E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKOBİ'lere 'şemsiye çatı' yöntemi---

KOBİ'lere 'şemsiye çatı' yöntemi

KOBİ'lere 'şemsiye çatı' yöntemi
12 Mayıs 2011 - 11:08 borsagundem.com

SPK Başkanı Vedat Akgiray, KOBİ'leri portföy mantığı altında paketleyip halka arz edilebileceklerini söyledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, birden fazla KOBİ'yi portföy mantığı altında paketleyip ''şemsiye çatı'' altında bir araya getirecek formül geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, ''5'er milyon lira büyüklüğünde 20 tane KOBİ bir araya gelse 100 milyon lira oluyor. 100 milyon liraya yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı da gelir'' dedi. 
SPK Başkanı Akgiray, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
KOBİ'lerin halka arzı konusundaki bir soru üzerine Akgiray, KOBİ'lere çok önem vermeleri gerektiğinin farkında olduklarını söyledi. Türkiye'deki firmaların yüzde 98'inin KOBi statüsünde olduğuna işaret eden Akgiray, ''Türkiye ekonomisi KOBİ aslında. Ankara'da Ostim var. Süper firmalar, süper zanaatkarlar, ustalar var ama büyüyemiyorlar. Bir tanesi mayın temizleyen robot yapmış. Herşeyiyle harika. 'Ama şimdi ne yapacağım, nasıl satacağım bunu. İşimi nasıl büyüteceğim, nasıl para bulacağım' diye düşünüyor'' dedi. 
Türkiye'de KOBİ'ler içinde potansiyel olarak süper star, süper yıldız olmaya aday çok firma bulunduğunu, ancak Türkiye'de sermaye piyasalarına, kurumsal yönetim piyasalarına, profesyonelliğe erişimleri sınırlı olduğu belki de olmadığı için büyüyemediğini, bu şansı kullanamadıklarını anlatan Akgiray, ''8-10 sene iyi iş yapıyor, sonra iş yavaş yavaş kendi kendini öldürüyor, yazık oluyor. Dolayısıyla eğer biz devlet olarak KOBİ'lerimizi sermaye piyasalarımıza sokabilirsek Türkiye ekonomisinin büyüme hızının ne olacağını düşünmek bile zor. Yüzde 6-7'leri geçin. Çok farklı olabilir'' diye konuştu. 
KOBİ'nin gücünün sınırlı olduğunu, küçük firmanın bağımsız denetçiye 5-10 bin lira veremeyeceğini ifade eden Akgiray, imkanların sınırlı olması nedeniyle çok küçük bir şirketin kendilerini dinleyip ''bende halka açılacağım'' diye ortaya atılmasının çok zor olduğunu vurguladı. 
SPK Başkanı, KOBİ'lerin halka arzı konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle çalışmalar yapıldığını, KOBİ sayılan firmaların bazı maliyetlerini bakanlığın bir şekilde üstlendiğini, SPK, İMKB, MKK ücretlerinin onda 1 seviyesine indirildiğini, KOSGEB desteğinin de olduğunu anlattı. 
Bu çalışmaların dışında, birden fazla KOBİ'yi portföy mantığı altında paketleyip bir şemsiye çatı altında biraraya getirecek formül geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Akgiray, şöyle devam etti: 
''Mesela 5'er milyon lira büyüklüğünde 20 tane KOBİ bir araya gelse 100 milyon lira oluyor. 100 milyon liraya yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı da gelir, 5 milyon liraya yabancı yatırımcı gelmez. Böyle bir formül geliştirmeye çalışıyoruz. Firmalar halka arzdan önce bir araya gelsin. Bir şemsiye çatı oluştursunlar, şemsiye çatı bir sermaye piyasası aracı olsun, o halka arz yapsın. Toplanan parayı da firmaların değerleri oranında firmalara sermaye olarak dağıtsın. Kağıt üstünde bu mantık. 
Hukuken bunun sağlam, doğru olması lazım. Teknik olarak kolay, kağıt üstünde yaptık herşeyi. Yarın biri ayrılmak ister, para kime gidecek, vs. Onu güvenceye aldıktan sonra inşallah bu sene içinde yeni bir finansal ürün diye sunabileceğiz. Henüz hazır değiliz.'' 
