E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiKoza Altın ve Desa sorusu---

Koza Altın ve Desa sorusu

Koza Altın ve Desa sorusu
03 Eylül 2024 - 09:30 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

YATAY SEYİR UZATMALARDA

SORU-Kozal hissesi alınır mı?
Ahmet Gürkaner

CEVAP- Eğer bir şirket gelir ve kâr üretiyor ve bunu da düzenli olarak büyütebiliyorsa şirkete ait hissenin alınması için bir gerekçenin varlığından bahsedilebilir. Bununla birlikte firmanın uzun vadede büyümesi kısa vadede konjonktüre bağlı düşüşlere mani olmayacaktır. Hatta kimi zaman bu fiyat gerilemeleri farklı gerekçelere bağlı olarak beklenen sürenin üzerinde bir zaman dilimini de kapsayabilir. Ancak firma, gelir ve kârını büyütme noktasında sorun yaşamıyorsa hissenin fiyatının da uzun vadede yükseleceğini beklemek gerekir.

Koza Altın uzun vadede yükselen hisselerden biri. Bununla birlikte Aralık 2022’den bu yana ulaştığı zirve seviyesinde yatay hareket ediyor. Arada yön yukarı dönse de da gelen satışlar fiyatı geriletiyor. Ancak belli bir seviyede tekrar alıcıların harekete geçmesi ile fiyat yukarı yöneliyor. Bununla birlikte geçen sürede harekete damgasını vuran yatay seyir oldu.

Şirketin içinde yer aldığı grupla ilgili yakın tarihli önemli gelişme Hazinenin paylarının Türkiye Varlık Fonu'na devri oldu. Geçtiğimiz yıl Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Koza İpek Holding ve ilgili grup şirketlerinin, iyi niyetli pay sahiplerinin haklarını saklı tutarak müsaderesini onaylamıştı. TMSF de karar sonrası ilgili payları Hazine adına tescilini yapmıştı. Son durumda ise Hazine’ye ait paylar, Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Devir işlemi sırasında şirket bütünlükleri korundu. Bu çerçevede borsada işlem gören Koza İpek grubu hisselerinin hukuki statüsünde bir değişiklik gündeme gelmedi.

Mevcut gelişmeyi şirketin ortaklık yapısının netlemesi açısından olumlu değerlendirmek gerekir. Tüm bunlardan ayrı olarak şirket, geçtiğimiz yıl gelirini düşürürken dönem sonunda 406 milyon TL kâr açıkladı. 2024 altı aylık mali tablolarda ise satışlarında %3 gibi hafif bir artış gözlenirken dönem sonunda zarar yazdı. Esas faaliyetlerinden kâr etmesini bilen şirket, Net Parasal Pozisyon kaleminde oluşan 1,1 milyar TL kayıptan ötürü zarara döndü. Şirketin kârlı yapıya dönmesi hisseye olan talebin artmasına olanak tanıyacaktır.

SEKTÖRÜN CANLANMASI ANCAK SENEYE

SORU-Desa son iki ayda çok fazla düştü. Düşüş devam eder mi? Finansalları nasıl? Teşekkürler.
Erdal Bey

CEVAP-Desa, hazır ve suni deriden ayakkabı ve giyim eşyası üretimi ve satışı yapıyor. Hazır giyim sektörünün temsilcileri zor bir yıl geçirdiklerini ifade ediyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, iç pazarda daralmanın olduğunu söylüyor. Tüketici sıkı para politikasının etkisiyle alımını azalttı. İçerideki yerli markalar üretimlerini yurt dışına kaydırırken satış için Türkiye’ye getirmekteler. Bu da hazır giyimde ithalatın artmasında belirleyici bir faktör oldu. Yılın son çeyreğinde enflasyon ve faizde düşüş beklenirken buna bağlı olarak düşük de olsa talepte toparlanma bekleniyor. Ancak önümüzdeki yılın ilk altı ayında da işlerin iyi gitmeyeceği değerlendirmesi yapılıyor. Normalleşme 2025’in ikinci yarısında bekleniyor.

Sektördeki olumsuz gelişmelerden Desa’nın da etkilenmesi gündeme gelebilecektir. Şirket henüz altı aylık mali tablolarını paylamamakla birlikte yılın ilk çeyreğinde gelirini yüzde 27 gerileterek 540,4 milyon TL’ye düşürdü. Firmanın özellikle yurt dışı satışlarında önemli oranda düşüş söz konusu. Bununla birlikte maliyetlerindeki yüzde 58 gerileme esas faaliyet kârını büyütmesine olanak tanıdı. Bu durum aynı zamanda dönem sonunda kâr açıklamasını sağladı. Şirket, sektördeki olumsuz beklentilere şimdilik direniyor görünüyor. Sektör temsilcilerinin değerlendirmeleri nazara alındığında olumsuz seyrin önümüzdeki süreçte daha belirgin hissedilmesi söz konusu olacak. Desa’nın bu baskıyı aşabilmesi fiyatını da olumlu yönde destekleyecektir.

Şirketin aldığı yüzde 100 bedelsiz sermaye artırım kararı ise henüz SPK’dan onay bekliyor. Desa uzun bir aradan sonra geçtiğimiz yıl da yüzde 397,74 oranında bedelsiz sermaye artırımında bulunmuştu. Yeni bedelsiz kararı da onaylandığında sermayesi 490 milyon TL’ye çıkacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 21,52
En Yüksek: 22,22
En Düşük: 20,20
Değişim 6,53 %
FK: 9,09
PD / DD: 2,40
İşlem Hacmi 85.614.107
Toplam Adet: 3.936.638
Ağırlıklı Ort.: 21,75
Son Değer: 23,98
En Yüksek: 24,52
En Düşük: 23,22
Değişim 1,87 %
FK: 0,00
PD / DD: 3,32
İşlem Hacmi 2.952.479.558
Toplam Adet: 122.448.927
Ağırlıklı Ort.: 24,12
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uğur düzman 04 Eylül 2024 16:42

    Koza altın 2senedir bekliyoruz hiç yükselmedi yalan atmayın insanları kandırmayın ikisene de zarar 80binlira nasıl yükseliş bu kayyumatandi şimdide varlık fonu yiyecek