E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarKÜÇÜK YATIRIMCI ABD HİSSELERİNDEN KAÇIYOR---

KÜÇÜK YATIRIMCI ABD HİSSELERİNDEN KAÇIYOR

KÜÇÜK YATIRIMCI ABD HİSSELERİNDEN KAÇIYOR
23 Ağustos 2010 - 10:17 borsagundem.com

ABD'de küçük yatırımcıların, borsaların yükselmesine karşın, bu yılın ilk yedi ayında hisse senedine bağlı yatırım fonlarından 33.1 milyar dolar geri çektikleri belirlendi.

Investment Company Institute adlı yatırım fonları sektörü kuruluşunun saptamalarına göre, hisse senedinden çekilen paralar, daha güvenli görülen hazine tahvillerine yatırılıyor. Credit Suisse analistlerinden Doug Cliggott, bir araştırma notunda "küçük yatırımcılar risk iştahını kaybediyorlar," diye yazdı. New York Times'in haberine göre, geçtiğimiz 20-30 yılda, özellikle ABD vatandaşlarının kendi emeklilik fonlarından sorumlu olmaya başlamasıyla, hisse senedi fonlarına küçük yatırımcının ilgisi arttı. Ancak, bu yıl yatırım fonlarından çekilen tutarlar, 2008 hariç tutulursa, en yüksek düzeye ulaştı. Yalnızca Mayıs ayında hisse senedi yatırım fonlarından 19.1 milyar dolar çekildiği, bunun Ekim 2008'deki krizin zirvesinden bu yana kaydedilen en büyük aylık azalma olduğu belirtiliyor. 2008'de hisse senedi yatırım fonlarından çekilen toplam tutar 151.4 milyarı bulmuştu. Temmuz ayında şirket karlarının artması ve borsa endekslerinin yüzde 7 yükselmesine karşın, hisse senedi yatırım fonlarından çekilen para 14.67 milyar doları buldu. Bu yılın ilk yeni ayında tahvil fonlarına akan tutar ise 185.31 milyar doları buldu. Yatırımların bu hızla sürmesi halinde, bu yıl sonunda, tahvil fonlarına yapılan yatırımlar 2009'da kaydedilen rekoru kırabilecek. Analistler, geçtiğimiz krizler sonrasında, yatırımcıların ekonomi düzelmeye başlayınca tekrar hisse senetlerine döndüklerini, ancak bu kez bunun gerçekleşmediğini kaydediyorlar. Strategic Insight adlı araştırma kuruluşu analisti Loren Fox, "birçok normal için ekonomik düzelme gerçek hissi vermiyor. İnsanlar, hisse senedi piyasasına, istihdamda ve ekonomik büyümede sürdürülebilirlik olduğuna inanmadan koşmayacaklar," dedi. Fon araştırma kuruluşu Trim Tabs analisti Charles Biderman da insanların hisselerden kaçışının bir diğer nedeninin hisse senedlerinin geçtiğimiz 10 yıldaki kötü performansı olduğunu düşünüyor. Dow Jones endeksinin 2000 yılına 11,500 düzeyinde girdiğini, ancak Cuma günü 10,213'ten kapandığını hatırlatan Biderman, "İnsanlar hisse senedi piyasasında geçen 10 yılda çok para kaybetti ve bu dönemde tahvil piyasası çok yükseldi. Mali piyasalarda bir gerçek kural vardır, para akışı performansı izler," dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)