E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKorku endeksini takip edenler dikkat!---

Korku endeksini takip edenler dikkat!

Korku endeksini takip edenler dikkat!
26 Haziran 2014 - 07:59 borsagundem.com

Bazı yatırımcılar yaz rehaveti ile yeşil alanlarda yuvarlanırken bazıları ise yükseklerde daireler çizen siyah kuğuları takip ediyor

Son ayın en çok dikkat çekilen konusu korku yada volatilite endeksi VIX’e kimileri için çok fazla önem atfedilirken kimileri ise korku endeksinin kız kardeşi olarak adlandırılan ‘siyah kuğu’  endeksinin  fazlası ile endişe yaratmaya başladığına dikkat çekiyorlar. 

"Siyah Kuğu" Endeksi ünlü yatırımcı Nassim Taleb’in isim babası olduğu “siyah kuğu”, daha önce yaşanmamış ama gerçekleştiğinde normal risklerin çok üstünde etki yaratabilecek riskleri tanımlamak için kullanılmaya başladı. 

CBOE borsasında VIX’e destek vermek üzere geliştirilen “Volatilite Yatıklık Endeksi” (Volatility Skew Index), piyasa oyuncularının ortalamanın çok üstünde yıkıcılık etkisi olan riskleri nasıl algıladıklarını ölçerken, 23 Şubat 2011 tarihinde CBOE tarafından piyasaya tanıtılan bu endeks, S&P 500 Endeksi üzerine yazılan opsiyonlar üzerinden türetilmişti.

Endekse konu olan opsiyonlar, borsanın o anki seviyelerinin çok daha aşağı ineceği beklentileri ile yazılan kontratlardan oluşurken, bir anlamda oyuncuların “işler kötü giderse, borsalar ne kadar kötü gidebilir?” şeklindeki beklentilerini ortaya koyar.

Piyasalarda oldukça büyük bir olumsuzluğun fiyatlanmasını gösteren endeks VİX’te yüzde 20’lik düşüş ile tarihi seviyelere gelindiği bu günlerde yüzde 12’lik yükseliş ile dikkatleri üzerine çekiyor.  VİX’te gözle görülür bir atalet ortaya koyulurken, zayıf ekonomik verileri ve jeopolitik gerilimin piyasalarda gerilimi tırmandırması bekleniyor. 

CBOE araştırma direktörü Catherine Shalen, Skew endeksinin Haziran itibariyle ortaya takıldığına dikkat çekti. VIX’te herkes tarafından kabul gören düşüş ile piyasasın kayıtsızlaşmaya başladığını söyleyen Shalen, her piyasasın o kadar da kayıtsız görünmediğine vurgu yaptı. Bazı yatırımcıların keskin hareketlere hazırlandığını gösteren endekste yükseliş yaşandığına dikkat çekiliyor.

VIX yakın vade opsiyonlarını ölçümlerken VIX’te daha büyük risklerin ölçümlenmesi için  farklı formüllerin kullanıldığını kaydeden Shalen, endeksin 139 seviyesinde olduğunu ve bu seviyenin ikinci görülen en yüksek seviye olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz Cuma günü 143 seviyesine gelen endeks en yüksek seviyesini görmüştü.  

Yılın ilk çeyreğinde kötü hava koşulları ile bozulan veriler sonrasında 17 Mart itibariyle görünümün düzeldiği sinyalleri gelmeye başladı. Buna karşın Skew endeksinde Haziran ile yükselişin hızlandığının altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta FED sonrasında Perşembe günü sert yükseliş kaydeden endeks enflasyon beklentilerinden negatif etkilendi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)