E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiKonya Çimento ve Logo Yazılım sorusu---

Konya Çimento ve Logo Yazılım sorusu

Konya Çimento ve Logo Yazılım sorusu
22 Ağustos 2024 - 09:50 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

İLK ÇEYREKLERDEKİ RUTİNİ ZARAR

SORU - Konya Çimento’da neredeyse üç aydır bekliyorum. Zararım çok büyük. Satmaya niyetim var. Tavsiyenizi öğrenebilir miyim?

Cemil Güngör

CEVAP - Borsada yapılacak yatırımlarda kısa süreli hedeflerle hareket edilmesi her zaman riski yükselten bir yaklaşımdır. Şirket, sektöründe güçlü bir yapıya sahip olsa da ya da kârını sürekli artırsa da hissede dalgalanmalar kaçınılmazdır. Elde ettiği kârı yeterli görenlerin satışı veya konjonktürel olarak piyasaların gerileyeceği beklentisi ile gelen satışlar, hisselerde düşüşlere yol açabilir. Yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken husus ise uzun vadede hissenin yükselişini koruma potansiyelini sürdürüp sürdürmediğidir. Eğer şirketin büyümesinde bir sorun yoksa kısa zaman aralığındaki düşüşler göz ardı edilebilir. Öte yandan büyümenin durduğu yönünde bir değerlendirme söz konusu ise o taktirde hisse değiştirmenin zamanı geldiği sonucuna varılabilir.

Konya Çimento, son dört yılda hem gelirini hem de kârını artıran bir yapıya sahip. Son açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarında ise gelirini düşürürken dönem sonunda zarar yazdı. Ancak firmanın geçmiş yıl ilk çeyrek verileri takip edildiğinde ağırlıklı olarak zarar açıkladığı, altı aylık faaliyet döneminde ise kâra döndüğü gözleniyor. Bu yıl farklı olarak sıkı para politikasından ötürü inşaat sektöründeki yavaş seyirden ötürü altı aylık mali dönemi de sıkıntılı geçirmesi söz konusu olabilir. Ancak genel politikalardan kaynaklı sıkışmalar, normale dönüldüğünde şirketin de kendisini toparlamasına olanak verebilecektir. Bu durum Konya Çimento için de geçerli. Mevcut zararı şirketin yöneliminin olumsuza döndüğü şeklinde okumak erken olacaktır.

Diğer taraftan uzun vadede yükselen hissenin, zaman zaman çıkışlara ara vererek düzeltmelerde bulunduğu ya da yataya döndüğü gözleniyor. Son olarak Mayıs 2023’te en düşük 2.230 TL’ye kadar inerken Nisan 2024’te en yüksek 12.230 TL’ye çıktı. Dört aydır gözlenen satış baskısı ile şimdilerde 6.670 TL seviyelerinde bulunuyor.  

YATIRIM FONLARI ALDI EMEKLİLİK FONLARI SATTI

SORU - Logo Yazılım sanki diğer hisselere göre daha güçlü duruyor. Trend yukarıya döndüğünde bu daha hızlı çıkacağı anlamına gelir mi?

Yılmaz Özdemir

CEVAP - Hisselerin kısa süreli fiyat hareketlerinde güncel gelişmeler daha belirleyici boyutta etkide bulunur. Güncel gelişmeler ülke içi ya da bölgesel gelişmeler, ekonominin geneline dair veriler gibi birçok farklı faktör kaynaklı olabilir. Benzer şekilde şirkete dair gelişmelerin de kısa süreli dalgalanmalarda etkili olduğunu not etmek gerekir. Bunun yanı sıra gelişmelere her şirketin verdiği tepki farklı olabilmekte. Sebebi ise gelişmelerin, firmaları farklı boyutta etkilemesi ya da  hissenin pazarının aktifliği olabilmekte. Logo Yazılım’ı değerlendirirken bu bileşenlerin hisse üzerindeki etkisini nazara almakta yarar var.

Endeks, temmuz ayının ikinci yarısında yönünü aşağı çevirmesine rağmen Logo’ya ait hisseler çıkışını korudu. Fiyatı son bir ayda yüzde 7 artış kaydetti. Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme açıklanan altı aylık mali verileri oldu. Yılın ilk yarısında gelirini %18,7 artırırken dönem sonunda kârını yüzde 36 düşürerek 190 milyon TL’ye geriletti. Bununla birlikte esas faaliyetlerinden ötürü kârını artırdığı gözleniyor.  Bu durum ileriye dönük kâr artışının sürme olasılığını güçlendiriyor.

Takas verileri takip edildiğinde ise son bir ayda yatırım fonları ve Deutsche Bank’ın alım ağırlıklı işlemlerde bulunduğu, karşısında ise emeklilik fonları ile Citibank’ın satış yaptığı gözleniyor. Alıcı tarafın daha güçlü olması hissenin prim yapmasında etkili oldu.

Günün önemli şirket haberleri 22/08/2024Günün önemli şirket haberleri 22/08/2024

Borsa İstanbul bir hisseye kredili işlem yasağı getirdiBorsa İstanbul bir hisseye kredili işlem yasağı getirdi

12 göstergesi 12 göstergesi "al" veren hisseler (22.08.2024)

Endeksten hızlı yükselenler (22/08/2024)Endeksten hızlı yükselenler (22/08/2024)

Fiyat hareketi güçlü hisseler (22.08.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (22.08.2024)

Yabancıların en fazla yöneldiği hisselerYabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 6.845,00
En Yüksek: 7.100,00
En Düşük: 6.835,00
Değişim -0,33 %
FK: 0,00
PD / DD: 12,41
İşlem Hacmi 78.548.285
Toplam Adet: 11.336
Ağırlıklı Ort.: 6.929,10
Son Değer: 96,85
En Yüksek: 100,80
En Düşük: 96,60
Değişim -2,17 %
FK: 142,40
PD / DD: 4,28
İşlem Hacmi 58.418.887
Toplam Adet: 595.359
Ağırlıklı Ort.: 98,15
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL22 Ağustos 2024 16:14

    Bunlar daha iyi günlerimiz.Paranızın tamanını da silmez isek iyi.Ben de iki hisse senedinden var resmen battım arkadaşlar.Umarım hep beraber çıkarız.