E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKrizden kaçıp yatırımı bırakmak ne kadar doğru?---

Krizden kaçıp yatırımı bırakmak ne kadar doğru?

Krizden kaçıp yatırımı bırakmak ne kadar doğru?
06 Şubat 2024 - 14:49 borsagundem.com

Borsalarda 2024 boyunca birçok önemli sınava tabi tutulacak. Ancak Shroders’in yatırım eş başkanı olan Johanna Kryklund bu süreçte kenara çekilmek yerine fırsatlardan yararlanmayı tavsiye ediyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar 2024’e güçlü bir başlangıç yaptı. Rallide başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere küresel merkez bankalarının bu yıl içerisinde faiz indirimleri gerçekleştireceği öngörüsünün piyasalarda fiyatlanması etkili oldu. Ancak fiyatlardaki yükselişler varlık sınıflarının aşırı değerlendiği korkularını da beraberinde getiriyor.

Schroders’in Yatırım Eş Başkanı ve Baş Yatırım Sorumlusu Johanna Kyrklund Financial Times’taki yazısında 2024 boyunca yatırım fırsatlarına ilişkin öngörülerin yeniden gözden geçirilmesine sebep olabilecek birçok gelişmenin yaşanacağını belirtiyor.

Kyrklund bu yıl dünya çapında gerçekleşecek birçok seçimin özellikle de 5 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinin yatırımcı davranışlarını değiştirebilecek gelişmeler olarak işaretlendiğini belirtiyor. Ayrıca Kızıldeniz’deki deniz taşımacılığına yönelik saldırılar ve Batılı devletlerin tepkileri gibi diğer olaylar da daha az öngörülebilir değişkenler arasında. Borsa uzmanı mevcut çatışma alanlarında gelişmelerin nasıl ilerleyeceğinin bilinmediğine işaret etti. Örneğin krizin gelip geçici mi olacağı, yerleşik hale mi geleceği veya başka bölgelere yayılıp yayılmayacağı henüz bilinmiyor.

Söz konusu piyasa ortamı yatırımcılar için de ‘karmaşık ve zaman zaman endişe verici’ özellikler taşıyor. Kyrklund yine de yatırımcılara şu uyarıda bulunuyor:

2024'teki tüm gelişmelerin finansal piyasa açısından önemli olmayacağını unutmamak önemlidir. ABD başkanlık seçimleri açıkça risklerin yüksek olduğu bir seçim, ancak bu her oylama için geçerli değil.

Borsa uzmanına göre yatırımcılar için pratik olan yaklaşım “finansal ve jeopolitik farklı politikaların ve olayların nasıl farklı risk ve fırsatlara yol açtığına” odaklanmak.

Tahvil piyasalarında seçim gerginliği

Bu noktada Kryklund ilk olarak tahvil piyasalarını ele alıyor. Küresel ekonomi hâlâ yavaşlıyor ve bu da tahviller için iyi huylu bir ortam oluşturmalı. Ancak ABD seçimleri yaklaşırken getiri eğrisinin uzun vadeli ucuna dikkat edilmesi gerekiyor. Doların rezerv para birimi statüsü sayesinde ABD dev miktarlarda bütçe açığı verebilme lüksüne sahip. Ancak adaylardan gelen mali disiplin işaretleri, piyasaların sabrını çok fazla zorlayabilir ve daha uzun vadeli tahviller için daha yüksek oynaklığa neden olabilir.

Buna karşın Avrupa ise daha muhafazakâr maliye politikaları yürütüyor. Bu da birliğin bağlarını destekliyor.

Gelişmekte olan piyasalardaki birçok ülke de tahvil piyasalarını iyi bir konumda tutan Ortodoks para politikaları uyguladı. Dolayısıyla Schroders yatırım başkanı da gelişen piyasa tahvilleri konusunda pozitif tutumda olduklarını belirtiyor.

