir. İlk direnç 2.70 seviyesinde bu seviyenin üzerinde 2.75 seviyesi takip edilecek. Hükümet ve yeni ekonomi yönetimine ilişkin belirsizlikler kırılganlığı artırabilir. İlk dalgalanma sonrası piyasalarda dengeler oturdukça yurtdışı gelişmeler daha fazla etkili olacak.

Borsa nereye gider?

Piyasalarda HDP’nin barajı geçmesi beklenen ve istenen bir senaryo idi. Ancak AKP’nin tek başına iktidar olamayacağı bir senaryo haftanın son günlerinde fiyatlanmaya başlanmıştı. Bu nedenle olası 2 günlük düşüşün ardından siyasi partilerden gelecek olumlu mesajların da etkisi ile daha dengeli fiyat hareketleri görülebilir. BİST 100 endeksi haftayı 81.943 puandan kapattı. İlk destek 80.000 seviyesinde. Bu seviyenin aşağı doğru kırılması kademeli olarak satışları beraberinde getirebilir. Güçlü destek 76.500’de bulunuyor. Seçim sonrası olası bir koalisyonu değerlendiren uzmanlar, Türkiye’deki ekonomik dengelerin güçlü olduğunu, yabancıların piyasalardaki ağırlığının yüksek olduğunu ve onların bu ihtimali de göz önünde bulundurarak pozisyonlarını değerlendirdiklerini dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • trader09 Haziran 2015 02:22

    endeks 40 bin-45 bin bandından alınır, beklemekde fayda var. daha faizler yükselecek dolar çoşacak. eee yabancı 3 aydır 15 milyar dolarlık mal sattı. bunu 45 bine gelmeden endeks yerine koymazlar...

  • Ankara08 Haziran 2015 22:49

    Demokratik ülkelerde hükümetler seçimle gelir seçimle gider! Hiç kimse vazgeçilmez değildir!! Ülke bir kişi veya partinin varlığına bağlanamaz!!! Zaten ekonomi gerçekten güçlü olsa seçimlerden de bu kadar etkilenmezdi!! Ayrıca yüksek oy alınca millet iradesi düşük oy alınca dış mihrak faiz lobisi falan demek demokrasi kültüründen ne kadar uzak olunduğunu gösteriyor!!!

  • Abdullah08 Haziran 2015 22:31

    AKP yi seçmediniz borsa kıp kırmızı cehennem gibi şimdi günleriniz sinirlerinize savaşmakla geçecek belkide kahrından öleceksiniz AKP yi seçse işiniz Yeşiller yanacaktı huzur olacaktı

  • Harun08 Haziran 2015 20:58

    Şu ülkede ülkenin geleceğini karartmamak için çaba harcayan bi gezici ruhu var mı?

  • omerta08 Haziran 2015 19:32

    70binlerin altını görecek alım için dusunurum..

  • Ayhan DUMAN08 Haziran 2015 19:23

    Milleti batırdınız koltuğunuza sebep yazık bu millete

  • Vatandaş08 Haziran 2015 19:00

    Herşey den önce Hukuk ve Adaletin yeniden tesis edilmesi gerekiyor!

  • AKP+MHP08 Haziran 2015 17:52

    AKP+MHP

  • bu yaz borsa zorrr.08 Haziran 2015 16:34

    45 gün içinde hükümet kurulamazsa erken seçime gidilir.

  • dibi yok daha aman dikkat!08 Haziran 2015 16:32

    daha kredililer alıcıyı bulamadı ise yabancı ve yerli olarak 65.000'lere dek yolculuk ihtimaline dikkat etmeli.

  • cahillerin aklına şaşıyorum08 Haziran 2015 16:24

    ülkeye ne oldugu, kimin zarar gördügü hic önemli degil. yeterki akp gitsin diye düşünenlerin, maaşları ödenemesin, patronlar zarar etsin yani 2001 geri dönsün görsünler diyecegim ama erdogan'ın vicdanı el vermez bizim sürünmemize.

  • borsalar olur morsa08 Haziran 2015 16:16

    dolar faizinin artacak olması(eylül fed beklentisi),yaz durgunluğuna girilecek olması(borsa zaten düşer genelde),bizde seçim sonuçlarının belki de 2.bir seçim ihtimali veya yamalı bohça v.b...sonuçta karların düşmesi zaten olası tüm dünyada işler iyi değilse???

  • VaTaNDaS08 Haziran 2015 13:03

    Demokratik ülkelerde hükümetler seçimle gelir seçimle gider! Hiç kimse vazgeçilmez değildir!! Ülke bir kişi veya partinin varlığına bağlanamaz!!! Zaten ekonomi gerçekten güçlü olsa seçimlerden de bu kadar etkilenmezdi!! Ayrıca yüksek oy alınca millet iradesi düşük oy alınca dış mihrak faiz lobisi falan demek demokrasi kültüründen ne kadar uzak olunduğunu gösteriyor!!!

  • ahmet08 Haziran 2015 12:15

    bunun olacağını yazmıştım cuma günü ALLAH tan sattım hepsini borsa 70 binin altını görür diye düşünüyorum

  • cem08 Haziran 2015 12:14

    Vatansever rumuzlu arkadaş sen vatansever olamazsın .Senden ancak felaket tellalı olur.Bu halinle ülkeyi batırırsın sen

  • Vatansever08 Haziran 2015 10:44

    Daha bu baslangic,Endex 54000/38000 araligina geldigi zaman mal alinir

  • gamze08 Haziran 2015 08:23

    Simdi basinda TC yazan arkadaslar HDP MHP Koalisyonundan bahsediyorlar.yazik.sen 1000 tl alim yap.yabancilar milyar dolarlik alim yapar 76.000den.kaybeden yine biz oluruz

  • recep08 Haziran 2015 07:53

    Evet 76 bin alım yeridir.

  • idris08 Haziran 2015 07:51

    Eyyy hdp yandasi Chp liler.kendi dusen aglamaz.hic sikayet etmeyin neden borsa dusuyor para kaybediyoruz diye.