Akgiray, bir başka soru üzerine, söz konusu modelde farklı sektörlerin de bir araya gelebileceğini, firmanın kendi tüzel bağımsız varlığının devam edeceğini ancak, söz konusu firmaların muhasebecisi, denetçisi, kargo firmasının belki de bir araya gelip ortak masrafa girerek birim maliyeti azaltabileceklerini anlattı. 
Bunun dünyada örnekleri olup olmadığı üzerine primitif bir benzerinin Polonya'da olduğunu, ancak geliştirecekleri modelin orijinal, Türkiye'nin koşullarına daha uygun birşey olmasını istediklerini söyledi. 
Akgiray, bir gazetecinin, ''ekonominin ısındığı yönündeki yorumlara katılıyor musunuz?'' sorusunu ''Merkez Bankasının ve Hazine'nin aldığı tedbirler bence fevkalade olumlu. Bu ekonomi ısındığı için değil ısınmaması için alınan tedbirler'' şeklinde yanıtladı. 
SPK'NIN İSTANBUL'A TAŞINMASI     
SPK'nın İstanbul'a taşınmasına ilişkin bir soru üzerine Akgiray, İstanbul'da arsa aldıklarını, yarın mimarlarla toplantı yapacaklarını söyledi. Akgiray, SPK'nın İstanbul'da yapılacak binasının, üzerinde ''Türk dokunuşu'' olan, modern, enerji ve çevre dostu, ''çalışanların tatile gittiğinde özleyeceği ofis düzeninde bir bina olmasını'' istediklerini ifade etti. 
SPK Başkanı, Ankara'da 400'ün üzerinde, İstanbul'da ise 150'ye yakın personel olduğunu, Ankara'dan 200 kişinin İstanbul'a gideceğini belirterek, ''Bunu, 'haftaya gidiyoruz, çocuklarınıza okul bulun şeklinde yapmayız'. Hiçbir şekilde mağduriyete izin vermeden, her bakımdan takvime uygun yapmak isteriz'' dedi. 
Merkezini İstanbul'a taşıyan Vakıfbank'ın çalışanlarına ''kira yardımı'' adı altında destekte bulunduğu hatırlatılarak, SPK'nın da taşındığında çalışanlarına böyle bir yardımda bulunup bulunmayacağı sorusu üzerine Akgiray, bunun hükümetin vereceği bir karar olduğunu, maaşlar, kira, her türlü özlük hakta devlet izni gerektiğini, ancak İstanbul'un pahalı bir yer olduğunu, böyle bir yardımın yapılması gerektiğini anlattı. 
KANALİSTANBUL PROJESİ     
Akgiray, ''Kanalistanbul için gerekirse tahvil satılabilir'' yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, bu konunun yanlış anlaşıldığını, ''bu işlerde tahvil kullanılabilir mi?'' sorusuna, ''tabi kullanılabilir'' yanıtını verdiğini söyledi. Akgiray, ''Ne yapılacak, projeyi bilmiyoruz. Bunun finansman modelini genel hatlarıyla belirleyecek olan merci hükümettir. Bir gazete başlık attı, 'SPK tahvil çıkaracak' diye. SPK tahvil mi çıkarır. O konuda bir model önerisi filan değildi. Daha biz projeyi bilmiyoruz. SPK olarak düzenleme, denetleme yaparız. Türkiye'de tahvil pazarı var mı?Tahvil, hisse senedi opsiyon herşey var. Her projede her şey kullanılabilir'' diye konuştu. 
''Seçimler için öngörünüz nedir? Sandıktan koalisyon çıkmasını ister misiniz?'' sorusuna Akgiray, ''Koalisyonu hiçbir ülke için istemem, kendi ülkem için hiç istemem'' yanıtını verdi. 
Enerji şirketlerinin halka arzına ilişkin bir soru üzerine Akgiray, birkaç büyük enerji şirketinin yapılarını düzelttiğini, bazı firmalarını bir araya getirildiğini, bu sene yetişenler de seneye kalanlar da olacağını söyledi. 
''Sukuk konusunda çalışma yapan şirketler var mı?'' sorusu üzerine SPK Başkanı, çalışma olduğunu, ''ama hangisinin ne yaptığını bilmediğini'' söyledi. Akgiray, sukukun birçok firma için uygun bir finansman modeli olduğunu ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • samsun12 Mayıs 2011 18:47

    Sayın Akgiray, HAKSIZLIĞI GİDERİN diyorum, şu ANLIK VERİLERİ küçük yatırımcıdan gizlemeseniz diyorum. KULAK VER BİZE...