E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorku endeksindeki ‘gizemli düşüş’ hisse senetleri için ne ifade ediyor?---

Korku endeksindeki ‘gizemli düşüş’ hisse senetleri için ne ifade ediyor?

Korku endeksindeki ‘gizemli düşüş’ hisse senetleri için ne ifade ediyor?
19 Eylül 2023 - 13:21 borsagundem.com

Wall Street’in korku göstergesi olarak bilinen VIX’te yaşanan ‘gizemli küçülme’ hisse senetlerinde yükseliş sinyali anlamına geliyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başında başlayan yapay zeka güdümlü ralli, Ağustos ayıyla birlikte düzeltmeye girdi. Yatırımcılar, yönün ne olduğu konusunda ikilemde kalmış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rallide yaşanan düzeltme kendisini, Wall Street’in 'korku göstergesi' olarak da bilinen VIX’te de gösteriyor. Peki volatilite endeksi VIX’te yaşanan bu ‘gizemli düşüş’ tam olarak neyi ifade ediyor?

Yükseliş sinyali mi?

MarketWatch’tan Christine Idzelis'in haberine göre, DataTrek, VIX'in geçen hafta 'pandemi sonrası krizinin ardından yeni bir düşüş' yaşadığını söylüyor. DataTrek Research'e göre Wall Street'in sözde korku göstergesi VIX, bu yıl ‘gizemli bir daralma’ modeliyle bastırıldı ve bu hisse senetleri için yükseliş sinyali anlamına geliyor olabilir.

Cboe Volatilite Endeksi VIX korku göstergesindeki düşüşler, enflasyona ve yüksek faiz oranlarına ilişkin devam eden endişelere rağmen yaşanıyor. DataTrek'in kurucu ortağı Nicholas Colas, paylaştığı notta, “Birkaç aydır düşük bir VIX'in, önümüzdeki bariz zorluklar konusunda aşırı yanıltıcı olmak yerine, ABD hisse senetlerinin boğa piyasasında olduğunun bir işareti olduğunu söylüyoruz. Ancak yine de önümüzdeki birkaç haftanın değişken olacağına inanıyoruz” diyor.

FactSet verilerine göre, VIX koduyla bilinen gösterge, bu yıl şu ana kadar yüzde 35'ten fazla düştü ve uzun vadeli ortalamasının altında işlem görüyor. Alım satım seviyeleri, 2023 yılının başından bugüne kadar yüzde 16 artış gösteren ABD hisse senedi endeksi S&P 500'e bağlı opsiyon sözleşmelerinden elde ediliyor.

Colas'ın notuna göre, geçen hafta VIX ‘pandemi sonrası krizin ardından yeni bir düşük seviye’ yakalayarak 14 Eylül tarihini 13 seviyesinin altında tamamladı ve bu, endeks için ‘nadir görülen bir durum’a karşılık geldi. Bu, gelecek üç ay boyunca hisse senetleri için olumlu bir işaret olarak değerlendiriliyor. Colas, yakın vadede ‘dalgalı seyrin’ devam edeceğini öne sürse bile orta vadede yükseliş ihtimalinin yüksek olduğunun altını çiziyor.

Bulutlu tablo

Pazartesi günü VIX, 20 civarındaki uzun vadeli ortalamasının oldukça altında, 14 seviyesinde kapandı. Ölçü 14 Eylül'de 12,8 seviyesinde sona erdi. Colas, “İlk bakışta bu pek mantıklı gelmiyor. VIX’in Wall Street'in 'Korku Endeksi' olması gerekiyor ve şu anda korkulacak çok şey var gibi görünüyor” diyor.

Colas, yatırımcıların neden korku duyabileceğine ilişkin olarak, enflasyona ilişkin belirsizlik, petrol fiyatlarındaki son yükseliş ve Fed’in faiz oranlarını ne kadar süre yüksek tutacağına ilişkin ‘bulutlu tablo’ dahil olmak üzere çeşitli endişe alanlarına değiniyor. Bilindiği üzere Fed, son 18 ayda agresif bir şekilde gösterge faiz oranını yükselterek, kısıtlayıcı para politikası yoluyla ABD'de yaşam maliyetindeki artışı yavaşlatmaya çalışıyor.

