E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük ölçekli hisse senetleri atakta---

Küçük ölçekli hisse senetleri atakta

Küçük ölçekli hisse senetleri atakta
13 Eylül 2024 - 10:56 borsagundem.com

Fed’in faiz indirimlerinin en çok hangi hisse senetlerine yarayacağı tartışmasında küçük ölçekli hisse senetleri öne çıkıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında son çeyreğin galibi küçük ölçekli hisse senetleri oldu. Peki bu trend ne kadar devam edecek?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, küçük sermayeli hisse senetleri bu çeyrekte S&P 500'ü geride bıraktı. Yatırımcılar ise Fed'in faiz indirimlerini bekliyor.

Resesyon olasılığının etkisi

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, küçük sermayeli hisse senetlerine odaklanan Russell 2000 Endeksi Perşembe günü keskin bir şekilde yükseldi. ABD küçük sermayeli hisse senetleri, Eylül ayında büyük sermayeli Hisse senetlerinden daha kötü bir şekilde hırpalanmış olmalarına rağmen üçüncü çeyrekte S&P 500'ü geride bıraktı.

Charles Schwab'ın baş yatırım stratejisti Liz Ann Sonders, “Genel olarak, Fed'in Ağustos ayı sonlarında Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'nda daha kolay bir politikaya geçiş sinyali vermesiyle küçük sermayeli şirketler yükselişe geçti. Küçük sermayeli şirketler genellikle bir indirim döngüsünde iyi performans gösterir” diyor.

Ancak Sonders, Fed’in bir durgunlukla mücadele etmek için faiz indirimine gittiği ve yatırımcıların durgunluktan çıkmak için pozisyon almaya çalıştıklarında bunun genellikle daha ‘belirgin’ olduğunun altını çiziyor ve “Ancak bir durgunluk içinde değiliz. Yavaşlamaya rağmen ekonomi oldukça iyi gidiyor” diye ekliyor.

Faiz döngüsü

FactSet verilerine göre, ABD'deki küçük ölçekli hisse senetlerinin bir göstergesi olan Russell 2000 Endeksi, bu ay Perşembe gününe kadar yüzde 4 oranında düşüş yaşamasına rağmen bu çeyrekte yüzde 4 oranında arttı. ABD'deki büyük ölçekli hisse senetlerinin bir ölçüsü olan S&P 500 Endeksi ise şu ana kadar yüzde 2,5'lik daha küçük bir üçüncü çeyrek kazancı gördü ancak yine de bu yıl küçük ölçekli Hisse senetlerinden çok daha iyi performans gösterdi.

Yatırımcılar, Fed'in politika toplantısının sona ermesinin ardından Çarşamba günü, Temmuz 2023'ten bu yana tutulan mevcut yüksek seviyeden faiz oranını düşürmeye başlayacağını duyurmasını bekliyor. Fed, 2022'de zirveye ulaşan ve o zamandan beri yüzde 2 hedefine doğru önemli ölçüde soğuyan ABD enflasyonundaki artışla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmıştı.

CME FedWatch Tool'a göre, federal fon vadeli işlemler piyasasındaki yatırımcılar Perşembe günü itibariyle Fed'in politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 5 ile yüzde 5,25 hedef aralığına çekme olasılığının yüzde 69 olduğunu fiyatlıyor.

Sonders, daha büyük bir faiz indirimi umut eden yatırımcıların ‘ne istediklerine dikkat etmeleri gerektiğini’ söyleyerek, daha derin faiz indirimlerinin genellikle durgunluk veya finansal kriz dönemlerinde gerçekleştiğini hatırlatıyor.

Sonders'a göre, genellikle büyük sermayeli hisselerden daha riskli olan küçük sermayeli hisselerdeki son yükseliş, yatırımcıların beklenen faiz indirimlerinin büyüklüğüne ilişkin bahislerini yarım puandan çeyrek puana kaydırmasının ardından ‘biraz duraklamış’ durumda. Sonders, “Bu, küçük sermayeli şirketlerde bir miktar kar elde etmeyi tetikleyebilir çünkü toplamda, daha büyük şirketlerden daha düşük faiz oranlarından daha fazla yararlanıyorlar” diyor.

Kalitede kalın

Ancak Sonders, küçük sermayeli hisseler evreninin 'muazzam çeşitlilikte’ olduğunu ve bunun yekpare bir yapı olmadığı noktasında yatırımcıları uyarıyor ve “Russell 2000 Endeksi’ne bakıldığında, performans açısından hala çok, çok geniş bir aralık var ve genellikle düşük kalite ile yüksek kalite arasında bir uyum var” diyor. Sonders, “Ekonomi yavaşlıyor, hızlanmak üzere değil. Yani, küçük sermayeli hisse senetlerinde fırsatlar aramak istiyorsanız kalitede kalmalısınız” şeklinde konuşuyor.

Sonders'a göre, S&P Small Cap 600 Endeksi, genellikle Russell 2000'den daha yüksek kaliteli hisse senetlerinden oluşuyor çünkü bir ‘kârlılık filtresi’ kullanıyor. Sonders, bu nedenle yatırımcıların fikir taraması yaparken bunu bir temel olarak kullanmalarının faydalı olabileceğini belirtiyor.

Küçük ölçekli hisse senetleri Perşembe günü S&P 500'ü geride bıraktı. Russell 2000 günü yüzde 1,2 oranında daha yüksek kapatırken S&P Small Cap 600 de yüzde 1,2 oranında yükseldi ve her ikisi de S&P 500'ün yüzde 0,7'lik artışını geride bıraktı.

Faiz indirimlerinden en çok hangi hisseler faydalanacak?Faiz indirimlerinden en çok hangi hisseler faydalanacak?

 

Wells Fargo: Borsada yakın gelecekte yeni zirve yokWells Fargo: Borsada yakın gelecekte yeni zirve yok

 

Bank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zamanBank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zaman

 

Beklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilirBeklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilir

 

Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağıFundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı

Fitch'ten Fed faiz tahminiFitch'ten Fed faiz tahmini

 

Eski Fed üyesi Dudley: Faiz indirimi için güçlü gerekçeler varEski Fed üyesi Dudley: Faiz indirimi için güçlü gerekçeler var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)