E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivKüçük araçlar SUV’lardan daha çok satıyor---

Küçük araçlar SUV’lardan daha çok satıyor

Küçük araçlar SUV’lardan daha çok satıyor
20 Ağustos 2024 - 16:13 borsagundem.com

ABD’de SUV araçlara yönelik ilginin düştüğü görülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük arabalar SUV ve kamyonlardan daha hızlı satılıyor. Daha fazla alıcıyı daha azına razı olmaya iten bazı makul nedenler bulunuyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de küçük araçlara yönelik ilgi ve hacim olsa da karlılık olup olmadığını söylemek zor gözüküyor.

‘Daha fazlası daha iyidir’ zihniyeti sonlanıyor

MarketWatch’tan Claudia Assis’in haberine göre, ABD'li sürücüler bir sonraki araç setlerini seçerken uzun zamandır ‘daha fazlası daha iyidir’ zihniyetini tercih ediyor; ancak yüksek faiz oranları ve yeni araçlarda artan fiyatlar bazılarını daha küçük arabalara yönlendiriyor.

Son aylarda daha küçük araçların satışları büyük ve orta boy SUV ve kamyonet satışlarından daha hızlı artıyor ve bu da yeni bir araba satın almak isteyenler için küçülmenin giderek daha fazla tercih edildiğinin bir işareti olarak kabul ediliyor.

Edmunds.com analisti Ivan Drury, özellikle bazı ilk alıcıların ve ailelerin bu tür giriş seviyesi araçları aradığını söylüyor ve ekliyor: “Daha ucuz seçeneklere yöneliyorlar.”

AlixPartners'ın otomotiv ve endüstriyel uygulamalarında yönetici direktör olan Dan Hearsch, “Otomobil alıcılarının büyük çoğunluğu için önemli olan fiyat değil, ödemedir” diyor ve makroekonomik ortamın insanları şu anda karşılayabilecekleri otomobillere ittiğini belirtiyor.

Kar marjı az

Otomobil üreticileri artık daha küçük araçlar için bir pazar olduğunu ve markalarına yeni veya daha genç alıcılar çekebileceklerini fark ediyor. Ancak tarihsel olarak, özellik açısından zengin daha büyük araçlar, otomobil üreticileri için daha karlı ve fiyat basamaklarında aşağı doğru gidildikçe kar marjları azalıyor. Hearsch, “İlgi var, hacim var ancak karlılık olup olmadığını söylemek zor” diyor. Ancak bu düşüşün uzun süreli olmasının pek olası olmadığı da kabul ediliyor.

Drury, 2008 Finans Krizi sırasında, artan benzin fiyatları arasında, birçok kişinin Chevy Tahoe'larını küçük kompakt araçlarla değiştirdiğini hatırlatıyor ancak bir yıl içinde pazarın bu daha küçük araçlarla dolup taştığını ekliyor. Drury, “İnsanların şu anda sahip olduğu finansal kelepçeler olmadığı takdirde doğal olarak daha büyük araçlara yöneleceklerdir. Tüketicilerin geri dönüp küçülmesi çok zor. İnsanlar alıştıkları seçenekleri istiyor; örneğin uzaktan çalıştırma, daha büyük dokunmatik ekranlar ve genellikle daha büyük araçlarda bulunan havalandırmalı koltuklar gibi seçenekler artık vazgeçilmekten uzak özellikler olarak öne çıkıyor” şeklinde konuşuyor.

İkinci el pazarı ve zorluklar

Elbette, bazı alıcıların ikinci el araç pazarına girebilmesi de muhtemel ancak herkes buna dahil değil. Drury, “İkinci el bir araba satın almak tamamen farklı bir şey” diye belirtiyor.

Birçok insan meşgul ve ikinci el araç satın almak için gereken araştırma ve ön çalışmayı yapmaya zaman ayıramıyor. Ve bazıları için, aracınızın yeni olduğunu bilmenin verdiği güvenlik, tasarruftan daha önemli bir kriter olarak öne çıkıyor.

Başa çıkılması gereken bir diğer konu ise 30 bin dolardan daha düşük fiyata satılan yeni arabaların daha nadir hale gelmesi ve son yıllarda birçok otomobil üreticisinin daha ucuz ve daha az karlı araçların üretimini sonlandırması.

Cars.com, yakın zamanda platformunda 30 bin doların altında fiyatlandırılmış sadece 333 bin yeni araç olduğunu bildirdi. Bu rakam, Temmuz 2019'daki 1,1 milyona kıyasla oldukça düşük bir seviyeye karşılık geliyor.

Arz sorunu

Cars.com, ortalama yeni araç fiyatlarının yaklaşık 49 bin dolarda sabitlendiğini, arzın artmaya devam ettiğini ve en önemli envanter artışının orta ila yüksek fiyatlı araçlarda olduğunu söylüyor ve ikinci el araç pazarının, özellikle düşük kilometreli, hafif kullanılmış araçların göreceli kıtlığı konusunda kendi zorlukları olduğunu ekliyor.

Şirket, 30 bin ila 49 bin dolar arasında fiyatlandırılan araçların bulunabilirliğinin, genellikle bu fiyat aralığında bulunan bir ila üç yaşındaki araçların kıtlığını yansıttığının altını çiziyor ve bu alanda bir önceki yıla göre yüzde 15 düşüş yaşandığını belirtiyor.

Cars.com, 20 bin doların altında fiyatlandırılan ikinci el araçların Temmuz itibarıyla ortalama 93 bin kilometreye ulaştığını ve bu verinin son beş yılda yüzde 33 oranında arttığını ekliyor.

Otomotiv sektöründe doğru tercih kazandırdıOtomotiv sektöründe doğru tercih kazandırdı

 

Amerikan otomobil devi tarih verdi! Benzinli ve dizele vedaAmerikan otomobil devi tarih verdi! Benzinli ve dizele veda

 

Elektrikli araç hisseleri bitkisel hayattan çıkıyorElektrikli araç hisseleri bitkisel hayattan çıkıyor

 

Hibrit araçlara talep ikinci el elektrikli araçların fiyatını kırıyorHibrit araçlara talep ikinci el elektrikli araçların fiyatını kırıyor

 

Stellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilirStellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)