Colas ayrıca, 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin ‘yeni on yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerine ulaşmaya hazır’ göründüğünü belirterek, son zamanlarda hisse senetleri üzerinde baskı oluşturan Hazine faiz oranlarındaki son yükselişin de söz konusu olduğunun altını çiziyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre 10 yıllık Hazine bonosu getirisi Pazartesi gününü yüzde 4,318 seviyesinde tamamladı. FactSet verilerine göre bu, 2007 sonlarında görülen seviyeler civarına karşılık geliyor.

Volatilitede 'mevsimsel zirveler'

VIX, 2023 yılına uzun vadeli ortalamasının altında başlamıştı. Colas, Ocak ayında bunun, Fed'in faiz oranlarını hızla artırmasıyla hisse senetlerinin düştüğü 2022 yılından ziyade, hisse senetlerinin toparlandığı 2021 yılına çok daha fazla benzediğini söylüyor. Ayrıca, Colas’a göre Eylül ve Ekim ayları ‘hisse senedi piyasasındaki oynaklığın mevsimsel zirveleri’ olarak biliniyor.

ABD hisse senetleri Ağustos ayındaki düşüşün ardından bu ay şu ana kadar düşüş seyrine devam ediyor. FactSet verilerine göre, geçen ay yüzde 1,8 oranında düşen S&P 500 Endeksi Eylül'den Pazartesi'ye kadar ise yüzde 1,2 oranında daha düştü. S&P 500 Endeksi Pazartesi gününü yüzde 0,1 oranında yükselişle kapatırken, Nasdaq ve Dow Jones’un her biri, yatırımcıların bu ay konut inşaatı yapanlar arasında artan ipotek oranları nedeniyle güvenin azaldığını gösteren yeni verileri sindirmeleriyle günü neredeyse yatay bir seviyede tamamladı.

Hisse senedi piyasası yatırımcıları aynı zamanda ABD Hazine tahvili piyasasının ters getiri eğrisini veya kısa vadeli getirilerin uzun vadeli oranların üzerine çıktığı zamanları da izliyor. Zira bu, tarihsel olarak bir resesyondan önce gerçekleşiyor.

Hisse senetleri resesyon olasılığını göz ardı ediyor

Colas, “Sıfır gün opsiyon kullanımlarının beklenen volatiliteyi düşürmek yerine daha da yukarı çekeceğini düşüneceğinizden borsada sıfır gün opsiyonlarının popülaritesinin artmasıyla ilgili bazı endişeler de var” diyor ve ekliyor: “Opsiyon masalarının S&P 500 vadeli işlemlerine ilişkin 30 günlük opsiyon alım satımından henüz uzaklaşmış olduğundan şüpheliyiz. Bir finansal varlıktan kazanılacak para varsa, birileri mutlaka bunun ticaretini yapar.” Cboe Volatilite Endeksi VIX, ABD borsasının 30 günlük beklenen volatilitesini ölçüyor.

Colas, “Ultra düşük VIX'in bize söylediği şey, bu endişelerin hiçbirinin ABD kurumsal kazançlarına ilişkin temelde güçlü bir tabloyu ve Fed'in büyük oranda faiz artırımına gittiği inancını dengeleyecek kadar önemli olmadığıdır. Hisse senetleri, ters getiri eğrisi bu noktada tarihsel olarak ne söylerse söylesin, önümüzdeki 1-2 yıl içinde resesyon olasılığını göz ardı ediyor” şeklinde konuşuyor.

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı

 

Borsalara dair korkular nasıl paraya çevrilir?

 

Wall Street rallisi alacakaranlık kuşağında

 

ABD borsalarında 2018’den bu yana bir ilk

 

Bastırılmış volatilite geri çekilmenin habercisi olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)