Hisse senetlerinin yolu açık

Hisse senetleri, faiz indirimi beklentilerini dahil etmek konusunda tahviller kadar hızlı hareket etmedi. Hisse senedi fiyatları yükselse de bu yükseliş Kryklund’a göre aşırı seviyelerde değiller. Zira geçen yılki hareketin çoğu, ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan büyük sermayeli ABD hisse senetlerinde yoğunlaştı ve bu olağanüstü yükselişler bile şirketlerin bilançolarıyla destekleniyor. Borsa uzmanı hisse senetlerinin daha da yükselmesi için alan olabileceğini sözlerine ekledi.

Kryklund bunun özellikle şu anda nakit tutan yatırımcılar için geçerli bir argüman olduğunu belirtiyor. Zira Shroders’in 1929’a kadar uzanan ve 22 faiz döngüsünü inceleyen son analizleri ABD hisse senetlerinin ortalama getirisinin ABD'deki ilk faiz indirimini takip eden 12 ayda yüzde 11 olduğunu gösteriyor.

ABD ekonomisinde resesyonsuz bir ‘yumuşak iniş’ yakalanırsa bu tablo hisse senetleri için destekleyici olacak. Kryklund bu noktada küresel piyasalarda bir ayrışma yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu ortaya koyuyor: “Bu getiriler İngiltere gibi düşük değerli bölgeler de dahil olmak üzere piyasanın ihmal ettiği alanlara da yayılacak mı?”

Çin’de değişen bir şey yok

Çin, emlak krizinin sonuçlarıyla başa çıkarken bir büyüme sorunuyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor ve ABD seçimlerinin sonucu piyasalar için önemli değişiklikler getirebilecek olsa da Shroders baş yatırım sorumlusu Çin konusunda bir değişikliğin olacağını düşünmüyor. Zira ülkedeki korumacı eğilim ve teknoloji alanındaki üstünlük yarışı kim kazanırsa kazansın bozulmayacak gibi görünüyor.

Çin için bu zayıf ekonomik tablo ve daha genel olarak küresel ekonomideki yavaşlama, emtialar için de yükseliş zemini yaratmıyor. Ancak, borsa uzmanına göre emtia varlıklarına yönelik stratejik bir yatırım tahsisi, özellikle yoğunlaşan jeopolitik gerginlikler bağlamında, bir çeşitlendirici olarak hâlâ mantıklı olabilir. Kryklund bu noktada altın varlıklarına dikkat çekiyor. Zira klasik güvenli liman yatırımı özellikle de merkez bankalarının faiz oranlarını düşürdüğü ortamlarda pozitif performans gösterebilir.

Kryklund dolar içinse kısa vadeli bir yükseliş bekliyor. Bunun sebebi ise erken faiz indirimleri konusunda oluşan konsensüs tahminlerden yatırımcıların geri dönüyor olması.

Asıl mesele fırsatları değerlendirmek

Borsa uzmanına göre asıl mesele bu yeni gelişmeler ortaya çıktıkça bu farklı fırsatlardan yararlanmak için yatırım yapmaya devam etmekten geçiyor. Piyasalardaki belirsizlik, karmaşa ve endişe verici manşetler yatırımcıların ‘güvenlik’ için kenara çekilmenin cazibesini artırıyor olabilir. Üstelik son on yılın aksine artık nakit varlıklar üzerinden önemli getiriler elde etmek de mümkün.

Ancak Kryklund ABD’deki faiz indirimleri piyasaların umduğu kadar yakın olmasa bile nakit faiz oranlarının düşmesinin muhtemel olduğunu ve nakit yatırımlarının daha az kazanacağını öngörüyor. Bu süreçte piyasalardaki hareketlerse çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Yani kenarda kalmak önemli yükselişleri kaçırmak anlamına gelebilir.

 

Bank of America'dan borsa rallisini sona erdirecek 4 olası senaryo

 

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

 

Yatırıma yeni başlayanlar için 3 kritik soru

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)